-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
UudisedIsamaa erakond otsib suurkogul uut nägu

Isamaa erakond otsib suurkogul uut nägu

Isamaa erakond on selgelt jagunenud kahte leeri, kes mõlemad on erakonnale välja pakkunud oma kandidaadi esimehe kohale. Need on Helir-Valdor Seeder ja Lavly Perling. Üks neist kahest valitakse Isamaa erakonna esimeheks pühapäeval, 20. juunil erakonna suurkogul. Mõlema poliitiku kandidatuur esitati eelmisel nädalal.

Nii Seedri kui ka Perlingu kandidatuuri tõstatajate seast leiab Raplamaaga otseselt seotud Isamaa liikmeid. Nii näiteks on oma allkirja andnud Helir-Valdor Seedri toetuseks Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) juhatuse esimees Heiki Hepner. Parempoolsete esitatud Lavly Perlingu kandidatuuri on toetanud endine Käru vallavanem Elari Hiis, endine Rapla maavanem Tiit Leier, Eesti Omanike Keskliidu juhatuse esimees Priidu Pärna ning Raplast pärit Mihkel Kübar ja Madis Kübar. Praeguse esimehe Helir-Valdor Seedri kandidatuuri on esimeheks üles seadnud 100 ning Lavly Perlingut toetab 205 erakonna liiget.

Poliitikahuvilise jaoks kujuneb käesolev suvi tihedaks. Erakonnad valmistuvad sügisel toimuvateks kohalike omavalitsuste ja presidendi valimisteks. Kõige sellega on seotud ka eesseisvad erakonna esimehe valimised. Seda tõdes ka Isamaa Parempoolsete esimees Kristjan Vanaselja eelmisel nädalal, kui Parempoolsed esitasid oma kandidaadiks Lavly Perlingu. Vanaselja ütles, et kuigi praegu on erakonna selge fookus 20. juunil toimuval suurkogul, on see seotud ka kohalike valimistega.

Raplamaa jaoks on tegemist olulise küsimusega, sest Isamaa erakond on pikalt olnud Raplamaal väga tugevas positsioonis. Nii näiteks kuuluvad Isamaa ridadesse Kohila vallavanem Uku Torjus ja Kehtna vallavanem Indrek Kullam. Nagu eelnevalt sai välja toodud, kuulub sellesse erakonda ka ROL-i juhatuse esimees Heiki Hepner. 20. juuni valimistulemus saab erakonna tulevikule määravaks. Viimastel aegadel on Isamaa toetus jäänud avaldatud reitingutes selgelt alla kümne protsendi. Pigem on see kuude lõikes kõikunud viie ja seitsme protsendi vahel.

Kristjan Vanaselja rääkis, et erakonna keeruline seis on tulnud välja ka vestlustes kohalike omavalitsuste juhtidega, keda Parempoolsed on külastanud. “Muutus, mis 20. juuni valimistel võiks tulla, annaks meie erakonnale kohalikeks valimisteks hoopis uue hingamise ja mõõtme. See aitaks Isamaa kohalikke liidreid oma nimekirja uute inimeste kutsumisel,” rääkis Vanaselja.

Mis puudutab veel kohalikke valimisi, siis ütles Vanaselja, et Parempoolsed ei ole kaalunud varianti minna välja oma nimekirjaga. Seda tehakse ikka Isamaa nimekirjas. “Minu jaoks ei ole enam vastuolu parempoolsed versus Seeder. Tegemist on palju laiapõhjalisema debatiga erakonna sees,” sõnas Vanaselja.

Lõppkokkuvõttes on see muidugi iga erakonna liikme isiklik otsus, kas või millises nimekirjas ta kandideerida soovib. Vanaselja tõi näite Saue vallast Harjumaalt, kus Isamaa liikmed on kandideerinud nii oma erakonna kui ka eraldiseisva valimisnimekirja koosseisus. On ka selliseid piirkondi, kus kõik kohalikud Isamaa liikmed on oma kandidatuuri üles seadnud partei asemel mõnes valimisnimekirjas.

“Muidugi oleks hiiglama vahva, kui me suudaksime teha Isamaast erakonna, mille liikmed on uhked ning ei pea kalkuleerima, kas erakonna tänane seis tuleb mulle valimistel kasuks või kahjuks. Meie soov on, et Isamaa bränd oleks nii tugev, et neil oleks igal juhul kasulik minna välja Isamaa nimekirjas,” rääkis Vanaselja.

Lisaks Raplamaale on viimastel aastatel olnud Isamaal tugev positsioon veel kahes maakonnas, Lääne-Virumaal ning Järvamaal. Eelmisel nädalal toimunud üritusel, kus sai teatavaks Lavly Perlingu kandidatuur, ütles ta, et erakonna esimeheks saades on tal kolm suurt eesmärki, millest üks on see, et tervet Eestit kataks erakonna organisatsioonide ühtlane võrgustik. On olnud perioode, kus kõige enam Eesti vallavanemaid ongi olnud Isamaa või siis endise nimega IRL-i liikmed.

Kristjan Vanaselja ütles, et tänaseks päevaks on erakonna paljud liikmed jäänud passiivseks. Et praegusest olukorrast üle saada, tuleb neile pakkuda võimalust kaasa mõelda ja kaasa rääkida pidevalt ning mitte ainult iga nelja aasta tagant. Mitmed küsimused Isamaa erakonna tulevikust saavad selgemaks juba 20. juunil, kui Tartus toimuval suurkogul valitakse erakonnale esimeest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare