spot_img
-0.1 C
Rapla
Neljapäev, 2 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
UudisedOmavalitsusjuhid seisavad huviharidustoetuste vähendamise vastu

Omavalitsusjuhid seisavad huviharidustoetuste vähendamise vastu

Nelikümmend Eesti omavalitsusjuhti pöördus vabariigi valitsuse poole taotlusega, mis puudutab huvihariduse ja huvitegevuse rahastamist. Omavalitsusjuhid paluvad 2022. aasta riigieelarve koostamise käigus mitte vähendada omavalitsustele eraldatavat huvihariduse ja huvitegevuse toetust.

Huvihariduse rahastamine kerkis tuliselt esile juba aprillis. Riigieelarvestrateegias on ette nähtud aastatel 2022-2025 omavalitsustele eraldatavat huvihariduse ja -tegevuse toetust vähendada aastas seitsme miljoni euro ulatuses. Kogusummas tähendab see omavalitsuste eelarvetele miinus 28 miljonit eurot. Eriti valusalt lööb selline rahaline kaotus praegu, kui koroonakriisi tõttu on viimane aasta olnud huviharidusele eriti raske.

Pöördumise idee ja initsiatiiv pärinevad Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimehelt Heiki Hepnerilt. Pöördumises on kirjas: “Tänane omavalitsuste tulubaas katab kõige napimalt ära seadusandja poolt omavalitsustele pandud ülesanded. Seega ei ole omavalitsustel vabu vahendeid ja meil ei ole võimalik asendada neid kulusid teiste vahendite arvelt nii, nagu ekslikult märgib haridus- ja teadusminister pr Liina Kersna.

Omavalitsuste juhid juhivad tähelepanu asjaolule, et toetuse vähenemisel peavad omavalitsused vähendama ka huvihariduse ja huvitegevuse mahtu. Omavalitsuste juhid tervitavad kooliõpetajate palgatõusu, kuid märgivad samas, et palkasid on vaja tõsta ka lasteaia ja huvihariduse õpetajatel ja need vahendid peavad omavalitsused samuti täiendavalt leidma.”

Hepner sõnas, et selline omavalitsuste tulubaasi vähendamine on väga valus löök lastele ja noortele, kelle kooliväliseid tegevusi kärbe märgatavalt vähendab. “Tervisekriisist tekkinud auk huvihariduses ei saa mitte kaetud, vaid veel suuremaks tehtud. Samuti saaks tagasilöögi regionaalpoliitika, sest enam kaotavad raha maapiirkonnad,” tõi Hepner välja. Pöördumisele kirjutasid alla kõigi nelja Raplamaa omavalitsuse vallavanemad ja volikogude esimehed.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused