5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
SportEesti parimad maadlejad selgusid Märjamaa uues spordihoones

Eesti parimad maadlejad selgusid Märjamaa uues spordihoones

Eesti parimad maadlejad kogunesid möödunud laupäeval, 28. augustil Märjamaale, et selgitada Eesti meistrid. Puudusid võistluskeelu all olev Heiki Nabi ja naistemaadluse esinumber Epp Mäe, kes ravib pisivigastust ning valmistub oktoobris toimuvateks maailmameistrivõistlusteks. See-eest käisid matil Artur Vititin, Ardo Arusaar ja Helary Mägisalu.

Tähelepanuväärne oli see, et viimati toimusid maadluse Eesti meistrivõistlused Märjamaal täpselt kümme aastat tagasi. Päev oli Märjamaa spordihoones pikk. Kella üheteistkümnest ennelõunal hakati naiste- ja vabamaadlusega pihta ning pärast lõunat jätkati kreeka-rooma maadlusega. Spordihoone suurde saali oli paigutatud kolm suurt matti, kus matšid paralleelselt toimusid.

Saali olid oodatud ka pealtvaatajad, kuid ainult siis, kui oli ette näidata Covid-tõend või negatiivne testitulemus. Ja seda kontrolliti ukse peal sihikindlalt. Võistlusi korraldas kohalik maadlusklubi Juhan.

Raplamaa vägilased vastakuti

Päeva jooksul käis matilt läbi 114 maadlejat, kes esindasid 26 klubi. Kodupubliku ees võistelnud MK Juhan oli väljas oma tugevaimas võimalikus koosseisus. Eriti märkimisväärne oli see, et matile tuli tagasi Ardo Arusaar, Vana-Vigalast sirgunud maadleja, kes oma aktiivse sportlaskarjääri on lõpetanud. Ometi tuli ta veel üheks võistluseks tagasi, et anda endast parim kodupubliku ees. Ja sellega tuli ta toime, teenides välja kreeka-rooma maadluse raskekaalu Eesti meistritiitli.

Just raskekaalus peetigi maha kõige intrigeerivamad matšid, eriti poolfinaalis. Seal läksid vastamisi Kehtnast pärit Artur Vititin ja Vigala mees Ardo Arusaar. Raplamaa vägilased on nad mõlemad. Just nende esituses peeti maha ehk selle turniiri kõige vaatemängulisem matš. Veel efektsem oleks seis olnud siis, kui nad oleksid saanud võtta teineteiselt mõõtu finaalis, kuid turniirisüsteem kujunes välja nii, et nad läksid kokku juba poolfinaalis.

Eeldada võis võrdset vastasseisu. Arusaar on võistelnud olümpiamängudel kahel korral. Esmalt 2012. aastal Londonis ning seejärel 2016. aastal Rio de Janeiros. Artur Vititinil avanes esmakordne võimalus osaleda olümpial käesoleval aastal Tokyos. Seega võib öelda, et mõlemad on kogenud maadlejad. Kui nende matš Märjamaa spordihoones aset leidis, oli kogu publiku tähelepanu köidetud just nende matile. Kohe alguses haaras initsiatiivi Arusaar. Enesekindlamad ja jõulisemad liigutused võimaldasid tal minna kiiresti juhtima ning eduseisu hoidis ta lõpuni. Tulemuseks oli ülekaalukas 8:0 võit, mis ühtlasi tagas pääsu raskekaalu finaali.

Seal oli tema vastaseks Saaremaa mees Martin Oll. Kuigi Arusaart võis pidada selgeks favoriidiks, ei olnud Oll kindlasti lihtne vastane. Oma poolfinaalis oli ta jagu saanud Mark Sahharnõist 7:0. Ometi suutis Arusaar panna oma paremuse maksma ka finaalis, kus ta alistas Martin Olli efektse võttega. Seega tõusis ta mitme aasta järel taas Eesti meistriks.

Võistkondlik esikoht

Laupäevastel Eesti meistrivõistlustel oli juures ka omajagu juubelihõngu, sest kreeka-rooma maadluses peeti Eesti meistrivõistlusi täpselt sajandat korda. Vabamaadluses oli tegemist 95. ning naistemaadluses 18. Eesti meistrivõistlustega. See oli üks suuremaid turniire üldse, mille MK Juhan on viimastel aastatel korraldanud. Kuigi väiksemaid maadlusturniire on tänavu Eestis veel korraldatud, aga nii suurelt kindlasti mitte.

Kui jätta kõrvale võistluskeelu all olev Heiki Nabi, pani MK Juhan välja oma parima võimaliku koosseisu ning see tõi edu. Kreeka-rooma maadluses saavutati 17. võistkondlik Eesti meistritiitel. Klubi treener Olev Nisumaa rääkis, et seda küll omavahel eraldi eesmärgiks ei peetud. Rõhuasetus oli ikkagi sellel, et võimalikult head tulemused tuleksid individuaalses arvestuses. Selles osas valmistasid oma treeneritele ja kodupublikule rõõmu Triinuly Veimann ja Raido Liitmäe, kes on mõlemad MK Juhan maadlejad ning võitsid oma esimese Eesti meistritiitli.

Olev Nisumaa tõi välja, et kuigi neil mõlemal on taskus tuhmima värviga medaleid, olid Eesti meistrivõistluste kullad neile esmakordsed. Veimann saavutas esikoha naistemaadluses (50 kg) ja Liitmäe kreeka-rooma maadluses (87 kg). Varem oli Liitmäe võistelnud raskemas kaalukategoorias 97 kg, aga ühine otsus treeneriga oli tulla ühe kategooria võrra madalamale. Nüüd tasus see otsus end ära. Samuti võitis Eesti meistritiitli Helary Mägisalu (60 kg, Vändra Suure Karu Pojad), kes on täiskasvanute Euroopa meistrivõistluste hõbemedalist.

Olev Nisumaa ütles, et võistluste lõpuks tuleb olla rahul ning patt oleks nuriseda. Kreeka-rooma maadluses saavutas võistkondlikus arvestuses teise koha Korrus3 ja kolmas oli MK Nelson. Vabamaadluses sai MK Juhan võistkondliku kolmanda koha. Tähelepanuväärne oli ka see, et iga kategooria võitjad teenisid lisaks karikatele ka ühe traditsioonilise hõnguga auhinna. Tänu Õnne Pajuri ideele said võitjad auhinnaks ka Märjamaa Kapa.

Eesti meistrid:

Naistemaadlus
50 kg Triinuly Veimann MK Juhan (esimest korda)
53 kg Tetiana Dzersh SK Kontakt (esimest korda)
57 kg Olha Narepehka SK Kontakt
62 kg Maarja Plaser SK Tapa/Tapa VSK
68 kg Viktoria Vesso EstWrest
76 kg Marta Pajula SK Tapa/Tapa VSK

Võistkondlikus arvestuses
I SK Kontakt
II SK Tapa/Tapa VSK
III SK Caaro SK

Vabamaadlus
61 kg Janar Lips MK Tulevik (esimest korda)
65 kg Jaanek Lips MK Tulevik
70 kg Vladislav Khorolskii SK Kontakt
74 kg Aimar Andruse SK Nipi
79 kg Erik Reinbok SK Kuldkaru
86 kg Jevgeni Soltruk SK Kuldkaru
97 kg Nikita Tšehhonin SK Kuldkaru
125 kg Rudolf Pragi MK Lapiti (esimest korda)

Võistkondlikus arvestuses
I SK Kuldkaru
II MK Tulevik
III MK Juhan

Kreeka-rooma maadlus
60 kg Helary Mägisalu Vändra Suure Karu Pojad
67 kg Ott Saar Lurichi MK
72 kg Randel Uibo MK Leo
77 kg Uku Leitham Tallinn Wrestling Academy
82 kg Ranet Kaljola MK Nelson
87 kg Raido Liitmäe MK Juhan (esimest korda)
97 kg Richard Karelson MK Nelson
130 kg Ardo Arusaar MK Juhan

Võistkondlikus arvestuses
I MK Juhan
II Korrus3
III MK Nelson

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare