Maris Jesse: Eesti on olnud AstraZeneca vaktsiini kasutamisel julge

0
357
Foto: Siim Solman

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse kinnitas täna ajakirjanikele suunatud infotunnil, et Eesti ei kanna AstraZeneca vaktsiini maha.

AstraZeneca vaktsiini ümber on olnud palju segadust. Kord ei soovitata seda vanemaealistele, siis võetakse vastupidine suund ja seda ei soovitata nooremaealistele. Infotunnil selgitati, et otsused muutuvad vastavalt erinevate näitajate muutumisele ning juhised kohandatakse vastavalt värskele infole.

Infotunnil osalenud arstid selgitasid, et trombid iseenesest ei ole midagi eriskummalist ning kümneid inimesi igas vanuses jõuab trombide tõttu haiglasse igal nädalal. Vaktsiiniga seostuvad trombid on aga sellised trombid, millega kaasneb vereliistakute ehk trombotsüütide vähesus ning on sootuks teistsugused. Selliseid haruldasi trombe on esinenud just noorematel inimestel, mistõttu anti Eestis hiljaaegu soovitus kasutada vaktsiini just pigem vanemaealistel. Samal ajal meenutasid arstid, et trombe esineb sageli ka koroonahaigetel.

Arstid kinnitasid, et ei ole põhjust arvata, et varem esinenud trombid suurendaksid riski trombide tekkeks vaktsineerimise järel. Ühtlasi julgustati, et kui esimese süsti järel trombi tekkinud ei ole, ei teki seda tõenäoliselt ka teise süsti järel.

Jesse sõnul on Eesti olnud võrreldes teiste Euroopa riikidega julge AstraZeneca vaktsiini kasutamisel ning ei ole vaktsiini andmist katkestanud. Jesse põhjendab seda öeldes, et pausile panemise järel protsessi taasakäivitamine on oluliselt keerulisem. Spetsialistid on kindlad, et edasisised uuringud ja positiivsed kogemused aitavad AstraZeneca mainet tõsta.

Kõik infotunnil osalenud spetsialistid olid selgel seisukohal, et vanemaealised on koroonaviirusest enim ohustatud, kuna neil kulgeb haigus tõenäolisemalt raskemalt. Üldine eesmärk on saavutada võimalikult suur vaktsineeritute hõlmatus just vanemaealise elanikkonna seas. Kinnitati, et kui osatakse riski paremini defineerida ning saadakse rohkem andmeid, antakse ka uued suunised.

Täna, 8. aprillil said esimese vaktsiinisüsti 11 221 inimest. Kokku anti 12 481 doosi.

Hetkeseis Raplamaal

Terviseameti andmetele on hetkel Raplamaal 287 aktiivset koroonahaigusjuhtu. Raplamaal on vaktsineeritud 21% elanikest. Vaktsineeritud elanikkonna hõlmatus valdade kaupa: Kohilas 17%, Raplas 22%, Kehtnas 25%, Märjamaal 21%.

80-aastaste ja vanemate seas on Raplamaal vähemalt ühe vaktsiinisüsti saanud 66,6%. 70-79aastastest on vaktsineeritud 59%, 60-69aastastest 43,8%, 50-59aastastest 23,7%, 40-49aastastest 15,5%, 30-39aastastest 9,5% ja 18-29aastastest 6,3%.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare