9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedTillniidu looduskaitseala sai uue eeskirja

Tillniidu looduskaitseala sai uue eeskirja

Täna kinnitas valitsus osaliselt Kehtna vallas asuva Tillniidu looduskaitseala uue eeskirja. Uue kaitseala moodustamisel liideti juba varem kaitse all olnud ala suuremaks tervikuks.

Tillniidu looduskaitseala oli varem kaitse all kui väike-konnakotka ja must-toonekure püsielupaik. Nüüd liidetakse sinna ka hävimisohus olevad laane-, salu-, ja soovikumetsad. Kaitseala maa tsoneeritakse sihtkaitsevööndisse, sest kõige rohkem ohustaks sealseid väärtusi metsa majandamine ja kuivendustööd.

I kaitsekategooria liikide hulka kuuluvad must-toonekured on ohualtis seisus. Nende elupaigad on eelkõige vanad, vähese häirimise ja soodsate toitumispaikadega looduslikult mitmekesised metsamassiivid.

Väike-konnakotkas on üks Euroopa kõige arvukamatest kotkastest, kuid vaatamata sellele peetakse liiki ohustatuks, sest tema areaal ja arvukus on eelmise sajandiga võrreldes vähenenud. Väike-konnakotka praeguseks arvukuseks Eestis võib hinnata 500–600 paari.

Kaitseala asub kahe maakonna piiril. Rapla maakonna poolelt asub see Kehtna vallas Kastna ja Koogiste külas ning Järva maakonnas Türi vallas Jõeküla ja Kändliku külas. Kaitseala pindala on 403,7 ha, millest 7,2 ha asub eramaal ja 396,5 ha riigimaa.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare