Juristi nõuanne: Töötamisest vanemahüvitise saamise ajal

0
258

Lugeja küsib: Olen väikese lapsega kodus lapsehoolduspuhkusel, aga sooviksin osaliselt edasi töötada. Minu tööandja ütles, et kui tahan tööle tagasi tulla, pean lapsehoolduspuhkuse katkestama. Olen aga kuulnud, et inimesed töötavad ka emapuhkuse ajal. Kuidas tegelikult õige on?

Vastab Kaire Saarep, Tööinspektsiooni ennetusosakonna juhataja: Vanemahüvitise saamise ajal võib lapsevanem küll töötada, ent silmas tuleb pidada mõningaid asjaolusid. Esmalt seda, et vanemahüvitise eesmärk on tagada asendussissetulek vanemale, kes lapse kasvatamise tõttu viibib töölt eemal või kes kõige rohkem lapse eest iga päev hoolitseb.

Kui saate vanemahüvitist ja samas soovite lapse kõrvalt tööd teha, on oluline teada, et lapsehoolduspuhkuse ajal ei saa töötada samas ettevõttes, kust puhkusele jäite. Tööd võite teha teises ettevõttes või osutada teenust võlaõigusliku lepingu (käsundus- või töövõtulepingu) alusel nii samale ettevõttele, kust puhkust kasutatakse, kui ka teistele ettevõtetele.

Teenuse osutamisel tuleb tähele panna, et lepingu sisu ja täidetavad ülesanded vastaksid teenuse osutamisele ning tegemist ei oleks varjatud töösuhtega. Kui soovite siiski oma vana tööandja juurde naasta, peate katkestama lapsehoolduspuhkuse. Kui jõuate näiteks omavahel kokkuleppele, et töötate osaajaga, siis vormistage see tähtajalise töölepingu muudatusena. Nii võite samal ajal saada edasi ka vanemahüvitist (v.a juhul, kui lapsehoolduspuhkust kasutab teine lapsevanem, sel juhul saab tema vanemahüvitist).

Kui lapsevanem töötab osaliselt lapse kõrvalt, vähendatakse tema vanemahüvitist siis, kui saadav töötasu ulatub pooleni hüvitise ülempiirist. See tähendab, et töist tulu võib teenida kuni 1,5-kordse keskmise palga (mis 2021. aastal on 1910,77 eurot) suuruses ilma, et vanemahüvitist vähendataks. Vanemahüvitise saajale säilib alati vanemahüvitise määr, mis on 2021. aastal 584 eurot. Lisainfot vanemahüvitise suuruse arvutamisel leiate siit: https://www.sm.ee/et/vanemahuvitis <https://www.sm.ee/et/vanemahuvitis>

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare