15.5 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
UudisedValtu põhikool saab Covid-19 toetuse eest ventilatsioonisüsteemi

Valtu põhikool saab Covid-19 toetuse eest ventilatsioonisüsteemi

Rahandusministeeriumi poolt on riigi kõikidele valdadele ette nähtud Covid-19 toetus investeeringuteks ja remonditöödeks. Raplamaa Sõnumid uuris, kui suured summad on Raplamaa valdadele ette nähtud ning milleks seda kasutada planeeritakse. Näiteks Kehtna vallavolikogu langetas vastava otsuse mais toimunud volikogu istungil ja nende toetus läheb Valtu koolimaja ventilatsioonisüsteemi uuendamiseks.

Toetuse maksmist reguleerib riigihalduse ministri määrus “Covid-19 olukorras kohaliku omavalitsuse üksustele investeeringuteks, lammutamise ja remonttöödega seotud tegevusteks toetuse eraldamise ning kasutamise tingimused ja kord”. Riigi poolt Kehtna vallale makstav investeerimistoetus on 156 000 eurot. Sellega kaasneb riigi soovitus kasutada toetust haridusasutuste ventilatsioonisüsteemide parendamiseks.

Kehtna vallavolikogu istungil kaaluti kahte varianti. Kas suunata toetus Valtu kooli või Järvakandi lasteaia tarbeks. Otsus langes Valtu kooli kasuks. Kehtna valla ehitusspetsialist Hans-Jürgen Schumann selgitas, et ventilatsioonisüsteemi rajamine Valtu kooli hoones maksab hinnanguliselt 220 000 eurot, mis tähendab, et leida tuleb ka lisarahastust. Reeglina kaasnevad ventilatsioonisüsteemide rajamisega olemasolevasse hoonesse ka muud vajalikud tööd, näiteks soojasõlme ümberehitus, üldehitus- ja viimistlustööd või elektrisüsteemi ümberehitus. Schumann tõi välja, et otstarbekas on ventilatsiooni rajamisel teostada tehnosüsteemide ehitustööd hoones tervikuna, see on majanduslikult efektiivsem kui eraldi tehes.

Kuid miks eelistati ikkagi Valtu kooli Järvakandi lasteaiale? Enne otsuse langetamist võrreldi mõlema hoone kasutajate arvu ning nn kasutuskoormust. Schumann sõnas, et selle võrdluse põhjal otsustatigi Valtu kooli kasuks. Muide, kooli direktor Andres Saks mõõtis CO2 vastava mõõturiga ja tulemused ainult kinnitasid ventilatsiooni rajamise vajalikkust.

“Kindlasti on vaja edaspidi rajada ventilatsioonisüsteem ka Järvakandi lasteaia hoones, ka seal on vaja parandada sisekliimat laste tervise huvides. Kuna lasteaia hoones on ruumide pinda lapse kohta rohkem ning ruumide kasutamist on võimalik organiseerida nii, et on tagatud loomulik tuulutus (lapsed on ka vahepeal õues mängimas), otsustati valida Valtu kooli hoone, samuti on piiratud valla investeerimisvõimekus. Otsuseid on vaja teha ja kogu riigis on ka teada, et investeeringuvajadus on väga palju suurem kui eraldatud toetus,” rääkis Schumann. Tööd tehakse eeldatavasti 2022. aasta kevadel ja suvel ning need võtavad aega neli-viis kuud.

Kaius ehitatakse välja hariduskeskus

Investeeringuteks mõeldud toetuse osas peavad plaane ka teised kohalikud omavalitsused (KOV). Kuna toetus on KOV-idele garanteeritud, tuleb isekeskis vaid välja mõelda, kuidas seda rakendada. Neid arutelusid on peetud kõigis neljas Raplamaa vallas, kuid lisaks Kehtnale on otsusele jõutud veel vaid Raplas. Märjamaa ja Kohila alles kaaluvad oma võimalusi.

Rapla vallale eraldati sellel kevadel riigi poolt Covid-19 olukorra leevendamiseks 304 000 eurot investeeringutoetust. Rapla vallavanem Meelis Mägi ütles, et kogu see raha on plaanis kasutada Kaiu hariduskeskuse hoonete renoveerimiseks ja ehitamiseks. Investeeringu kogumaksumus on 3 658 381 eurot ja 36 senti. Tööd plaanitakse läbi viia aastatel 2021-2022.

Kohila vallale riigi poolt investeeringuteks eraldatud toetussumma on 95 000 eurot. Valla avalike suhete nõunik Merle Beljäev ütles, et raha kasutamisel lähtutakse kehtivast valla investeeringute kavast, kuid konkreetse objekti osas veel otsust tehtud pole. “Kohila vallavalitsus on viimase kahe aasta jooksul uuendanud ventilatsioone kolmes lasteaias neljast (Prillimäe, Sutlema ja Kohila Männi lasteaed). Käesoleval aastal kavas oleval Kohila gümnaasiumi vana osa katuse vahetamisel uuendatakse osaliselt ka ventilatsioon,” tõi ta näiteid kavas olevatest töödest.

Märjamaa vald saab arvestada 195 000-eurose toetusega, ent praegu ei ole veel selge, kuidas seda kasutatakse. “Lõplikke otsuseid ei ole veel langetatud. Teine lisaeelarve on valitsuse istungil arutelul 2. juunil ja volikogus 15. juunil,” rääkis Märjamaa vallavanem Meelis Välis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare