-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
ArtikkelÕpilasfirma Brave räägib noortele vaimsest tervisest

Õpilasfirma Brave räägib noortele vaimsest tervisest

Õpilasfirmadele mõeldes kipub silme ette tulema mõni rahvarohke laat, kus noored oma tooteid esitlevad ja kliente võita püüavad. Mõistetavalt on viimane aasta selles osas harjumuspärasest erinev olnud ja ka õpilasfirmadel on tulnud leida alternatiivseid lahendusi.

Kohila gümnaasiumi pikaajalise õpilasfirmade juhendamise kogemusega majandusõpetaja Margot Sarv ütles, et kõigil ettevõtjatel on keeruline. Detsembis said maakonna õpilasfirmad Rapla hooviOTT-il vahetut müügikogemust. Sarv tõi välja, et kaheksa Kohila gümnaasiumi ja üks Rapla gümnaasiumi õpilasfirma said laada käibeks pisut üle tuhande euro. Natuke jõudsid Kohila õpilasfirmad müügitööd teha ka enne distantsõppele jäämist. Samas tõi Sarv välja, et tänavu tuleb noortel siiski peamiselt sotsiaalmeedia kanaleid kasutada. „Kurb, aga õpetlik,” leidis õpetaja.

Üks selline võimalus oligi veebruari keskpaigas peetud õpilasfirmade virtuaalsel laadal. Esmakordselt oli aasta suurim õpilasfirmade laat kolinud täielikult veebi. Laadast võttis osa 239 õpilasfirmat, kelle laadabokse sai külastada videosilla vahendusel. Tehtud otseülekande ajal tutvustati vaatajatele õpilasfirmasid, nende tooteid ja teenuseid. Stuudios rääkisid vilistlased oma lugusid nii õpilasfirmade aegadest kui ka praegusest tegevusest.

Õpilasfirmade programmi juhtiva Junior Achievement Estonia tegevjuht Kersti Loor sõnas, et laat läks üldiselt edukalt ning paljud õpilasfirmad olid nende laadabokse videosilla vahendusel külastanud klientide hulgast isegi üllatunud. „Populaarseimatel ettevõtetel käis laada jooksul ligi 40 huvilist nendega juttu ajamas ja toodete kohta uurimas. See on väga hea tulemus, kuigi traditsioonilise laada kogemusele jääb see ikkagi alla,“ märkis Loor ning lisas, et õpilasfirmasid koondav e-pood aadressil opilasfirma.ee jääb avatuks ning õpilasfirmad ootavad kõiki huvilisi.

Erilist tähelepanu sai laadal ka Kohila gümnaasiumi õpilasfirma Brave, kes pälvis Tele2 eripreemia laste ja noorte tervise edendamise eest. ÕF Brave pakub toodete asemel hoopis vaimse tervise eneseabi loengute teenust. Õpilasfirmasse kuuluvad Kenneth Kadarik, Helen Mitt, Hendra Raud ja Anette Valk.

Elementaarsed teadmised

ÕF Brave tegevdirektor Kenneth Kadarik ütles, et õpilasfirma sünniloost rääkides peab ta pisut enda elulugu lahti rääkima. Nimelt võttis Kenneth pärast Kohila gümnaasiumi 10. klassi lõpetamist vastu otsuse koolist vaheaasta võtta. Veidi aega töötas ta Eestis, kuid peagi leidis ta end Inglismaalt. Seal asus ta tööle koduõena inimeste juures, kellel on neuroloogilised selgrookahjustused. Töös oli ta edukas, teenides poole aastaga kaks palgatõusu ja ühe ametikõrgenduse. Seda tööd teeb Kenneth siiani vaheaegadel kooli kõrvalt.

Möödunud aasta oktoobris läbis ta ka vaimse tervise koolituse. Kennethi sõnul räägiti koolitusel peamiselt sellest, kuidas depressioonis inimest paremini aidata, kuidas sümptomeid ära tunda, kuidas kuritarvitamist ära tunda, kuidas sellele kõigele reageerida ja sedasorti informatsiooni käsitleda.

Koolituse lõpus oli Kenneth enda sõnutsi kergelt šokis, miks ta alles 18-aastasena esimest korda selliste teadmistega kokku puutus. „Need teadmised, mida ma koolitusel õppisin, tundusid niivõrd elementaarsed ja eluks vajalikud, et ma lihtsalt ei mõistnud, miks ma olen 10 aastat koolis käinud ja keegi pole mulle neid teadmisi varem õpetanud. See oli see hetk, kus ma otsustasin ise vedu võtta ja asjad vaikselt liikuma panna,” rääkis Kenneth.

Nii asutaski ta õpilasfirma Brave, mille eesmärk oli vaimse tervise eneseabi loengud põhikooli ja gümnaasiumi õpilastele. Tegutsetakse MTÜ põhimõttel ja Kennethi sõnul võib neid ette kujutada sotsiaalse heategevusena. „Me ei soovi mingit raha selle firma tegevuse käigus teenida, meie ainus eesmärk on panustada teadlikumasse ühiskonda,” ütles ta.

Loengud on kõikidele õpilastele tasuta, kuid iga loengu lõpus ollakse sellegipoolest annetustele avatud. Kõikvõimalikud annetused suunatakse aga edasi heategevusse, mis sarnaselt Eesti noorte vaimse tervisega tegeleb.

Kenneth rääkis, et ta ei tahtnud luua keskpärast firmat. Eesmärk oli teha midagi suurt ja seetõttu soovis ta enda kõrvale sarnaselt mõtlevaid inimesi, mitte ilmtingimata oma parimaid sõpru. Nii liituski meeskonnaga müügijuht Helen Mitt, kellega koos loenguid läbi viima hakatakse. Samuti kuuluvad ÕF-i ridadesse raamatupidaja Hendra Raud ja turundusjuht Anette Valk.

Esimene loeng on praktiliselt valmis

Kenneth rõhutab, et nad ei ole oma ala spetsialistid ja on selles osas ausad. Sügisel viisid nad neljas koolis küsitluse läbi. Peaaegu 400 vastaja käest uurisid nad, millistest vaimse tervise teemadest noored täpsemalt huvitatud on. Küsitluse tulemustest järeldati, et peamiselt huvitab noori eesmärkide elluviimine (kuidas luua häid harjumusi ja murda halbu, kuidas püsida motiveerituna, kuidas õppida parematele hinnetele jne). Küsitluse tulemusel olid teisel kohal aga vaimse tervise eneseabiga seotud teemad (kuidas võidelda depressiooni ja ärevuse vastu, kuidas vaimsed haigused mõjutavad inimese käitumist jne).

Praeguseks on esimene loeng praktiliselt valmis ja ÕF on selles faasis, kus asutakse koolidega ühendust võtma. Ollakse valmis minema koolidesse rääkima, kuidas eesmärke efektiivselt ellu viia ja kuidas luua häid harjumusi ja murda halbu. Edastatavat informatsiooni on õpilasfirma kogunud nii raamatutest kui ka usaldusväärsetest internetiallikatest.

Teise loengu puhul on noored eriti ettevaatliku lähenemise kasuks otsustanud. Kenneth rääkis, et abi ja tuge on saadud teistelt koolitajatelt ja organisatsioonidelt. Nendega on ühendust võtnud ka algatus „Peaasi”, et jagada oma materjale just ärevuse ja depressiooni teemadel. Kenneth lisas, et enne kui õpilasfirma infot kuskil jagama hakkab, lasevad nad materjali selle ala spetsialistidel üle lugeda ja esitluse läbi kuulata veendumaks, et kõik, mida nad räägivad, on faktiliselt korrektne.

„Teisisõnu, esitlused paneme kokku ja kanname õpilastele ette meie ise, kuid me oleme võtnud iga sammu võimalikult ettevaatlikult, et veenduda, et kõik saab olema faktiliselt korrektne ja omaenda elukogemusest või perspektiivist ei räägi me midagi,” ütles Kenneth.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare