4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
Artikkel“Parim noor instrumentalist 2021” ja teisi võistumängimisi

“Parim noor instrumentalist 2021” ja teisi võistumängimisi

Maiu Linnamägi, Märjamaa MKK

Üle-eestiline konkurss „Parim noor instrumentalist 2021“ jõudis aprillikuu algul lõpule. Tegelikult toimub selline konkurss Eesti Muusikakoolide Liidu ja erialaliitude koostöös igal aastal, erinevatele instrumentidele. Sellel õppeaastal võistlevad pillid olid kõik puhkpillid, klaver, klavessiin, orel. Erandlikuks muutis sündmuse see, et kogu ettevõtmine sai teoks videokonkurssidena.

Märjamaa muusika- ja kunstikoolist osales selle aasta konkursil 11 õpilast 12 muusikainstrumendiga. Võime olla õnnelikud – kõik muusikud suutsid oma oskusi väga heal tasemel esitleda, tulemused räägivad ise enda eest.

Eelvoorudesse nõuetekohaste ja kvaliteetsete videote saamiseks sättis õpetaja Aivar Arak mitmeid kordi üles oma kaamera ja mikrofoni, õpetajad Laura ja Ulla vormistasid oma õpilaste salvestused telefonide abil.

Kõigepealt toimusid märtsi alguses regionaalsed voorud. Meie kool kuulub Lääne-Pärnu regiooni, seal on kokku 14 huvikooli Saaremaast Häädemeeste ja Abjani. Neist valiti parimad edasi vabariiklikesse finaalvoorudesse.

Õpilased olid jagatud vastavalt vanusele gruppidesse, kõige nooremad, puhkpillidel kuni 9- ja klaveritel kuni 8-aastased, võistlesid vaid regionaalses voorus.

Märjamaa muusika- ja kunstikooli õpilaste saavutused:

Klaveri konkurss – 0 grupis Carmen Roopärg (muusikakooli I klass) ja Loore Lynn Kivisikk (I kl) 3. koht; I grupis Stefan Schu (III kl) regioonis 3. koht, finaalis diplom; II grupis Mariell Toomistu (VI kl) regioonis 2. koht, finaalis diplom.

Klarneti konkurss – 0 grupis Liisa Laube (I kl) ja Hildegard Nakkurt (I kl) 3. koht; II grupis Sten Marti Merjel (VI kl) regioonis 2. koht, finaalis 3. koht.

Saksofoni konkurss – II grupis Caspar Kiis (III kl) diplom; IV grupis Silver Meresmäe (VII kl) regioonis 2. koht, finaalis 3. koht.

Trompeti konkurss – II grupis Karro Järvik (II kl) regioonis 2. koht, finaalis diplom.

Trombooni konkurss – IV grupis Oliver Meresmäe (VIII kl) regioonis 1. koht, finaalis 2. koht (esikohta välja ei antud).

Tuuba konkurss – IV grupis Silver Meresmäe (VII kl) regioonis 1. koht, finaalis 1. koht, lisaks diplom musikaalse mängu eest ja EMTA üliõpilaste preemia.

Õpilasi valmistasid konkurssideks ette klaveriõpetajad Laura Ülejõe ja Ulla Heinat, klarneti- ja saksofoniõpetaja Hannes Altrov, vaskpillide õpetaja Tõnu Soosõrv, kaasa aitas Enri Remmelgas, puhkpillimängijaid toetasid kontsertmeistrid Kulla Aavik ja Reinis Kampe.

Videokonkursse erinevatele muusikainstrumentidele korraldatakse praegu palju kogu Euroopas. Märtsis toimus Daugavpilsi 13. keskkooli ja Daugavpilsi linna kultuuri- ja haridusameti koostöös I Mark Rothko nimeline rahvusvaheline instrumentalistide videokonkurss. Mark Rothko oli Daugavpilsis sündinud, hiljem USA-s elanud kunstnik ja muusik, Daugavpilsi on rajatud ka temanimeline kunstikeskus.

Klaveriõpetaja Jelena Perepeljatnik saatis sellele konkursile oma III klassi õpilase Liise Paldermaa salvestuse. Aprilli algul tuli sealtki rõõmus sõnum – Liise pälvis oma vanusegrupis esikoha!

Veel käesoleva aasta maikuus, kui piirangud leevenevad, võtavad Rapla kirikumuusika festival ja muusikute toetusfond PLMF korraldada Raplamaa muusikakoolide õpilastele konkursi „Raplamaa noor muusik 2021“, mille pidulik lõpetamine ja Grand Prix’ väljakuulutamine toimub 26. juunil festivali avakontserdil.

Meie noored muusikud hoiavad kõrgel kodukoha au.

Rõõmuga saime teada, et Raplasse kavandatakse uut maja muusikakooli jaoks. Loodame ikka, et kord saabub see rõõmus aeg ka märjamaalastele, kui muusika- ja kunstihuvilised noored pääsevad armsaks saanud, kuid kahjuks ajahambast puretud koolimajast ning saavad oma harrastusega tegelemiseks nüüdisaegse ja avara õpikeskkonna.

Praegu ootame aga kõige rohkem COVID-19 piirangute leevenemist, et üksteisega taas klassiruumides kohtuda ja vahetust loomingust rõõmu tunda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare