-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedMärjamaal Järta tervisespordikeskuses võeti mõõtu kelgutamises

Märjamaal Järta tervisespordikeskuses võeti mõõtu kelgutamises

Vastlapäeva kolm peamist märksõna on ilmselt ikka hernesupp, vastlakukkel ja liulaskmine. Kuigi vastlapäev ise oli teisipäeval, kasutati võimalust seda tähistada ka juba pisut varem. Mis võiks olla toredam, kui nädalavahetusel terve perega kelgud välja otsida ja pikima liu osas mõõtu võtta.

Sama meelt oli ka MTÜ Haimre Kultuuriseltsi rahvas Märjamaal, kes kutsus oma piirkonna pered pühapäeval Järta tervisespordikeskusesse. Loomulikult sai kohapeal korralikult kelgutada, aga ei puudunud ka eelpool mainitud toidud.

Paremat ilma vastlatralli jaoks oleks olnud raske soovida. Tuulevaikne ja päikesepaisteline ilm kostitas kelgutajaid mõne miinuskraadiga. Lapsevanemad ei pidanud ülemäära palju jalalt jalale hüppama, et sooja sees hoida, ning lastel ei näpistanud liiga krõbe külm põski.

Meie üpris hõredas kultuurikavas on mõne päriselt toimuva koosviibimise leidmine sündmus omaette. Mari Kann kultuuriseltsist rääkis, et koos vastlapäeva pidamine ning ka jaanipäev ja talgupäevad on neile traditsiooniks saanud ja võimalusel tullakse kokku. Õues olles saab seda teha turvaliselt, samal ajal kelgutamise rõõmust loobumata.

Mari Kann.

Iseenesest on Haimre kultuuriseltsi piirkonnaks Haimre, Kasti ja Mõisamaa küla, aga oodatud olid ka kaugemalt tulijad. Võimalusest haarati usinalt kinni ja mäele kogunes üle poolesaja inimese. See oli kahtlemata mõnus perepäev, kust ei puudunud ka mõne pere karvased neljajalgsed liikmed.

Mägi ise oli kõikvõimalikest kelkudest värviline. Alguses oligi põhirõhk pigem kelkude kuumaks kütmisel ja parima tehnika leidmisel. Liugu lasid suuremad ja väiksemad. Mõni püüdis pikemat liugu mootorimürina või kiljete abil välja meelitada. Mõni teine piruetitas mäest üsna muretul ilmel alla.

Nagu ikka võimete katsetamisel juhtuda võib, kippus mõnel juhul kelk poole liu pealt hoopis omasoodu minema. Nii leidis kelgutaja end ootamatult selili keset mäge. Tuju tegid sellised vahejuhtumid aga pigem ikka ainult rõõmsamaks ja laste naeru oli kaugele kosta. Sinna sekka sattusid ka mõne täiskasvanu naeruturtsatused, kes otsustas koos lastega mäge vallutama asuda.

Järta tervisespordikeskuse mägi oli kelgutajatele mõnus väljakutse. Pisemad said kasutada madalamat ja laugemat mäeosa. Julgemad ronisid aga täitsa mäe otsa ja said selle võrra ka pikema liu. Lõpuks võeti mõõtu ka just kõrgema ja madalama mäe otsast lastud liu osas.

Korraldajad olid mõelnud ka sellele, kui vahepeal kelgutamisjaks otsa peaks saama. Jõuvarude taastamiseks oli kaasas hulk kukleid, mis teatavasti mekivad eriti magusalt just pärast korralikku kelgutamist. Kehakinnitamiseks ja soojendamiseks pakuti veel hernesuppi ja teed-kohvi. Samuti sätiti üles grill, millel laste suureks rõõmuks vahukomme küpsetada.

Paaritunnise vastlatralli jooksul said vist küll kõik osalised põsed mõnusasti punaseks ja tuju heaks. Sedavõrd mõnus ja lumiselt talvine vastlapäev jääb pikaks ajaks meelde.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare