-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
UudisedKaitseväe juhataja meenemünt tegi heategevuslikul oksjonil ajalugu

Kaitseväe juhataja meenemünt tegi heategevuslikul oksjonil ajalugu

Veteranide toetuseks toimus Facebookis 5.-11. aprillini Eesti Naiskodukaitse korraldatud heategevuslik oksjon. Kokku annetati 49 eset 33 annetajalt. Esemete hulgas, mida annetati, oli tasse, ehteid, plaate, raamatuid, joonistusi. Erilisemad esemed olid aga oksjonile pannud Kaitseliidu ja kaitseväega seotud inimesed.

Näiteks Toompea malevkonna pealik Ilmar Raag annetas oksjonile spetsiaalselt talle valmistatud noa, Kaitseliidu ülem Riho Ühtegi mürsukujulise karahvini ja kolm hülsikujulist pitsi, Harju maleva pealik Eero Kinnunen annetas oma tänumedali, kaitseminister Kalle Laanet raamitud ja ministri signeeritud lipu, Kirde maakaitse ringkonna pealik Jaanus Ainsalu hokikindad ja õhuseiredivisjon oma avamispidustustel õnnistatud lipu.

Selle lipuga kaasnes korraldajate sõnul ka huvitav lugu – parima pakkumise sellele tegi välismaalane Michael Haase, kellel ei tundunud Eestiga ühtegi seost olevat. Lähemal uurimisel tuli välja, et tegemist on Ämari lennubaasis teeniva Saksa lennuväe sõduriga, kelle sõnul saab lipp tema kabinetis aukoha.

Peale Ühtegi komplekti, mis läks hinnaga 1000 eurot, ja Laaneti lipu (550 eurot) olid veel populaarsed Marina Kaljuranna eridisainiga viis Kuma liblikat (kokku 401 eurot) ja Priit Kuuse zippo (280 eurot). Oksjonil saadi kokku 8011 eurot. Kogu oksjoni tulu annetatakse Eesti Vigastatud Võitlejate Ühingule, kellega koostöös Naiskodukaitse sinilillekampaaniat korraldab.

Kõige kallima hinnaga müüdi aga kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Heremi kolme tärniga meenemünt, millega kaasnes ka tänukiri, kus seisis Heremi kirjutatud tekst: „Toetades veterane toetad Sa tegelikult riiki, rahvast ja vabadust! Laiad kiidud!“

Kaitseväe peastaabi kinnitusel on selliseid kolme tärniga meenemünte kindralleitnant välja andnud vaid kolm, üks neist Eestisse ja kaks välismaale. Seega sai oksjoni võitja neljandaks isikuks, kes sellise meenemündi endale sai.

Juba oksjoni esimese päeva õhtuks oli selge, et see meenemünt on ajalugu tegemas. Kui hind oli juba 650 euroni aetud, edastas Naiskodukaitse Heremi kinnituse, et kindlasti annab ta võitjale mündi isiklikult üle.

Herem andis ka lubaduse, et kui mündi hind peaks minema kolossaalseks, ehk üle 1000 euro, lisandub kingipaketti tervisejooks koos kaitseväe juhatajaga, mitte rohkem kui 26 km (just 26 aastat on Eesti kaitseväelased osalenud välisoperatsioonidel); kui aga täiesti üle mõistuse kolossaalseks, ehk üle 2000, lisandub kingipaketti ka tervisejooksule järgnev ühine saunaskäik. Sellise pakkumise järel oli lõpliku hinna kujunemisele kiire mõju. Oksjoni teisel päeval aeti vaid paari pakkumisega hind üle 2000 euro ja oksjoni võitis Siim Nellis, kes pakkus 2500 eurot.

Heremil endal on selle üle väga hea meel, et tema annetatud meenemünt nii palju heategevuse jaoks kogus. “Veteranide toetamine on tegelikult ühiskonna tugevust näitav tegevus. Meenemündi kõrge hind ei räägi mitte oksjonile pandud asja populaarsusest, vaid inimeste toetusest institutsioonile. Oma osa selles on kahtlemata mündile lisanduv jooks ja saun. See teeb tõsise asja lõbusaks. Ja nalja on ka vaja,“ arvas Herem.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare