6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
KultuurMuuseumid lubavad taas oma näitusi vaatama

Muuseumid lubavad taas oma näitusi vaatama

Emaspäevast alates on valitsuse otsusega lubatud taasavada peale poodide ja kohvikute ka muuseumid. Uurisime Rapla maakonna nelja muuseumi käest, milliseid näitusi nad külastajatele pakuvad ja milliste reeglitega tuleb arvestada.

Sillaotsa talumuuseum avas oma uksed teisipäeval, 4. mail ja tööle hakatakse suvise graafiku alusel. Sillaotsal on avatud püsinäitus ja näituseküünis näitus “Puud ja inimesed”, mis võib jääda avatuks ka pärast sügist. Näitusel saab näha erinevaid puust esemeid, mille on valmistanud meister ja restauraator Meelis Kihulane. Insipiratsiooni on ta saanud etnoloog Ants Viireselt (1918-2015). Tänavune aasta on meeste käsitöö aasta, väärtustamaks ka nende tehtavat käsitööd, mis teenimatult naiste tehtu varju on jäänud. “Puud ja inimesed” on seda lünka täitmas. Sillaotsa muuseum on viimane paik, kus neid esemeid on võimalik sellel haruldasel näitusel vaadata. Pärast seda hakkavad esemed teenima Meelis Kihulase meistrikursuse praktilisi vajadusi.

Kehtestatud piirangute järgimisega ei tohiks Sillaotsa muuseumi juhataja Kalju Idvandi sõnul probleeme olla. Külastajate hajutamine on võimalik, kuna territoorium on suur. Idvandi arvates võtab aga külastuste taastumine aega.

Tegevustest muuseumis on aga veel vara rääkida, sest kõik nõuab konkreetseid, piiranguid arvestavaid kokkuleppeid. Kui tulevad päringud, suheldakse inimestega ja arutatakse läbi, kuidas piiranguid järgida.

Muuseumitundides on teemaks tuleohutus, ülevaade tule kasutuselevõtmisest ja hobuse rakendamine. Kui olukord lubab, toimuvad 13. mail Sillaotsa muuseumis koristustalgud ja 22. mail uunikumide väljanäitus, millest kutsutakse osa võtma vanatehnika omanikke.

Mahtra talurahvamuuseum on külastajatele avatud 3. maist ja näitusi saab külastada 4. maist. Muuseumi peamajas saab vaadata näitust „Mahtra muuseum 50“ ning Juuru ajaloolises vallamajas on võimalik eelneval kokkuleppel külastada muuseumi uusi hoidlaid ja vaadata 2020 juunis avatud muuseumi püsiekspositsiooni osa „Vallaametniku tuba“.

Samas saab peahoones taas vaadata püsiekspositsiooni ning uuesti on avatud Atla-Eeru rehielamust talupojakõrts. Pakutakse ka erinevaid muuseumiprogramme, millest mitmed on uued ja eeskätt just koolilastele suunatud.

Järvakandi klaasimuuseumis saab vaadata püsiekspositsiooni klaasi ajaloost ja tehnoloogiatest ning samuti valikut tehase Tarbeklaas toodangu loojate loomingust. Tarbeklaasi näitust täiendab raamat „Helga Kõrge klaas“, mis anti välja muuseumi 20. sünnipäevaks ja mis jutustab loo inimesest, kelle tegevuse tulemusena sai Tarbeklaasi tähelend alguse. Giiditeenuseid hetkel ei ole, näitusi saab vaadata omal käel.

Muuseumi kõrval asuv klaasistuudio alustab klaasi kuumtöötlusega ilmselt kuu teises pooles. Sulatusahju sisselülitamine ja töö alustamine sõltub broneeringutest ja tellimustest.

Hageri muuseum on avatud teisipäevast ja hetkel on peale püsiekspositsiooni neil vaatamiseks näitus „Meenutades kunstnikku Jüri Rütmanni“. Kohilas elanud kunstnik oleks saanud sel aastal 85-aastaseks ja sellega seoses on näitusel tema nahkehistööd, kotikavandid, joonistused, maalid ja eksliibrised. Kohilaga seob Rütmanni peale seal elamise asjaolu, et ta oli Kohila valla vapimärgi autor.

Hageri muuseumisse on vahepeal jõudnud ka uusi esemeid. Näiteks näitlejanna Betty Kuuskemaa lapselapse Jüri Kuuskemaa kaudu saadi kingituseks Betty kohvitass ja paar alustaldrikut. Kolmest suurest annetusest, mis muuseumisse jõudnud, on muuseumi juhataja Virve Õunapuu sõnul täpsemalt veel vara rääkida, kuna neid pole jõutud läbi töötada, kuid saab öelda, et annetusteks on kohalikku elu puudutavad dokumendid, fotod ja esemed.

Hageri muuseum on pisike, kuid Õunapuu sõnul pole neil suurt tunglemist kunagi olnud, nii et piirangute järgimisega probleeme ei tohiks tulla.


Piirangud muuseumis:

  1. Muuseumikülastajad peavad kandma maski.
  2. Muuseume ja näituseasutusi külastades tuleb arvestada 2+2 liikumispiiranguga.
  3. Ruumitäitumus kuni 25%.
  4. Kui külastataval kohal on ühes hoones mitu saali või muud külastajatele avatud ruumi, tuleb kuni 25-protsendilise täitumuse nõuet jälgida iga ruumi puhul eraldi.
  5. Siseruumides ei ole lubatud ekskursioonid rühmadele, muuseumitunnid ja publikuprogrammid, ka mitte 2+2 reeglit jälgides.
  6. Nõue ei kehti kontaktõppele lubatud sama klassi õpilastele või sama lasteaiarühma lastele, kes tulevad muuseumisse koos õpetajaga, õppetöö raames.
  7. Kindlaks kellaajaks avalikult välja kuulutatud giidituurid ei ole samuti siseruumides praegu veel lubatud.
  8. Laste sünnipäevi ja muud meelelahutust muuseumites või näituseasutustes korraldada ei tohi.
  9. Muuseumid ja näitused võivad olla avatud ajavahemikul kl 6-19.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare