5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
TarbijaRetsept: Kuldkollane alõtšamoos

Retsept: Kuldkollane alõtšamoos

Ma ei tea, kas ma olen ainuke, kelle haraline ploomipuu on tänavu eriti lahke olnud. Juba kevadel oli puu üleni õitevahus ja rõõmustas mesilasi. Suve lõpuks oli ta usinate mesilaste töö tulemusel alõtšadest kollane. Ootamatult andis puu märku, et tema töö on selleks aastaks tehtud ja asus valminud vilju innukalt alla viskama.
Alõtšad on mulle alati maitsenud ja kausitäie nahkapanemine suurt probleemi ei valmista. Tänavu oli neid aga nii palju, et polnud lootustki neist üksi jagu saada. Isegi pärast naabrite, sõprade ja pere varude ämbritäitega täiendamist jäi neid siiski üle. Seega tuli otsida välja mõni juhend, kuidas väärtuslik kraam moosipurki panna. Retsept on mõistagi imelihtne. Kõige tülikam osa ongi kivide eemaldamine. Tasub arvestada, et hapukate marjade moosiks keetmisel kulub palju suhkrut. Tulemuseks on aga peaaegu meekarva kuldkollane moos, mida mõnus pannkookide või pudru peale panna.

Vaja läheb: 1 kg alõtšasid, 1 dl vett ja 1 kg suhkrut.
Tee nii: Pane pestud alõtšad tilga veega potti. Kuumuta keemiseni, keeda tasasasel tulel umbes 15 minutit, kuni viljad on pehmed. Tõsta pott tulelt ja lase veidi jahtuda. Siis hõõru alõtšad läbi sõela või noki kivid niisama ükshaaval välja. Alõtšad on väga hapud, seega läheb kilo püree kohta kilo suhkrut. Lisa suhkur püreele ning kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades, kuni enam vahtu juurde ei teki. Koori vaht ja pane kuum alõtšamoos steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Kaaneta õhukindlalt.

Retsept: www.nami-nami.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare