8.3 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
UudisedKoroonaviirus on tuntavalt räsinud Raplamaa ühistranspordi kasutajate arvu

Koroonaviirus on tuntavalt räsinud Raplamaa ühistranspordi kasutajate arvu

Rapla maakonna ühistransporti korraldab alates 2018. aastast MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskus (PEÜTK). Reedel, 21. mail toimunud Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) täiskogu istungil andsid nad ülevaate 2020. ja 2021. aasta tegevusest.

Suure jälje on sellele perioodile jätnud koroonaviiruse levik ning sellest tulenevalt on ühistranspordiga sõitjate arv märgatavalt kukkunud. Ühistranspordikeskuse liiniplaneerija Riina Tamm ütles, et kõige suurem praegune mure ongi see, kuidas COVID-i ajal sõiduautodesse kolinud sõitjad uuesti ühistransporti tagasi saada. Arvud kõnelevad iseenda eest. Reedesel ROL-i istungil näidatud esitlusest tuli välja, et kõigis üheksas Raplamaa liinirühmas on reisijate arv kahanenud. Lihtne on seda näidata bussi sisenemiste arvu järgi.

PEÜTK võttis Raplamaa liinide korraldamise üle 2018. aasta oktoobris ning selles kuus oli kõigi Raplamaa liinide peale sõitjaid ligikaudu 46 000. Kuni 2020. aasta aprillini püsis see arv stabiilsena ning veidi isegi kasvas. Viimaste aastate suurim number pärineb 2020. aasta jaanuarist, kui Raplamaa liinidel oli 53 000 reisijat. Veebruaris oli sisenemisi juba vähem ning tõeline kukkumine tuli 2020. aasta märtsis ja aprillis. Loomulikult oli põhjuseks koroonaviiruse levik, sest sama trendi saab täheldada ka teistes maakondades. Märtsis 2020 oli Raplamaa liinidel bussidesse sisenemisi 33 000 ja madalpunkt saabus aprillis, kus oli 16 500 sisenemist.

Riina Tamm tõi välja, et üheks oluliseks põhjuseks oli õpilaste jäämine distantsõppele, sest just nemad moodustavad suure osa reisijatest. 2020. aasta ülejäänud kuud tõid kaasa reisijate arvu väikese taastumise, kuid endisele tasemele need ei naasnud. 2021. aasta märtsis oli Raplamaa liinidel sisenemisi 27 000 ja aprillis 24 000. Nüüd seisabki ühistranspordi korraldaja küsimuse ees, kuidas sõiduautodesse kolinud reisijad tagasi ühistransporti saada. Riina Tamm ütles, et suve jooksul väga suurt reisijate arvu taastumist ei prognoosita. Rohkem loodetakse selle peale, et september ja oktoober tulevad n-ö kobedad kuud.

Tamm sõnas, et taastumine 2020. aasta alguse tasemele ei tule kiiresti ning võtab aega paar aastat. Käesoleva aasta lõpus ning 2022. aasta alguses hakkab PEÜTK tegelema uue Raplamaa avalike liinide hanke ettevalmistamisega. Praegune hange kehtib kuni 30. juunini 2023. Riina Tamm ütles, et suuremaid muudatusi enne järgmise hanke algust Raplamaa liinidel plaanis ei ole.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare