1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedKassapidajate heaolu nimel tegutsetakse

Kassapidajate heaolu nimel tegutsetakse

Raplamaa Sõnumite toimetusega võttis ühendust murelik poekülastaja, kes oli täheldanud, et Rapla Jaama Coop Konsum/ Ehituskeskuses on kassapidajad sunnitud töötama välisuksele liiga lähedal. Pöörduja pidas ebanormaalseks, et kassapidajad on pidevalt avanevate välisuste vahetus läheduses ning peavad seetõttu taluma külma õhuvoolu.

Käisime kohapeal ja tõdesime, et praegusel juhul paiknevad kaks kassat kohe kaupluse sissekäigu juures ning mõlemad kassapidajad jäävad väljast tuleva külma õhu kätte.

„Mul on natuke kahju, et see teema on ajakirjaniku töölaual, mitte esmalt minu töölaual. Oleksime saanud ka kaupluse siseselt asja paremini kommunikeerida,” on Rapla Tarbijate Ühistu juhatuse esimees Väino Sassi pettunud. Samas on ettevõte olnud probleemist teadlik ning paika on pandud tegevuskava, kuidas kassapidajate mure lahendada.

„Kassad saavad kahe kassa vahele õhu kiiret liikumist piirava ukse, mis on kassas töötajate turvalisuse mõttes juba oluline, ja kassade boksi paigutatakse täiendav soojusallikas. Lae alla riputatakse läbipaistev ekraan, et uksest tulev õhuvool ei jõuaks kohe töötajani. Koridori on paigaldatud õhkkardin, tulemus ei ole olnud kahjuks ootuspärane,” selgitab Sassi.

Juhatuse esimees kinnitab, et kui need abinõud ei tööta piisavalt hästi, ollakse valmis tegema ulatuslikumaid muudatusi, näiteks on variant pikendada kaupluse sissepääsu ala: „Ka meil pole vaja sooja õue kihutada. Viimane eeldab veidi projekteerimist ja kapitaalset ehitust soovitavalt ainult soojal ajal,” ütleb Sassi.

Töötajad ei peaks tööd tegema tõmbetuule käes

Piret Kaljula, tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:

„Töökoha sisekliima – õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus – peab olema tööülesande täitmiseks sobiv, tagada tuleb töökohtade varustatus värske õhuga. Sobiva sisekliima määramisel tuleb arvestada töötajate arvu ruumis, töötajate vaimset ja füüsilist koormust, tööruumi suurust, kasutatavate töövahendite spetsiifikat ning tehnoloogilise protsessi laadi. Siseruumides on soovituslik tagada keskmise ja raske füüsilise töö (näiteks laotöö) korral õhutemperatuur 15-20 kraadi. Tööandja peab kujundama töökoha selliselt, et töötajad ei peaks tööd tegema tõmbetuule käes. Näiteks korraldama töö selliselt, et avatakse korraga üks uks. Uste avamisel ja nende avatuna hoidmisel tuleb ka arvestada, et töökeskkonna temperatuur liiga palju ei langeks.
Juhul, kui sobiva temperatuuri tagamine ei ole võimalik, peab tööandja töötajatele väljastama sobivad tööriided (näiteks sooja jope, püksid, kindad, mütsi ja jalanõud). Töötajatele väljastatud tööriided peavad tehtava töö jaoks sobima, st olema piisavalt soojad, et töökeskkonnas konkreetset tööd tehes oleks töötajal soe ja mugav (riided ei tohi töötajat ka liigselt higistama ajada, kui tegemist on liikuva tööga). Lisaks peavad külmades tingimustes töötavad töötajad saama ennast soojas puhkeruumis soojendada. 
Soovitame iga töökeskkonnas tekkiva probleemiga pöörduda esmalt tööandja poole. Kui aga tööandja hoolimata töötajate pöördumisest probleemi ei lahenda, võib esitada vihje tööinspektsioonile. Tööinspektsioon selgitab välja vihje asjaolud ning vajadusel teeb tööandjale ettekirjutuse rikkumiste kõrvaldamiseks, andes selleks tähtaja.”
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare