9.9 C
Rapla
Neljapäev, 8 juuni 2023
TarbijaJuristi nõuanne: Riigipühal töötamise eest tuleb maksta kahekordset töötasu

Juristi nõuanne: Riigipühal töötamise eest tuleb maksta kahekordset töötasu

Lugeja küsib: Olin graafikujärgselt 2. aprillil ehk riigipühal tööl. Tööandja väidab nüüd, et ta ei pea selle eest kahekordset töötasu maksma, sest meil on töölepingus kokku lepitud, et riigipühal töötamise tasu sisaldub juba töötasus. Kas tal on õigus või peaks tööandja riigipühal töötamise eest ikkagi kahekordset töötasu maksma?

Vastab Sandra Kuus, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Aprillis on kaks riigipüha: 2. aprillil on suur reede ja 4. aprillil ülestõusmispühade 1. püha.

Töölepingu seadus kohustab tööandjat riigipühal töötamise eest kahekordset töötasu maksma. Töötaja ja tööandja võivad kokku leppida, et riigipühal tehtav töö hüvitatakse tasustatud vaba ajaga. Seadus aga ei luba kokku leppida, et töötasu juba sisaldab riigipühal töötamise eest tasu. Selline kokkulepe on töötaja jaoks kahjulikum ja seega tühine.

Kui tööandja ikkagi keeldub riigipühal töötamise eest kahekordset töötasu maksmast, võib töötaja pöörduda rahalise nõudega töövaidlusorgani (töövaidluskomisjoni või kohtu) poole.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused