9.9 C
Rapla
Neljapäev, 8 juuni 2023
UudisedRaplamaa metsaomanikud pälvisid aasta metsamajandaja konkursil kolmanda koha

Raplamaa metsaomanikud pälvisid aasta metsamajandaja konkursil kolmanda koha

Eile, 21. augustil toimunu kogu pere metsapäeval Pärnus kuulutati välja Eesti parimad metsamajandajad. Võitjaks valiti Ida-Virumaa metsaomanik Gunnar Lepasaar, teise koha teenis Lõuna-Eesti metsaomanik Olev Matt ning kolmandat jagavad Raplamaa metsaomanikud Rain ja Ralf Elfenbein ning Valgamaa metsaomanik Magnar Alev.

Võitja selgus üle-eestilise metsamajandajate konkursi käigus. Parima metsamajandaja konkursi ja traditsioonilise metsapäeva eesmärk on tutvustada laiemale avalikkusele metsandust ning selle eriilmelisust läbi erinevate metsaomanike.

Metsamajandajate konkurssi koos kogu pere metsapäevaga korraldavad Eesti Erametsaliit ja Erametsakeskus. Metsamajandajate konkursi hindamiskomisjoni kuulunud Eesti Erametsaliidu juhatuse liige Meelis Matkamäe toob tänavuste konkursil osalejate juures välja nende eriilmelisust.

„Me oleme küll väike riik, aga metsakasvatuse ja metsamajandamise võtted on veidi erinevad igal pool. Kõik see tuleb aegamööda katsetamise ja kogemuste põhjal, mida mitmed tänavused kandidaadid on kogunud aastakümnete jooksul,“ rääkis Matkamäe. Ta nentis, et paljud metsaomanikud ei pruugigi oma tehtud töö lõpptulemust ise näha ja jätavad selle nautimise järeltulevatele põlvedele. “Kõigile tänavustele kandidaatidele tagasi vaadates olen aga kindel, et Eesti mets on heades kätes,” sõnas ta.

Kolmandat kohta jaganud Raplamaa metsaomanike Rain ja Ralf Elfenbein ning Valgamaa metsaomaniku Magnar Alevi puhul tõi hindamiskomisjon esile selget tulevikuvisiooni ja teadmistepõhist lähenemist metsakasvatusse, et iga järgmine metsapõlvkond oleks eelmisest tervem ja tugevam,” sõnas Matkamäe.

Elfenbeinide pere metsad asuvad Raplamaal Pajaka ja Varbola küla ümbruses. Enamus perele kuuluvatest metsadest on 25 a jooksul soetatud või erastatud. Suur osa Elfenbeinide perele kuuluvatest metsadest on aga kunagised sovhoosimetsad, kust kunagi tarbepuu välja võetud. Seetõttu tuleb kõvasti vaeva näha, et nendes metsades ka kvaliteetset puitu kasvatada. Metsi uuendades ja hooldades on eesmärgiks võetud segapuistute kujundamine, sest need on erinevatele häiringutele vastupidavamad.

Lisaks kodumetsadele on Elfenbeinide pereettevõte Pajaka Puit juba 28 aastat tegelenud metsamajandmisega. Elfenbeinid soovivad enda sõnul aidata metsal kasvada tervelt, rahulikult ja täisväärtuslikult. Ettevõtte tegemistega on seotud pere kõik kolm põlvkonda.

Parima metsamajandaja selgitas välja neljaliikmeline ekspertidest koosnev komisjon, kelle ülesandeks oli tutvuda osalejate metsadega ning metsamajandamise võtetega. Seejuures võtsid hindajad arvesse ka metsaomaniku panust maaelu arengusse, traditsioonide hoidmist ja muid tegevusi.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused