-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
TarbijaRetsept: Savoiardi küpsised

Retsept: Savoiardi küpsised

Enne vaheajale minekut tegi laps koolis koos klassikaaslastega tööõpetuse tunnis küpsiseid. Ütles, et sinna läks hästi vähe asju, lihtne oli teha ja tulid head välja. Soovitas, et me võiks neid ka kodus teha. Pikalt võtsin hoogu, kuni lõpuks õpetaja saadetud retsepti ette võtsin ja hakkasin tegema.

Esimese plaaditäie küpsiseid suutsin ära kõrvetada, kuigi jälgisin retseptis antud juhiseid. 180 kraadi juures valmisid küpsised ilusti. Ilmselt tuleb igal tegijal ise katsetada, kuidas tema ahi käitub ja milline temperatuur on sobiv.

Rääkides küpsistest endist, on tegemist biskviidiküpsistega, mida kasutatakse tiramisu või tavalise küpsisetordi valmistamisel. Nime on need saanud Savoia hertsogiriigist, kus neid hakati 15. sajandil küpsetama. Legendi järgi valmistati neid esmakordselt Prantsuse kuninga külaskäigu puhuks ja need kiideti niivõrd heaks, et neist said ametlikud õukonnaküpsised. Inglise keeles on need tuntud ka kui ladyfingers või Boudoir biscuits, eesti keeles nimetatakse neid keelekesteks.

Retsept pärineb Toidutare leheküljelt. Kokku saab antud kogustest umbes 25 küpsist. Söömiseks on küpsised parimad samal päeval, kuid neid võib säilitada paar päeva ka õhukindlas karbis. Neid võib teha ka tumeda versioonina, sel juhul tuleb 1 spl jahu asendada 1 spl kakaopulbriga.

Vaja läheb: 3 suurt muna, 0,7 dl suhkrut, 40 g nisujahu, 40 g kartulitärklist, tuhksuhkrut (ülepuistamiseks)

Tee nii: Eralda munakollased valgetest. Valged vahusta koos suhkruga tugevaks vahuks. Klopi ka munakollased korralikult lahti ja sega munavalgevahu sisse. Sega jahu tärklisega ning sõelu munamassi sisse, viimast ettevaatlikult ühtlaseks segades.

Kui sul on kondiitrikott ja otsik (150 mm), kasuta neid. Kui mitte, võta tavaline kilekott ja lõika sellele umbes 150 mm auk nurka. Täida kondiitrikott tainaga. Lase tainal läbi otsiku küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile voolata nii, et küpsiste pikkus on 5-6 cm, ja jäta küpsiste vahele vähemalt 3 cm ruumi, sest need kerkivad küpsedes. Sõelu peale rohkelt tuhksuhkrut ja küpseta 200-kraadides ahjus ca 10 minutit, kuni küpsised on kuldpruunid. Tõsta küpsised restile jahtuma ja sõelu nendele veel tuhksuhkrut.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare