-0.1 C
Rapla
Reede, 28 jaan. 2022
Podcast

Juristi nõuanne: Lühendatud tööpäev kehtib ka kaugtöö tegijatele

Lugeja küsib: Töötan IT ettevõttes ja koroonapandeemia tõttu teevad kõik kodust kaugtööd. Tööaeg on meil jäänud tavapäraselt kella 8-st kuni 17-ni. Ülemus saatis meile koosolekukutse 23. veebruariks kell 15.30. Juhtisin tema tähelepanu, et 23.02 on lühendatud tööpäev ja peaksime koosoleku varem tegema. Ülemus vastas, et kuna kõik on kaugtööl, siis lühendatud tööpäeva meile kohaldama ei pea, sest me oleme ju nagunii kodus. Kas lühendatud tööpäev kehtib ikkagi kõigile töötajatele, ka neile, kes on kaugtööl?

Vastab Sandra Kuus, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Tööpäevi lühendatakse uusaasta, Eesti Vabariigi aastapäeva, võidupüha ja jõululaupäeva eel. Nii ongi selle nädala teisipäev ehk 23. veebruar lühendatud tööpäev. Kui töötaja on 23. veebruaril tööl, tuleb tööaega kolme tunni võrra lühendada.

Tööpäeva tuleb lühendada kõigil töötajatel, ka neil, kes on kaugtööl. Tööpäeva saab lühendamata jätta ainult poolte kokkuleppel, st nii töötaja kui ka tööandja peavad olema sellega nõus. Tööandja peaks sellisel juhul hüvitama ka võimaliku ületunnitöö kas tasustatud vaba ajaga või kokkuleppel rahas 1,5-kordselt. Soovitame teil tööandjale selgelt vastata, kas olete nõus, et tööpäeva ei lühendata, sest ühepoolselt tööandja seda otsustada ei saa.

Kaugtööl kehtivad tavalised töö- ja puhkeaja piirangud, töötaja võib kasutada tööajal puhkepause ning tööandja peab pidama tööaja arvestust.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised