7.4 C
Rapla
Esmaspäev, 25 okt. 2021

Juristi nõuanne: Puhkuse ajal töötamise tingimused

Lugeja küsib: Kui inimene on korralisel puhkusel oma põhitööandja juures, kas on aktsepteeritav, et ta samal ajal teeb samas töökohas n-ö mustalt tööd, nt remonti?

Vastab Kaire Saarep, Tööinspektsiooni ennetusosakonna juhataja: Põhipuhkuse kasutamise eesmärk on töövõime taastamine ja tervise säilitamine. Iga inimene valib ise, milliseid tegevusi ta põhipuhkuse ajal teeb. Mõnele sobib puhkuse ajal aktiivne tegevus, teisele lõõgastumine, kolmandale füüsiline töö koduaias jne. Oluline on, et inimene ise tunnetaks, kuidas ta ennast kõige paremini tunneb ning et tema tervis oleks parimas vormis.
Seadus ei keela inimesel põhipuhkuse ajal teise tööandja juures tööd teha. Erand tuleb üksnes juhul, kui töötajal on konkurentsipiirang, mis töösuhte ajal teatud valdkonnas või ettevõtetes töötamise välistab. Kui konkurentsipiirang puudub, siis on võimalik töötada mitme tööandja juures korraga. Siinkohal peab töötaja ise vastutama selle eest, kas mitmel töökohal töötamine on jõukohane ja ajaliselt võimalik.
Mis puudutab mitteametlikku ehk nn mustalt töötamist, siis on mõlemal poolel, nii sellel, kes töö tellib või töötegijal kohustus maksta seaduses ette nähtud maksud. Remonditööde tegemine on võimalik näiteks töövõtu lepingu alusel. Teenitud tulult tuleb maksta maksud.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised