2.2 C
Rapla
Reede, 23 veebr. 2024
KultuurRiinimanda teater viimastel minikatel

Riinimanda teater viimastel minikatel

Valter Uusberg, Riinimanda teatri juhendaja

Eesti kooliteatrite oodatuim suurfestival Saaremaa Miniteatripäevad ehk „minikad“ (aastast 1991, korraldaja Saaremaa ühisgümnaasium, direktor Viljar Aro, festivali juht emakeele ja kirjanduse õpetaja Rita Ilves) peeti 14.-15. mail 30. ja ühtlasi viimast korda (ka gümnaasiumid Kuressaares lõpetavad tegevuse vanema astme õpilastega, see jätkub riigigümnaasiumis, mis kujundab juba uue näo ja uued traditsioonid).

Lõpetav Saaremaa ühisgümnaasium tõmbas seega joone alla oma kauaaegsele aule ja hingele, Eesti noortekultuuri suurele legendile – Saaremaa „minikatele“. Juubelifestival peeti veebis, mistõttu ajalooline hetk oli surutud ekraanidele, millelt korraldajate lõppsõnad mõjusid eriti hapralt ja puudutavalt ning pisarates teadustajaneiu lõputekst takerdus nuuksetesse.

Mitme „minika“ kogemusega Rapla trupid meenutavad Saaremaa päevi tänutundega. Festival andis hooaegadele magneti ja mõõdupuu, sisu ning motiveerituse. Võib isegi öelda, et tegu oli noortele üliväärtusliku „kvaliteetajaga“, mis kuudepikkust hooaega täidab ja kulmineerub suure mitmepäevase kokkusaamisega, kus omasugused üle kogu Eesti kohtuvad ja mõõtu võtavad. Usun, et selline kvaliteetaeg on tuttav teistelegi pika vinna ja nõudliku vormiga noorte ettevõtmistele.

Rapla Riinimanda teater oli viimastel „minikatel“ Riinimanda laulja ja Rapla gümnaasiumi abituriendi Tuudur Tilga kirjutatud, lavastatud ja mängitud monoetendusega „Idulugu“, millega tehti väikest viisi ajalugu. Elusuuruse nukuga mängitud etendus pole nukuteater lastele, pigem üsna kriipiv sissevaade idufirmade ülepiitsutatud olemusse. Minikate kauaaegne žüriiliige (Saaremaa festivalide eripära oli suure 10-liikmelise teatriprofessionaalidest žürii kaasamine) Jaak Allik täheldas, et ta ei mäleta, et keegi oleks sellist lavavormi kunagi kasutanud. Ajalukku jääb seegi, et minikate viimane parima meesnäitleja kõrge tiitel tuli Tuudurile Raplasse.

„Idulugu“ nagu teisigi etendusi esitati festivalil salvestatuna. Rapla Riinimanda teater on tänulik salvestuse eest Raigo Saaristele ja inimestele Rapla kultuurikeskuses, kus etendus üles võeti, eriti Kalju Visnule, kes lõi toetava valguslahenduse. „Idulugu“ tõi Saaremaalt veel parima muusikalise kujunduse (Tuudur Tilga valik) ja lavakujunduse (suur ja väike nukk ning lava Valter Uusberg) eripreemiad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused