3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedPargi Resto sulges uksed jäädavalt

Pargi Resto sulges uksed jäädavalt

„Nüüd ongi kõik. Meie jõud sai otsa. Oleme täna avatud viimast päeva,” tõdesid kurvalt Pargi Resto omanikud Merily Vinter-Kivi ja Jarmo Kivi. Teade saabus päev enne rangete koroonapiirangute kehtestamist, mille tõttu tuleb toitlustuskohtadel vähemalt kuuks ajaks oma uksed sulgeda.

„Möödunud aasta kulges keerulisemalt kui muidu ja rohkem oli ka teadmatust. Püüdsime suveperioodil kevadet kompenseerida ja sügis-talve jaoks ette tööd teha,” ütles Merily. Ühel hetkel lõppes otsa aga ind ja inspiratsioon.

Möödunud kevadel oli viirusega seonduv olukord kõigile uus. Restoranis toimetasid Merily ja Jarmo ainult oma perega ning riik maksis töötajatele toetust. „Siis saabus mai ja saime uksed taas avada. Meie meeskond oli jäänud väiksemaks, aga suvel liitusid meiega uued toredad inimesed,” selgitas Merily.

Sügiseks oli õhus taas palju teadmatust seoses koroonaviiruse teise lainega – kuidas inimesed sellele reageerivad ja milliseid piiranguid need kaasa võivad tuua. „November-detsember olid juba taas vaiksemad ja külalisi käis vähem,” rääkis Jarmo. Omanikel kedagi koondada otseselt ei tulnud, aga töötajate read hõrenesid loomulikult. Sellega käis kaasas ka töömahu vähenemine.

„Muudkui tuli mõelda, mida ja kuidas teha, millal avatud olla ja millal pole mõtet. Olime sulgemise võimaluse ees ka juba sügisel, aga ei tahtnud veel alla anda ja püüdsime leida lahendusi, kuidas edasi minna. Märtsi alguseks oli lisaks meile tööl veel kaks täiskohaga ja üks veerandkohaga töötaja,” ütles Jarmo.

Märtsi alguses otsustas valitsus, et toitlustusettevõtete puhul jääb lubatuks ainult toidu kaasamüük. „Kaasamüük on meie jaoks pigem raske. Päevapakkumist võime küll kaasa müüa edukamalt, aga meie tavamenüü roogasid mitte nii väga. Neid tahaks külaline ikka kohapeal nautida ja mitte karbist süüa,” arvas Jarmo.

Oli selge, et ainus teenistus tuleb päevapakkumistest. Kuna sellega teistele töötajatele tööd pakkuda polnud, tuli ka otsus uksed lõplikult sulgeda. „Meie ise ja meie lapsed olime terve aasta vastu pidanud, muudkui uuesti pikali löödud ja jälle tõusnud. See väsitas lõpuks viimse raasuni ja ilma tahtmiseta polnud sellel enam mõtet. Inspiratsioon, ind ja tahtmine olid otsas,” tõdes Merily.

Perele tundus taas sama rada läbi kõndida ebaaus nii laste, töötajate, külastajate, abiliste kui ka iseenda suhtes. „Mingil hetkel ei kuulnudki peas enam muud mõtet kui see, et mida teha, kuidas teha, mis homme saab,” ütles Merily. See oli selgeks märgiks uus lehekülg keerata. „Me teadsime saabuvat ilmselt juba mõnda aega ette, aga reaalseks sai see ikka alles siis, kui selle teineteisele kõva häälega välja ütlesime. Kurb ja kahju on loomulikult, aga samal hetkel saabus ka suur vabaduse tunne, mis andis teada, et otsus on õige,” ütles restorani perenaine.

Omanikud tõdevad, et raske on spekuleerida, millistel tingimustel oleks neil säilinud lootus kriis üle elada. „Siin oleks saanud ainult unistada ja loota, et haigus sellel kevadel selliselt ei levi ja suuri piiranguid pole vaja. Aga nii ei läinud,” tõdes Merily. Nad mõtisklevad, et ehk oleks abiks olnud, kui kellaaegade piiramise asemel oleks kohe lubatud toitlustusasutustes ainult kaasamüügi võimalust. Selle otsusega oleks kaasnenud vähem teadmatust kui pidevalt muutuvate reeglitega.

„Ja kui sulgemise korral oleks olnud sarnane kompensatsioon töötajatele nagu eelmisel kevadel,” mõtiskles Jarmo. „Tegelikku tulemust me siiski teada ei saa, ka nende „oleksite” ja „poleksite” jõustumise korral. Meie jaoks on olukord täpselt selline, nagu see on, ja süüdlasi me ei otsi ning liialt oma pead ei vaeva sellega, mis oleks võinud olla. Me usume, et kõik tuli täpselt selliselt ja siis, kui pidi.”

Kuigi aasta oli keeruline, näevad Merily ja Jarmo ka positiivseid külgi. See oli õpetlik ja kogemusterohke ning andis oluliselt rohkem aega perega koos olla. Kuigi neil pole tuleviku osas kindlaid plaane, ei taha nad ka öelda, et Pargi Resto toite enam kunagi maitsta ei saa. „Vaatame, mis tulevik toob. Leiame aega koduste asjade ja tagaplaanile jäänud hobidega tegelemiseks. Naudime hetke ja unistame väikestest ja lihtsatest asjadest: kevad, linnud, jaanipäev, päike ja oleme tänulikud selle eest, mis oli. Tänulikud kogemuste eest, sest nende toel saame tulevikus ehk uuel laeval purjetada ja Rapla inimesi pardale kutsuda,” ütles Merily.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare