4.4 C
Rapla
Neljapäev, 2 mai 2024
ArtikkelMaarahva pood kasvatab oma köögiviljataimed Alus

Maarahva pood kasvatab oma köögiviljataimed Alus

Kas sina teadsid, et Maarahva poe noortaimed ja e-poe pakid alustavad oma teekonda kliendini Rapla lähedalt Alust? Just seal asub tootmishoone, mis varustab kõiki Maarahva kauplusi vajaliku kaubaga.

Maarahva poe ketti kuulub kaheksa kauplust. Üks neist asub ka Raplas. Võib aga tulla üllatusena, et poodi varustav ladu ja tootmine asuvad Rapla lähedal Alus. Seal kasvatatakse poes müüdavad noortaimed ja pannakse teele ka kõik e-poe kaudu tehtud tellimused.

Maarahva poe näol on tegemist pereettevõttega. Mait Soasepp ütles, et ühel või teisel viisil on kõik pereliikmed poega seotud, kuid iga päev annavad oma panuse lisaks talle endale ka abikaasa Külli ning poeg Teet. Arvestatava osa Maarahva poe tootevalikust moodustavad Eesti Sordiseemne kaubamärgiga seemnepakid. Neid saabki soetada ainult Maarahva poodidest ja mitte mujalt. Sama kaubamärgi alt toodetakse ainukestena Baltimaades ka seemnelinte. See teeb aiapidaja elu mugavamaks, sest taimi pole vaja harvendada. Lint ise on biolagunev.

Soaseppade pere omandas Eesti Sordiseemne 2001. aastal. Hiljem nimetati poed ümber Maarahva poodideks. „Kuna meie loosung on isetegemise rõõm, siis tarnime kõike, mis on koduseks tootmiseks, hoidistamiseks ja toidu valmistamiseks vajalik. Kogu tootevalik on sellega seotud,” ütles Mait.

Alusse sattusid nad Maidu sõnul üpris juhuslikult 2014. aastal. Asukoht neile aga sobib, sest kõik keti kauplused on lähedal. Ladu külastades on selge, et kevad on aianduspoele kõige töörohkem. Maja juures käib pidev liikumine. Kohal on nii Maarahva poe enda autod kui ka kulleri omad. Nagu Mait selgitas, tehakse kahe kuu jooksul 30% aasta käibest.

Kaupluse lettidel on lai valik erinevaid seemneid, kuid müüakse ka taimi ja istikuid. Osa neist tuuakse sisse ja teised kasvatatakse ise. Mait rääkis, et eesti aiapidaja peab lugu marjapõõsastest ja viljapuudest. Loomulikult on valikus ka ilutaimi, aga nende kõrval saavad ikka peamiselt särada taimed, millel on ka praktiline väärtus.

Pood ise kasvatab suvelilli ja erinevaid köögiviljataimi. Praegu kaunistab tootmise ruume pikk rivi kobedaid rohelisi tomatitaimi. Müük e-poes on avatud ja nii ongi rivi ühes otsas juba päris arvestatava pikkusega taimed. Rivi teises otsas istub aga töötaja, kes alles õige pisikesi tomatitaimekesi eraldi pottidesse pikeerib.

Pood kasvatab kaheksat sorti tomatitaimi. Valik on tehtud saagikuse ja inimeste eelistuste järgi, ehk sobivaid taimi on igale maitsele ja erinevatesse tingimustesse. Aasta jooksul müüb pood umbes 15 000 köögiviljataime. Lisaks tomatitele kasvatatakse ka kurke ning meloneid, arbuuse ja füüsalit. Esimene neist on meie aedades tavapärane, ülejäänud aga pisut eksootilised. Sellegipoolest annavad ka melonid ja arbuusid Eestis kena saagi, kui suvi seda soosib ehk on soe ja päikesepaisteline.

Tegelikult on poel plaanis eesoleval suvel taimede kasvatamiseks vajalikku ruumi juurde rajada. Lihtsalt nõudlus noortaimede järele on märksa suurem kui tänane võimekus neid kasvatada.

See-eest seemnevalik on noortaimede omast kordades laiem ja selles osas nurinat olla ei tohiks. Näiteks tomatiseemneid on valikus üle poolesaja. Tomatite kasvatamine pidavat pisut rooside kasvatamisega sarnanema, sest aiapidajatel kipub hasart tekkima võimalikult paljusid sorte proovida. Eks see ole arusaadav ka, kui valikus on sedavõrd erineva suuruse, värvi ja maitseomadustega sorte.

Oma väikese aia pidamine paistab inimeste seas jätkuvalt hinnas olevat. Tänavune kevad tuli koroonaviirusest tulenevalt taas tavapärasest erinevalt. Poodide külastamine on piiratud ja inimesed peavad vajalikku kraami muudel viisidel hankima. Ühelt poolt on Maarahva poodi sel ajal aidanud e-pood, kus kaubavalikuga tutvuda ja oma tellimused teele panna. Ka taimi saab e-poe kaudu tellida. Kaup tuuakse kohalikku kauplusesse, kust rohenäpud oma tellimuse turvaliselt kätte saavad.

Samas tõdes Mait, et see pole päris see. Iga kaupa ei ole hea internetist soetada. Aiakaubad on tihtipeale just sellised, mida inimesed tahavad oma silmaga vaadata ja käega katsuda. Sama oluline on ka võimalus müüjaga nõu pidada ja oma valikud läbi arutada. Keerulistes oludes annab Maarahva pood endast aga parima ja püüab internetist tellivale kliendile igati toeks olla. Mait selgitas, et kui tellimust vaadates tundub mõni toode pisut ebaloogiline, helistatakse kliendile ja peetakse nõu. Iga päev pakitakse Alus sadakond e-poe pakki.

Teisalt on ka selge, et nii poe pidajad kui ka kliendid ootavad piirangute leevendamist, et kauplus tavapärases rütmis jätkata saaks. Jääb üle vaid loota, et see juhtub enne mai lõppu, kui kauplused igal aastal oma tegevuse ümber korraldavad. Kevadisele taimemüügile tõmmatakse joon alla ja esiplaanile tõusevad hoidistamiseks vajalikud tooted.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare