9.9 C
Rapla
Neljapäev, 8 juuni 2023
UudisedRaplasse ehitatakse erihooldekodu

Raplasse ehitatakse erihooldekodu

Veebruaris tehti algust erihooldekodu ehitamisega Raplasse. See rajatakse aadressile Alu tee 38, mis asub Rapla surnuaiast teisel pool sõiduteed.

Ettevalmistustöödega tehti algust juba jaanuaris ning ehituseni jõuti loetud päevad tagasi. Ehitatakse kaks ühekorruselist maja, kus on pinda kokku 822 ruutmeetrit ning seal on ruumi kolmekümnele elanikule.

Erihooldekodu rajab Raplasse AS Hoolekandeteenused. Ettevõtte kinnisvaradirektor Karl Mänd ütles, et juulis saab hoone valmis, siis hakatakse seda sisustama ja elanikud kolivad sisse septembris. “Ruumi on 30 elanikule – kahte majja tuleb kokku viis korterit, igas korteris elab kuus inimest. Lisaks teeme ühte majja tegevus- ja tööruumid. Kuigi meie elanike esmane soov on leida tegevust kogukonnas, on viimane aasta näidanud, et võimalus kodus töötada on äärmiselt vajalik. Samasugused ühekordsed majad valmivad sel aastal Pärnus ja järgmisel Põlvas,” rääkis Mänd.

Erivajadustega inimestele loodavates uutes elamutes on elanikele ööpäev ringi toeks tegevusjuhendaja. Selliseid kodusid rajatakse hajusalt üle kogu Eesti ning eesmärk on see, et inimesed saaksid elada võimalikult lähedal sellele paigale, kus elavad tema lähedased. Tavapäraselt rajatakse neid kahekorruselistena, aga Rapla on esimene koht, kuhu tulevad ühekorruselised majad.

Ametlikult kannab Raplasse rajatava erihooldekodu projekt nime “Sõmera kodu reorganiseerimine”. AS-i Hoolekandeteenused Lääne piirkonna juht Elin Kokla selgitas: “Meie eesmärk on sulgeda Saaremaal asuv vana ühiselamu tüüpi Sõmera erihooldekodu, et kliendid saaksid kolida tänapäevastesse tingimustesse. Esimesed kodu kliendid tulevadki vanadest erihooldekodudest, kuid kohtade vabanedes on see teenus mõeldud just piirkonna abivajajatele. Igaüks, kes hetkel piirkonnas elab ja kellel on selle teenuse järele vajadus, saab ennast juba täna sotsiaalkindlustusameti kaudu järjekorda panna. Kohtade vabanedes hakkab sotsiaalkindlustusamet soovijatega ühendust võtma ja kohti pakkuma.”

Alates 2010. aastast on AS Hoolekandeteenused sulgenud üheksa ühiselamu tüüpi asutust Eestis, kolm ootavad veel oma järge. Tänapäevased elamistingimused on saanud juba enam kui 1300 inimest, ehitatud on 11 kortermaja. Uue maja ülalpidamiskulud katavad selle elanikud ja neile osutatava erihoolekandeteenuse eest tasub riik. Majad ehitatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ja riigi toetusel. Ehitab OÜ Silindia Ehitus ning omanikujärelevalvet teostab AS Infragate Eesti.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused