3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelMida teada, kui lähed esimest korda üksinda reisile?

Mida teada, kui lähed esimest korda üksinda reisile?

Sisuturundus

Pandeemiaga kaasnev sunnitud kodusolek on mõtted viinud sellele, kuhu piiride avanedes reisida. Neid mõtteid veeretatakse ka siis, kui varasemalt pole kuigi kaugele jõudnud või on reisimine piirdunud klassikaliste ekskursioonidega. Paljudel on tekkinud soov avastada maailma teisiti, kui liikudes koos turismigrupiga või mõne kogenuma sõbra käe all. Mida teada ja millele mõelda, et esimene omal käel reisimine edukalt kulgeks?

Aja reisidokumendid korda

Paberimajandus võib kõlada tüütult, ent korras dokumendid on reisi sujuvaks kulgemiseks hädavajalikud. ID-kaarti saab reisidokumendina kasutada kõikides Euroopa Liidu ja Schengeni riikides, väljaspool neid riike on vajalik passi olemasolu. 

Teine dokumentidega seotud ajapiirang kehtib viisadele ja reisilubadele. Arvesta sellega, et viisa taotlemine võib võtta mitu nädalat ning kui riigil ei ole Eestis või mõnes meie naaberriigis saatkonda, siis isegi kauem. Uuri aegsalt välja, mis on tingimused su sihtkohas, et halb üllatus ei selguks alles piiri peal või lennujaamas, kui sind lennule ei lubata. See on äärmiselt ebameeldiv üllatus, mis võib tähendada rahakulu, märkimisväärset stressi ning rikutud puhkust.

Kuigi Eestis piisab täiesti deebetkaardist, siis reisi eest tasumiseks on vajalik krediitkaart või krediitkaardi tunnustega deebetkaart. Ilma selleta ei saa väga tihti isegi majutust broneerida. Kaartide kõrval on hea hoida rahakotis sularaha nendeks juhtudeks, kus kaardiga pole võimalik maksta. Vaheta raha juba Eestis olles, selliselt saab reeglina parema kursi, kui sihtriiki jõudes viimases hädas esimest valuutavahetuspunkti kasutades.

Ja viimase dokumendina – reisikindlustus. Loodetavasti ei lähe seda vaja, ent kui peaks juhtuma et langed varguse ohvriks, reisiplaanid muutuvad või saad vigastada, teeb korralik reisikindlustus asjaajamise tunduvalt lihtsamaks ning odavamaks. Haiglaarved võivad olla ootamatult suured ja ilma kindlustuseta võib juhtuda, et arvete tasumiseks on vajalik tarbimislaen

Mida sa puhkuselt ootad?

Sihtkoha valikut saad oluliselt kitsendada, kui tead, mida puhkuselt ootad. Kas sa tahad rannapuhkust? Basseini ääres lesida? Tutvuda arhitektuuri või kunstiga? Minna matkale või lihtsalt pidutseda nii et maa must? Eesmärk olemas, on aeg valida riik. Alusta sellest, kas eelistad jääda lähiriikidesse või tahad minna maailma teise otsa. Kardinaalselt erineva kultuuri ja kommetega riigis puhkamine võib olla ootamatult väsitav. Kui sa oled selleks aga valmis, on unustamatud elamused garanteeritud.

Mitme erineva riigi vahel valides mõtle suhtlemisele. Jah, suheldud saab edukalt ka kehakeele, miimika ning tõlkeprogrammide vahendusel, ent kui sa tahad olla kindel, et saad kõigest aru, vali sihtkoht, kus on levinud mõni keel, milles end mugavalt tunned. Sihtkoht olemas, sukeldu internetti. Vii end kurssi sellega, mis on kohalikud kombed ja tavad; millised vaatamisväärtused on ajaraisk, millised oma aega väärt ja millised vähe reklaamitud pärlid; kuhu tasub sööma minna ning kust hoiduda.

Kogenud reisiselli soovitused

Kaugemale reisimine tähendab ajavahet. Ära unusta anda endale aega sellega kohanemiseks. Reeglina piisab, kui esimesel päeval-kahel pisut kergemalt võtta ning mitte kohe ringi tormata. Headeks nippideks on ka piisaval hulgal vedeliku tarbimine ning võimalikult kiire kohanemine sihtriigi ajarütmiga – see tähendab seda, et kohale jõudes ei poe kohe põhku, vaid ootad, kuni kella järgi õhtu käes.

Ööbimisvõimaluste osas on valik viimaste aastate jooksul aina laienenud. Endiselt on olemas hotellid, motellid ja hostelid, loodussõpradele kämpingud või telkimisplatsid. Kes otsivad autentsemat kogemust, neil tasub uurida kohalike juures ööbimise variante (nt Couchsurfing) või kodumajutust pakkuvaid teenuseid (nt AirBnb).

Paki targalt

Viimaks ometi on piirid lahti, sihtkoht valitud, paberimajandus korda aetud. Aeg on kohvrid pakkida! Esimest korda pikemale reisile minnes kipub probleemiks olema ülepakkimine. Sa võid mõelda, et kahenädalasel reisil läheb tõesti vaja kümmet t-särki ja viite paari jalanõusid, ent suure tõenäosusega jõuab üksjagu asju tagasi koju ilma, et need oleksid kohvrist väljagi saanud.

Mõtle läbi, mis ilma ennustatakse, millised tegevused on planeeritud ja kuidas on riiete pesemisvõimalusega. Targalt pakkides on ringiliikumine lihtsam ning jagub ka ruumi suveniiride jaoks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare