7.7 C
Rapla
Esmaspäev, 26 sept. 2022
spot_imgspot_img

Eesti Looduskaitse Seltsi kokkutulek oli sel aastal Setomaal

Mare Paidla, ELKS-i asutajaliige

Paarkümmend Eesti Looduskaitse Seltsi Rapla ja Märjamaa osakonna liiget osalesid seltsi 55. kokkutulekul Setomaal.

Kokkutulek korraldati kaunis Piusa jõe ürgorus. Seal olid ööbimine ja ettekanded. Kellel oli soovi, võis esimesel õhtul käia Härma müüridel (kaks kõrget liivapaljandit Piusa jõe ääres – võru keeles müürid) või sõita välikinno Obinitsa. Olin ise üks kinoskäijatest. See oli mulle esmakordne kogemus olla välikinos, film oli „Viimne reliikvia“. Talu hoovil olid pikad pingid kaetud kaltsuvaipadega ja osa kinolisi istus ka maas vaipadel. Kuna hakkas sadama, tõsteti pinkide kohale välikatus. Kuuri seinal rippus ekraan, kuhu näidati filmi. Hiljem räägiti rändkino ajaloost Setomaal.

Teisel päeval olid ettekanded. Teemadeks olid Eesti Looduskaitse Seltsi tegevus ja loodushoid; keskkonnaprobleemid; kas Eestimaa lõunatipp vajab dolomiidikaevandusi; rohepöörde võimalikkusest; Euroopa Liidu elurikkuse strateegia.

Bussiretked viisid Piusa klaasiliiva kaevandusse (sealt toodi aastaid klaasiliiva ka Järvakandi klaasitehasele), raudteetammile, Võmmorski tšässonitesse (külakabelitesse), Meremäe vaatetorni, kalmistule.

Teisel päeval toimus kongress Seto turismitalus. Päevakorras oli esimehe aruanne kongressile, revisjonikomisjoni aruanne (mõlema aruande kinnitamine), auliikmete nimetamine, põhikirja muutmine, valimised. Uueks esimeheks valiti Kalev Sepp.
Lõkkeõhtu oli Piusal. Meeleolukat muusikat tegi Olev Suur kaaslastega. Õhtul soosis ilm väljasolekut.

Viimasel päeval istutasime traditsioonilise puu Piusal. Sellele järgnes ringreis Värskas ja Jumalamäel Kolossova külas. Kokkutuleku lõpetasime Obinitsas Lauluema kuju juures. Meid tulid tervitama seto lauljad oma imekaunites riietes ja hõbeehetes. Selgus, et kõige rikkalikumalt ehitud laulja ehted kaaluvad seitse kilo.

Meile kui setokaugetele inimestele oli Setomaal palju uudistamist.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised