spot_img
4.9 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
UudisedKaitseliidu Rapla malev andis esmakordselt välja Kuldristi kuldsete tammelehtedega

Kaitseliidu Rapla malev andis esmakordselt välja Kuldristi kuldsete tammelehtedega

Esimest korda ajaloos andis Kaitseliidu Rapla malev välja teenetemärgi “Kuldrist kuldsete tammelehtedega”. Selle pälvis kauaaegne maleva liige Villu Õun. “See tunnustus annab teadmise, et olen teinud õiget asja ja olnud Rapla maleva tegemistesse panustades õigel teel,” rääkis Õun.

Teenetemärgi sai ta kätte laupäeva, 5. juuni õhtupoolikul maleva 31. aastapäeva tähistamisel Toosikannu puhkekeskuses. Tähelepanuväärne on just see, et kunagi ei ole Rapla malev nii kõrget autasu välja andnud. Maleva pealik major Valjo Tooming selgitas, et Õun on panustanud organisatsiooni tegemistesse pikalt ja aktiivselt ning on selle autasu igati välja teeninud.

“Isegi kui ma veel Tallinnas töötasin, teadsin, et Raplas tegutseb Villu Õun,” rääkis Tooming. Tunnustuse pälvis ta laiema aktiivse tegevuse eest Kaitseliidus, aga kui tuua välja midagi konkreetset, siis on ta korraldanud maleva suvepäevi ning pannud aluse ajaloolise viievõistluse traditsiooni taastamisele.

Juba enne Teise maailmasõja algust algatas toonase Harju maleva Rapla üksikkompanii viievõistluse, mis koosnes jooksudest, hüpetest ja odaviskest. Võitjale anti välja hõbekarikas. Hiljuti tuli see karikas taas päevavalgele oksjonikeskkonnas osta.ee. Selle soetas endale Rapla maleva liige Kalev Kiviste, kes andis selle omakorda üle Villu Õunale, öeldes, et koos karikaga tuleb taastada ka viievõistluse traditsioon. Selle tegigi Õun ära, kuid oma täiendustega. Viievõistlusesse kuuluvad nüüd hoopis teised spordialad, näiteks rodeo.

Rapla malevaga on Õun olnud seotud üheksakümnendate aastate algusest. Ametlikult on ta liige olnud viimased 28 aastat, kuid seotud on ta olnud kauemgi. “Ma ei ole seda tüüpi inimene, et teha tööd tunnustuse nimel. Nüüd, kui ma selle sain, siis tean, et pean selle arvelt olema edaspidi veel tublim. Minu suhtumise võtab ehk kõige paremini kokku see, mida olen rääkinud ka teistele, et Rapla maleva Kuldrist kuldsete tammelehtedega on maailma ägedaim teenetemärk, mida on võimalik saada,” rääkis Õun.

Ta lisas: “Kõige olulisem selle tunnustuse saamisel on teadmine, et see on saadud sinu teiselt perelt. Kaitseliit, Rapla malev on väga pikka aega olnud minu teine pere. Kõik need inimesed, kes malevas tublid on. Ja kui sinu pere tunnustab sind maailma kõige ägedama teenetemärgiga, sellisega, mida kellelegi kunagi varem antud pole, mis on statuudi järgi ilmasuure „kullaprooviga“, siis see liigutab südamepõhjani. See on kinnitus sellest, et oled armastatud ja eritähtis pereliige. Ma armastan seda perekonda.”

Malev tunnustas aastapäeva puhul veel teisigi inimesi. Nii pälvisid Kuldristi hõbedaste tammelehtedega Aavo Väli ja Hans Hatto. Veel andis Rapla malev välja 15 Kuldristi ja 22 Hõberisti. Teiste seas pälvis Kuldristi ka soomlane Hannu Hyvämäki.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused