13.3 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
UncategorizedRaplamaa kriisikomisjon: Humanitaarkatastroofi vältimiseks on vajalik eriolukorra väljakuulutamine

Raplamaa kriisikomisjon: Humanitaarkatastroofi vältimiseks on vajalik eriolukorra väljakuulutamine

Raplamaa omavalitsuste liidu (ROL) esimees Heiki Hepner saatis neljapäeval, 11. märtsil peaminister Kaja Kallasele ettepaneku kuulutada Eestis välja eriolukord. Pöördumises tõdeb Hepner, et humanitaarkatastroofi vältimiseks on vajalik eriolukorra väljakuulutamine ja piirangute veelgi karmistamine. Selline seisukoht kujundati välja kolmapäeval, 10. märtsil toimunud Raplamaa kriisikomisjoni istungil.

Raplamaa Sõnumid avaldab siinkohal ROL-i pöördumise peaministrile täies mahus:

Kaja Kallas
Eesti Vabariigi peaminister

Ettepanek eriolukorra välja kuulutamiseks
11.03.2021 nr 2-3/23

Austatud peaminister

10. märtsil 2021 kogunenud Rapla maakonna kriisikomisjon arutas väljakujunenud olukorda Rapla maakonnas ja riigis tervikuna ning tõdes, et olukord on erakordselt kriitiline. Senised piirangud ei ole pidurdanud haigestunute, haiglaravi vajajate ja erakorralist abi vajavate haigete arvu kasvu. Haiglad valmistuvad lõpetama plaanilise ravi. Väga raskete haiguste plaanitud ravi on edasi lükatud ja oldud sunnitud raviskeeme muutma. Kriisikomisjonis tõdeti, et ainsaks veel kasutamata vahendiks humanitaarkatastroofi vältimiseks on eriolukorra välja kuulutamine ja piirangute veelgi karmistamine.

Eelpool toodust tulenevalt teeb Raplamaa Omavalitsuste Liit Teile ettepaneku kuulutada riigis esimesel võimalusel välja eriolukord. Eriolukorra väljakuulutamine võimaldab korrastada juhtimis- ja vastutusahela ning loob võimaluse konkreetse kriisijuhi ja vastutajate määramiseks. See annab täiendava kindlustunde ühiskonnale tervikuna ning võimaldab senisest paindlikumat ja operatiivsemat tegutsemist, mis on kriisiolukorras eriti oluline. Ühtlasi on see tugev semantiline sõnum, mis koondab Eesti inimesi viiruse leviku tõkestamisel ning tõstab ohutunnet ka senistel kahtlejatel. Eriolukord võimaldab operatiivsemalt muuta õigusakte ning rakendada teenistujaid kriisiga seotud ülesannete lahendamisse, kus valitseb tööjõupuudus.

Lisaks kehtestatud piirangutele palume tõsiselt kaaluda erapidudele jms regulatsioonide ning piirangute kehtestamist ja turismi eesmärgil reisimise piiramist, et pidurdada suurema nakkusvõimega viiruse tüvede riiki sisse toomist.

Koheselt on vaja tõhustada vaktsineerimise läbiviimise protsessi. Samuti vajab ühiskond selget ja kiiret kommunikatsiooni, kuidas kavatsetakse hüvitada piirangutest tekkinud majanduskahjud ettevõtetele. Piirangutest tekkinud kahju hüvitamine ja selle kiire ning selge kommunikeerimine vähendab survet ettevõtetele ning on ülioluline välja kujunenud kriitilise olukorra lahendamisel. Oleme veendunud, et tänased rangemad piirangud aitavad kiiremini kriitilisest situatsioonist väljuda ja hiljem ka majandusel kiiremini taastuda.

Lugupidamisega
Heiki Hepner
Raplamaa Omavalitsuste Liidu esimees

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Ärni
12. märts 2021 09:28

No kuna ROL on ju puhtalt Isamaa juhtida, siis on loomulikult tahtmine Kallas paika panna ja teha talle ettekirjutusi.
Täna teame kõik, et eriolukord ise ei lahenda mitte midagi ja väljakuulutamata jätmise pärast ei jää ka midagi tegemata.

Murelik
12. märts 2021 16:19
Vasta  Ärni

Poliitikaga tegelemise asemel võiks maakonna kriisikomisjon ette võtta vaktsineerimise segaduse ja katsuda seda olukorda kuidagi korrastada. Abi oleks kõigil. Liikumiskeeld sobib ainult ametnikonnale, kes istub ammu juba kodukontorites.

Kärn
13. märts 2021 14:02
Vasta  Ärni

Väga õige!
Kallase valitsus on siiani suurepäraselt hakkama saanud ja midagi veel paremini ei ole enam lihtsalt võimalik teha. Ärgu tulgu siin rumalad maakad Tallinna tarku õpetama!