3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedRapla raamatukoguhoone sai 25-aastaseks

Rapla raamatukoguhoone sai 25-aastaseks

Laupäeval, 10. aprillil möödus veerand sajandit päevast, kui Raplas avati uus raamatukoguhoone aadressil Lasteaia 5. Rapla keskraamatukogu on seal tegutsenud 25 aastat. Pidulikul avamisel olid teiste seas kohal toonane kultuuriminister Jaak Allik, Rapla maavanem Kalle Talviste ja Rapla linnapea Eero Kalberg. Raamatukogu juhtis sel ajal Ilvi Laidna.

Koroonaviirusest tulenevate piirangute tõttu ei saanud seda tähtpäeva tänavu suurelt tähistada. Küll aga ei ole kõnealused piirangud sundinud Rapla raamatukogu oma uksi sulgema. Külastajaid võõrustatakse jätkuvalt, kuid piiratud tingimustes muidugi.

Raamatukogu direktor Õie Paaslepp tõi välja ka külastajate ja numbrite võrdluse viimase kolme aasta lõikes. Selgus, et tänavu märtsis külastas Rapla keskraamatukogu ligikaudu sama palju inimesi, kui 2019. aasta märtsis. Tänavu oli neid ligikaudu 4000, 2019. aastal 4100 ning võrdlusmomendina saab veel välja tuua, et 2020. aasta märtsis oli külastajaid 3400. Paaslepp sõnas, et see on igati loogiline, sest siis kuulutati Eestis välja eriolukord ning õhus oli palju segadust.

Sarnaseid mustreid saab välja lugeda ka laenutuste arvudest. 2021. aasta märtsis laenutati Rapla keskraamatukogust 5400 teost, aasta varem oli sama number 5200 ning 2019. aastal 5500.

Õie Paaslepp rääkis, et praeguste piirangute tingimustes on külastajad hakanud harjuma kontaktivaba laenutusega. See tähendab, et riiulite vahele raamatuid valima minna ise ei saa. Lugejal peab olema teada, millist teost ta soovib ning sellest tuleb raamatukogu töötajatele eelnevalt teada anda. Nemad omakorda otsivad selle üles, asetavad kilekotti ning paigutavad välisukse juurde riiulile. Sinna tuleb lugeja sellele järele. Idee seisneb selles, et töötajate ja külastajate vaheline kokkupuude oleks minimaalne.

Oma soovidest saab raamatukogule teada anda mitmel viisil. Esimene võimalus on muidugi helistamine. Nii saab ka kõige kiirema tagasiside, kas raamat on laenutuseks olemas. Samuti saab broneeringu kinnitada internetikeskkonna Riksweb vahendusel või siis elektronkirja teel.

Raamatukoguhoidja Kaja Tammar ütles, et kõige enam kasutatakse raamatute broneerimiseks Rikswebi. Tihtipeale helistatakse ja saadetakse e-maile, kui tahetakse küsida soovitusi, mida võiks lugeda. Igal juhul on kontaktivaba laenutus toonud raamatukoguhoidjatele hulga tööd juurde, sest nüüd peavad nad ise kõik raamatud riiulitelt üles otsima.

Küll aga on tähelepanuväärne see, et kõvasti on langenud laste raamatulaenamised. Raamatukoguhoidja Kristel Murel ütles, et laste asemel võtavad neile raamatuid nüüd vanemad, aga ainult kohustuslikku kirjandust. Muid lasteraamatuid laenatakse väga vähe. Kõige enam laenavad praegu raamatuid inimesed vanuses 30 kuni 50.

Raamatukoguhoone 25. sünnipäev on ühtlasi ka hea aeg, et vaadata tulevikku. Rapla keskraamatukogu direktor Õie Paaslepp ütles, et terve kollektiiviga unistatakse nii remondist kui ka laiendusest. “Meie soov on kindlasti, et raamatukogu füüsiline keskkond saaks nüüdisajastatud,” sõnas Paaslepp.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare