13.3 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
UudisedMaakonna noorte puhkpilliorkester otsib rahastuse võimalusi

Maakonna noorte puhkpilliorkester otsib rahastuse võimalusi

Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) juurde kuuluvas Raplamaa Kultuuri Nõukojas (Rakulko) tuli 4. märtsil päevakorda Rapla Maakonna Noorte Puhkpilliorkestri jätkusuutlikkus. Praegu ei saa orkestri dirigendid palka ega ka riiklikke toetusi, kuna neil endal puudub juriidiline keha ja maakonnaülese orkestrina ei kuulu nad ühegi asutuse alla.

Rakulko kohtumisel arutati erinevaid võimalusi orkestrile katusorganisatsiooni leidmiseks ja palgatoetuste saamiseks. Otsustati, et orkestriga seotud muredega pöördutakse siis, kui katusorganisatsioon leitud ja plaan paigas, ROL-i poole, et saada sealt maakonna orkestrile palgatoetus kõikide valdade abil.

Rakulko järgmisel kohtumisel 1. aprillil koorus puhkpilliorkestri teemast välja mõte kasutada endisi Rapla perearstikeskuse ruume rahvakultuuri kollektiivide tegevuseks, ühtlasi võiks seal olla ka orkestri pesa. Kuid sealsed ruumid on siiski liiga kehvas seisus. Kõige tõenäolisema võimalusena nähakse, et orkestri pesa võiks olla Raplamaa kultuurikeskuse kinosaalis, kus juba enne viiruse levimist proove tehti. Juttu on olnud ka sellest, et samas majas leitakse ruum orkestri noodikogule, mis hetkel on suuremas osas Märjamaa muusika- ja kunstikoolis.

Katusorganisatsiooniks, mille alt saaks projekte kirjutada, saab Kultuurirahvas Raplamaal MTÜ, millele märtsis eluvaim sisse puhuti. Edaspidi võiks see olla laiema tegevusega organisatsioon, mida vajadusel saaksid kultuurikorraldajad kasutada maakonna sündmustele projektide kirjutamiseks.

Praegu käib MTÜ juhatuse moodustamine. Oma jah-sõna juhatusse kuulumiseks on andnud Anne Ummalas ning seal on valmis jätkama Urve Uusberg. Üks juhatuse liige peab tulema aga ka puhkpilliorkestri enda poolt. Selle küsimusega tegeleb dirigent Silver Niinemets.

Praeguseni on orkestri projektijuhi ja asjaajaja rolli täitnud Maiu Linnamägi, tehes seda viimased paar aastakümmet oma vabast ajast ja tasuta, sooviga lihtsalt panustada orkestri toimimisse, kus mängivad ka tema juhitud Märjamaa muusika- ja kunstikooli õpilased. Nüüd otsitakse uut aktivisti, kes MTÜ-s aitaks orkestri organisatoorse poolega tegeleda.

Kui sobiv inimene on leitud ja Rakulko poolt üle vaadatud ka edasine plaan, praegused rahalised võimalused ja edaspidised vajadused, saab ROL-ile teha taotluse rahastuse leidmiseks. Sealt edasi saaks pöörduda valdade poole. Kuna noori muusikuid on orkestris igast vallast, nähakse loogilise variandina, et iga vald panustab orkestri toimimisse. Mingit kindlat kuupäeva ei ole aga Rakulko poolt paika pandud.

Ühe võimalusena dirigentidele palka maksta nähakse ka laulu- ja tantsupeo kollektiivide juhendajate toetust, kuid sealgi on tingimus, et pool summast peab tulema kusagilt mujalt. Üks võimalus oleks ka Raplamaa Omavalitsuste Arengufond, kuid selleaastane projektitaotluste voor on läbi. Ideena visati Rakulko koosolekul õhku võimalus, et ehk leidub maakonnas mõni ettevõte, kes oleks valmis tulema puhkpillile sponsoriks.

Raplamaa Noorte Meeskoori kõrval (mis tegelikult samuti projektipõhiselt ja ilma katusorganisatsioonita toimetab) on puhkpilliorkester teine maakondliku suurusega esinduskollektiiv. Anne Ummalas leiab, et tegelikult on nad mõlemad väärt, et leitaks võimalus nende jätkusuutlikuks rahastamiseks. Ta tõi välja, et tegelikult on meil üldse kogu riigis kultuuri rahastamisega kehvad lood.

Kollektiivijuhid, kes ei tegutse mõne asutuse alt, ei saa ka muudes piirkondades palka. Justkui eeldataksegi, et nad teevad oma tööd südamega lihtsalt aitähi ja lillekimbu eest. „Laulupidu tahame me kõik, aga me ei märka, et selleks tuleb kollektiividel ja nende juhtidel mitu aastat väga palju tööd teha,“ sõnas Ummalas.

Nii Linnamägi kui ka orkestri peadirigent Tõnu Soosõrv kinnitavad, et maakonna noorte puhkpilliorkester oma tegevust kindlasti ära ei lõpeta, orkester tegutseb seni, kuni Raplamaal on puhkpilliõpilasi ja noori huvilisi. Kuigi kollektiivi projektipõhine rahastamine on olnud küllaltki heitlik, on seni siiski hakkama saadud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare