6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedRaplamaa aasta emad on aktiivsed ka väljaspool kodu

Raplamaa aasta emad on aktiivsed ka väljaspool kodu

Eestis elab Statistikaameti järgi 408 579 ema ja 216 203 vanaema. Emade osakaal kõigist 15-aastastest ja vanematest naistest on suurim just Raplamaal. Osa emasid paistavad oma tegudega silma ka väljaspool kodu ja seepärast kutsuvad Märjamaa, Kohila ja Rapla vald iga kevad oma valla inimesi üles märku andma emadest, kelle peres kasvab või on kasvanud üles mitu last ja kes peale oma pere eest armastusega hoolitsemise on edukad ka töös ja ühiskondlikes tegemistes.

Kohila vald valib lisaks aasta vanaema. Kehtna vald aasta ema ei vali, sümboolselt tunnustatakse kõiki emasid.

Rapla valla aasta emaks valiti Ave Smirnov, kes on kolme lapse ema. Ave ja tema abikaasa Alari peres sirguvad üheksa-aastane Anthony, kaheksa-aastane Ashton ja üheaastane Aliis. Ave esitas aasta ema kandidaadiks MTÜ Kappeli Külad MTÜ, kes iseloomustab Avet kui ema, kes on oma armastuse ja hoolivusega kasvatanud oma lapsed viisakateks, tublideks ja sõbralikeks.

Ave sõnas, et aasta ema tiitli saamine tekitas temas väga uhke tunde ja ennekõike on ta uhke oma laste ja pere üle. Emaks olemist peab ta väga suureks väärtuseks. „Kõik selle, mida mina olen õppinud, saan ma lastele edasi anda. Minu väärtused ja mõtted elavad kelleski teises edasi,“ rääkis Ave. Põhilised väärtused, mida ta oma lastele õpetab, on ausus ja austus.

Kuna laste kasvatamine on siiski koostöö, mängib Ave peres suurt rolli asjaolu, et pereisa on politseinik. Tänu sellele ei teki nende peres küsimust, miks rattaga sõites kiivrit peab kandma ja lapsed on väiksest peale kasvanud teadmisega, et valetada ja varastada ei tohi.

Emadepäev algas Avel koogi küpsetamisega ja oma ema külastamisega. Sealt mindi edasi Kabala mõisa, kus toimus väike tunnustusüritus koos valla esindajatega. Mõis valiti kohtumispaigaks, kuna seal tegutseb Kappeli Külade MTÜ, mille juhatuses Ave on. Peale külaellu panustamise kuulub Ave ka Kabala lasteaia-põhikooli hoolekogusse.

Märjamaa valla aasta emaks valiti Tiina Roosimägi, kes on ema kolmele täiskasvanud pojale (Erki, Eiko ja Mikk) ning vanaema kolmele lapselapsele (Bruno, Emma ja Tõru). Vallas tunnustatakse Tiinat hõbelusikapeol 19. juunil.

Tiina on hinnatud õpetaja, kes on koolitanud lapsi, üliõpilasi ja haridusjuhte ning vastutanud maakonna ja valdade hariduse juhtimise eest. Praegu on ta Rapla Vesiroosi kooli keemia- ja füüsikaõpetaja. Tiina rääkis, kuidas ta oli pärast auväärse tiitli teadasaamist tunnis lastega kokku leppinud, et nemad kasvavad ka nii tublideks, et nende emad aasta ema tiitlit väärt oleksid.

Tiitel tuli Tiina sõnul talle väga suure üllatusena, kuid uhke tunde tekitab aasta emaks olemine ka, on ta ju üles kasvatanud kolm poega. „Ma võin neile täielikult kindel olla. Mis iganes juhtub, nemad aitavad, toetavad, ei mõista hukka ja on nagu kaitsemüür. See on asi, mille üle uhke olla,“ sõnas Tiina.

Tiinat kutsutakse maavanaemaks, kuna tema elabki maal, Sõtke külas. Eelmisel pühapäeval käisidki kõik lapsed külas ja Tiina sõnul oli neil suurepärane emadepäev, isegi rabarberid oli ta niimoodi „ära rääkinud“, et need olid koogiteoks parajad.

Kohila valla aasta emaks valiti Katti Lindeberg, kolme lapse – Kerli, Silver, Lisett Delii (11) – ema.Sel kevadel saab Kattist ka energiast pakatav vanaema.

Aasta ema tiitel tuli Kattile suure üllatusena. Vallast tuldi teda õnnitlema emadepäeval, mis oli ühtlasi tema noorima lapse sünnipäev. Emaks olemine on Kattile õpetanud kannatlikkust, oskust tunda rõõmu väikestest asjadest ja arusaamist, et lapsed ise on meile õpetajad. Väärtushinnangud, mille Katti oma lastele ellu kaasa annab, on töökus, positiivne ja aktiivne ellusuhtumine ning julgus järgida oma südant. „Kui on mingi unistus, siis selle poole tuleb püüelda. Ükski unistus ei ole liiga suur, et seda ei saaks saavutada. Iga unistuse saavutamisel on tähtis ka see kulgemise protsess eesmärgi poole,“ rääkis Katti.

Hageri metsade vahele on ta koos perega rajanud kodu, mis on saanud ka Eesti kauneima kodu auhinna. Täiskasvanud lastele on nende vanematekodu siiani turvaline paik, kuhu tulla.

Katti armastus looduse vastu väljendub ka tema ettevõtluses, nimelt on ta LoodusSPA OÜ omanik, kuulub ka MTÜ-sse Ettevõtlikud Naised Raplamaal ja on aidanud seeläbi NÖFF-i korraldada. Ta on olnud kaasatud Kohila Hoovide Teatrisse, korraldanud neli aastat Ladies Circle Kohila klubiga heategevuslikku Püha Päeva Lastega ning osalenud kaks aastat Ladies Circle Estonia valitsuses.

Aasta vanaemaks valis Kohila vald Valve Kasemetsa, keda teatakse kui tasakaalukat, pere hoidvat ja väga positiivset naist. Valvel on kaks tütart, kolm lapselast ja üks lapselapselaps, kellega koos on Valve meelistegevuseks klotsidest ehitamine ja puslede kokkupanek. „Püüan teha kõike, mida lapsed soovivad. Olen nende tasandil, las õpetavad mind, kuidas vaja on. Lausa naudin, kuidas nende peakesed töötavad,“ ütles Valve.

Saadud auväärse tiitli üle rõõmustab Valve väga ja on õnnelik, et ta on elanud oma aastad sisukalt. Ta naudib seda, kui väiksemate laste puhul nende silmad säravad ja pehmed käed kallistavad, suuremate puhul on aga võimalus olla vajalik ja neid aidata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare