Retsept: Indoneesia köök – tempe orek

0
64
foto: erakogu

Kuidas maitsevad Indoneesia toidud ja mismoodi need valmivad? Millist elu Indoneesias elatakse? Neile küsimustele saadi vastused 18. juulil projekti “Saame tuttavaks” raames toimunud Indoneesia-teemalisel pärastlõunal. Kohila TOHI gini tehases olid kohal raamatu “Minu Indoneesia. Maailma makett” autor ja sotsiaalmeedia ekspert Berit Renser ning Jakartast pärit ja suure osa oma elust Indoneesias Bali saarel elanud Nabila Naritami Kask.

Nabila on abielus eestlasega, kes elas ise kolm aastat Indoneesias. Nabila on alustanud ka eesti keele õppimist ja esimese kursuse läbinud. Ta naudib Eestis elamist, huvitub siin ringi sõitmisest, meie kultuurist ja kommetest. Kohilas pakkus ta koos abikaasaga mitmekesist menüüd, kuhu kuulusid Indoneesia päritolu road nasi uduk – (Jakarta-pärane riisiroog kookospiimaga), sate ayam (kanavardad indoneesiapärase maapähklikastmega) ja tempe orek (traditsiooniline Indoneesia sojaubade baasil valmistatud roog kergelt magusas sojakastmes põnevate lisanditega). Suu saadi magusaks Indoneesias palavalt armastatud praetud banaaniroaga.

Projekti “Saame tuttavaks” raames korraldab Eesti Pagulasabi koos Eesti partneritega kokku 45 ühisüritust kahe aasta jooksul. Igasse maakonda jõutakse kolm korda. Seekordne oli Raplamaal teine ja kolmandaks tuleb Aafrika tantsu ja trummide töötuba koostöös Märjamaa Folgiga 6. augustil.

Tempe orek, mõnus suvine roog fermenteeritud ja pressitud sojaubadel põhinevast tootest tempest. Seda saab Umami poest sügavkülmutatud kujul.

Vaja läheb: 400 g tempet, lõigatuna väikesteks kuubikuteks (u 1×1 cm), peeneks hakitud šalottsibulaid 3-4 tk, 1 keskmise suurusega peeneks hakitud sibul, 2 küünt peeneks hakitud või pressitud küüslauku, 200-300 grammi rohelisi ube, 3 peeneks hakitud punast tšillit, 3-4 spl Kecap manis (Indoneesia mustadest sojaubadest tehtud) kastet, 3-4 spl seesamiseemneõli, 2 loorberilehte, 1 spl palmisuhkrut, pool puljongikuubikut (näiteks seenemaitselist), soola, pipart.

Tee nii: Prae tempe kuubikuid õlis, kuni need muutuvad kergelt kuldseks. Keera kuumus madalamaks ja lisa veel veidi õli (1-2 teelusikatäit). Lisa sibulad ja küüslauk. Prae, kuni kõik on kergelt läbiküpsenud ja mõnusalt lõhnav. Lisa kõik ülejäänud koostisosad, maitsesta soola ja pipraga. Sega omavahel korralikult läbi ja prae, kuni oad on läbiküpsenud.

Oluline on, et kõik komponendid oleksid kastmega hästi immutatud. Tempe kuubikud peaks värvuselt muutuma pruunikaks – see näitab, et kastmed on neis hästi absorbeerunud. Vajadusel võib lisada veel veidi sojakastet. Tempet võib serveerida näiteks keedetud riisiga.

Kui kasutada Eestis saadaolevat sügavkülmutatud tempet, soovitab Nabila parimaks tulemuseks seda eelnevalt aurutada või mikrolaineahjus kõrge kuumuse juures minuti sulatada.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare