13.3 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
UudisedROL taotleb HEV-laste õppekorralduse uuringu jaoks rahastust

ROL taotleb HEV-laste õppekorralduse uuringu jaoks rahastust

23. aprillil otsustati Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) täiskogus, et ROL esitab taotluse hariduslike erivajadustega (HEV) laste õppekorralduse uuringutoetuse saamiseks.

Projekti lähteülesanne toob välja, et hariduslike erivajadustega õpilasi on umbes 20% ja kuigi kaasava hariduse kontseptsiooni rakendamiseks on viimased kümme aastat näiliselt loodud kõik eeldused, on tegelikkuses selle rakendamise juures palju ebaselgust ja ebaühtlust. Ebaselgust ja „lahtisi otsi“ on juurde tekitanud haldusreformi tagajärjel omavalitsuste ühinemine, maavalitsuste tegevuse lõpetamine, SA Innove Rajaleidja keskuste tekkimine ja ümberkorraldamine ning haridus- ja noorteameti moodustamine. Valdkonnas on vaja suuremat selgust, lahendusi, mis oleksid teadmuspõhised, süsteemsed ja piirkondlikult sobivad.

Projekti „Maakonnaülese õppekorralduse analüüsi teostamine hariduslike erivajadustega laste haridusteenuseks“ eesmärk on süsteemselt analüüsida HEV-laste hariduse olukorda ja arenguvõimalusi Raplamaal. See tähendab, et uuritakse HEV-lapsi puudutavat õppekorraldust, erinevaid tugiteenuseid vajavate laste arvu muutusi, olemasolevat inimkompetentsi maakonnas ja erinevate ressursside kättesaadavust (hooned, õppevahendid, rahalised vahendid jne). Uuring annab võimaluse välja töötada ka sobiv mudel HEV-laste ja lapsevanemate nõustamiseks ja toetamiseks.

Projekti rahastustaotluse pani kokku ROL-i arendusjuht Tavo Kikas koos mitme haridustöötajaga. Kikase sõnul on praegu õige aeg sellise uuringu käivitamiseks. Esiteks juba seepärast, et tekkis võimalus, ja teiseks seetõttu, et HEV-laste haridus ja teenused, sh Raikküla kooli tulevik on ROL-is pikalt üleval olnud.

Kuna võimalused ja vajadused on kokku saanud, tehti ROL-is otsus alustada sellise uuringuga. „HEV-laste praegust ja tulevast hariduskorraldust on vaja uurida selleks, et KOV-id ja riik oskaksid laste huvides teha õigeid otsuseid selles valdkonnas,“ põhjendas Kikas õppekorralduse uuringu vajadust.

Võimalus toetuse saamiseks tekkis tänu sellele, et Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) vahendeid jäi teistest taotlusvoorudest ja projektidest üle ning need koondati üheks uueks uuringute meetme vooruks. Selle kaudu toetatakse ühte projekti maakonna kohta ja maksimaalne toetussumma on 25 000 eurot.

Kuna toetus on mõeldud maakondlikele arendusorganisatsioonidele, saabki rahastuse taotleja olla vaid ROL. Kui ESF-i vahenditest saadakse rahastus, finantseerib ROL omalt poolt projekti 500 euroga ning kaasab töösse ka kohalikud omavalitsused ja haridusasutused. Kikas loodab, et ka haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) ning haridus- ja noorteameti (HARNO). Täpsem kaasatute ring ja kaasamisviisid lepitakse kokku projekti käigus.

Taotluse esitamise tähtaeg oli 5. mai. See, millal tuleb rahastusotsus, ei ole teada. Kikas lisas, et paralleelselt hakatakse otsima ka võimalikku uuringu tegijat, kuid leping sõlmitakse ikkagi alles pärast seda, kui projektile on saadud rahastus. Projekt kestab 14 kuud ja projektiperiood algab eeldatavasti septembri alguses.

HEV-laste õppekorralduse uuring viiakse läbi kogu Rapla maakonna territooriumil.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare