-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
UudisedJärgmisest nädalast saavad kõik soovijad koroonaviiruse vastu vaktsineerida

Järgmisest nädalast saavad kõik soovijad koroonaviiruse vastu vaktsineerida

Alates 17. maist ehk järgmise nädala algusest saavad koroonaviiruse vastu vaktsineerima minna kõik üle 16-aastased soovijad. Inimeste vaktsineerimist jätkavad nii Raplamaa haigla kui ka Rapla perearstikeskus.

„Jätkame vaktsineerimistega haiglas vastavalt inimeste huvile,” kinnitas Raplamaa haigla juhataja Pille Mukk. Ta rääkis, et eelmise laupäeva seisuga oli neil käesolevaks nädalaks ca 300 vaba aega, mida inimesed digiregistratuuri kaudu broneerida said. „Hetkel on meil võimekust kabinette juurde avada, oleme koolitanud inimesi juurde ja sama printsiip kehtib ka nädala pärast. Töökorraldust vaktsineerimiseks oleme pidanud muutma ning inimesed töötavad ka väljaspool tavapäraseid tööaegu,” ütles Mukk.

Viimased kaks nädalat on saanud end vaktsineerida 50-aastased ja vanemad. Mukk tõdeb, et selget ülevaadet, kui paljud neist vaktsineerimise vastu huvi tunnevad, haiglal ei ole. Terviseameti andmete järgi on vanusegrupis 50-59 Raplamaal vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 48%. Kõikidest 50+ inimestest on Raplamaal vaktsineeritud 66%. „Kui paljud ülejäänud 34%-st on huvitatud, oleks ka meie jaoks planeerimisel abistav teadmine,” tõdes Mukk.

„Praegu planeerime ette nädala kaupa vastavalt vaktsiinide käitlusaegadele ja tarnetele ning kui vaktsineerimisajad täituvad, siis järgnevateks päevadeks/nädalateks lisame kabinette,” lisas ta.

Vabade aegade kohta ütles Mukk, et pigem on haiglal praegu olnud päevi, kus kõik ajad ei täitu. Probleem võib osaliselt olla ka oskuses digiregistratuuri kasutada. Juhendid ei ole olnud üheselt selged.

Paralleelselt uute vanuserühmade vaktsineerimisega käib haiglas ka teiste dooside süstimine riskigruppidele, millega alustati juba veebruaris. Vaktsineerimise koormus üldiselt peaks aga hakkama liikuma perearstidelt suurematesse vaktsineerimiskeskustesse. Infot keskuste kohta on hetkel veel napilt.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige ja Rapla perearstikeskuse perearst Andres Lasn kinnitas, et vaktsineerimisega plaanitakse jätkata. Kuniks mass-vaktsineerimiskeskuste asukohad ja toimimisprintsiibid pole üheselt selged, on perearstide roll vaktsineerimisel oluline nõudluse rahuldamiseks. Vaktsineerimist jätkatakse vastavalt vaktsiinide tarnele.

„Tõenäoliselt suunatakse suurem osa vaktsiinitarneid eelmainitud vaktsineerimiskeskustesse üle kogu Eesti, mille võrra jääb perearstikeskustele vähem vaktsiini. See mõjutab meie ja ka teisi Rapla maakonna perearstipraksiseid nii palju, et perearstikeskustel ei ole tõenäoliselt lähitulevikus võimalik kõigile soovijatele kohe meelepärast vaktsiini pakkuda. Kui selline olukord peaks realiseeruma, siis minu soovitus on esmalt pöörduda lähimasse mass-vaktsineerimiskeskusesse, kuhu saab olema võimalik aegu broneerida ka üleriigilise digiregistratuuri kaudu,” ütles Lasn.

Kuidas broneerida digitaalselt aeg COVID-19 vaktsineerimiseks?

  • Logi sisse Patsiendiportaali www.digilugu.ee
  • Sisene üleriigilisse digiregistratuuri
  • Vali valdkonnaks COVID-19 vaktsineerimine
  • Leia „teenuse“ alt endale sobiv vaktsiin
  • Kui valitud vaktsiiniga sobivaid aegu ei leidnud, saad valida mõne teise tootja vaktsiini
  • Vali sobiv asukoht ja sobiv aeg
  • Broneeri aeg
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare