3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedRaplamaa paistab silma noorte vaktsineerimisel

Raplamaa paistab silma noorte vaktsineerimisel

Augusti alguses alustasid tööd maakondlikud vaktsineerimise koordinaatorid. Raplamaal on selles rollis terviseedendaja Ülle Laasner. Raplamaa Sõnumid uuris, kuidas viimane kuu möödunud on, millele koordinaator hetkel keskendub ja kuidas on vaktsiiniga hõlmatus muutunud.

Septembri alguse seisuga on Raplamaal täisealistest inimestest vaktsineeritud 66,6%. Sellega asume teiste maakondadega võrreldes üsna keskmisel kohal. Viimase kuu jooksul on vaktsineerimisega hõlmatus Raplamaal tõusnud 6,18%. „Tasapisi tõuseb,” ütles Laasner.
Perioodi jooksul on korraldatud mitmeid avalikke vaktsineerimisi, kus Raplamaa haigla personal tuleb maakonna eri paikadesse, et soovijad oma vaktsiinisüsti mugavalt kätte saaksid. Neid väljasõite on tehtud näiteks Kaiu, Kohilasse, Märjamaale, Järvakanti, aga ka Rapla kultuurikeskusesse.
„Oma abi on andnud ka PERH-i vaktsineerimise kiirabi. Nemad on käinud Vana-Vigalas, Kivi-Vigalas, Lelles ja Keavas,” ütles Laasner. Ühtekokku on avalikke vaktsineerimisvõimalusi kasutanud umbes 350 inimest. „See on päris suur number,” arvas Laasner.
Avalikud väljasõidud jäävad enamasti aga tööpäevadele. Inimesed, kellele need ajad ei sobi, saavad end jätkuvalt ka Raplamaa haiglas vaktsineerida. See on info, mille jagamisele koordinaator rõhku paneb. Raplamaa haiglas saab jätkuvalt kuus päeva nädalas vaktsineerida. Süsti saab kätte ka eelneva registreerimiseta. „Nad on suutlikud oluliselt rohkem inimesi vastu võtma, kui seal praegu käib,” lisas Laasner.
Valdade lõikes vaktsineerimisega hõlmatust vaadates on esirinnas Rapla vald (täisealiste seas on hõlmatus 68,4%). Ülejäänud kolm valda on üsna võrdsed ja seal on hõlmatus paar protsenti väiksem.
Erilist tähelepanu pööratakse hetkel aga just noorte vaktsineerimisele. Maakondlikult on hõlmatus 12-17-aastaste seas 47,4%. See on üleriigiliselt hea tulemus ja Raplamaa on teistega võrreldes esimeste seas. Eraldi positiivse näitena tasub välja tuua Kohila valda, kus 12-17-aastastest noortest on vaktsineeritud 51,8%. Umbes pool samast vanusegrupist on vaktsineeritud ka Rapla vallas. Pisut tagasihoidlikumad on tulemused Märjamaa vallas, kuid Laasner usub, et pilt muutub paremaks, kui koolides hakatakse kohapeal vaktsineerima. Eraldi positiivse näitena tahab ta välja tuua ka Rapla Kesklinna kooli, kus õpetajatest ja töötajatest on vaktsineeritud enam kui 90%.
Laasner lisas, et samuti tehakse praegu aktiivseid ettevalmistusi koolides õpilaste vaktsineerimiseks. Kirjad lapsevanematele on välja saadetud ja koolid kaardistavad olukorda ja vajadust. Ta usub, et paari nädala jooksul hakatakse koolides ka reaalseid kaitsesüste tegema. Korraldamine sujub paremini koolides, kus tegutsevad kooliõed. „Ka siin on Raplamaa haigla valmis appi tulema, kuhu vaja,” ütles Laasner.
„Noorte pärast ma ei karda,” ütles ta ja lisas: „Noored on üle kogu Eesti hästi tublid. Nad on huvitatud, et nad oleksid vabad ja saaksid koolis käia. Nad on arukad.”
Lisaks noortele keskendub Laasner vaktsineerimise koordineerimisel ka suurematele ettevõtetele. „Me tegeleme nende inimestega, kellel ei ole aega, kellel ei ole mahti, kellel pole võimalusi olnud,” selgitas ta. Seega on ta võtnud fookusesse inimesed, kellel ehk tööpäeva jooksul pole võimalust kodu lähedal vaktsineerima minna. Vaktsineerimisvõimalus tuuakse hoopis ettevõttesse kohapeale. Laasner sõnas, et kogemus ettevõtetega on siiani väga positiivne olnud ja nad on võimalusest kinni haaranud.
Üldpilti vaadates usub Laasner, et kuu lõpuks on vaktsineerimisega hõlmatus jõudnud 70 protsendini, nagu eesmärgiks on seatud. Järgmine verstapost on hõlmatus viia 80 protsendini oktoobri lõpuks.

Eelregistreerimiseta vaktsineerimine

12.09 Kohila Spordikompleksis kl 10-15, vaktsineerib Raplamaa Haigla, Moderna
20.09 Märjamaa Rahvamajas kl 10-15, vaktsineerib Raplamaa Haigla, Moderna
21.09 Kaiu Rahvamajas kl 16-19, vaktsineerib Raplamaa Haigla, Moderna
22.09 Järvakandi teenuskeskuses kl 16-19, vaktsineerib Raplamaa Haigla, Moderna
8.10 Keava raamatukogus kl 10-10.30
Lelle raamatukogus kl 11.15-11.45
Kivi-Vigala rahvamajas kl 13-13.30
Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskoolis kl 14.15-15.15
Vaktsineerib PERH-i vaktsineerimise kiirabi ja vaktsiin on Pfizer.

Eelregistreerimiseta vaktsineerimine Raplamaa Haiglas

Vaktsineeritakse Raplamaa Haigla polikliinikus E-R kl 8–16 kabinetis 19 ja laupäeviti kl 9–17 kabinetis nr 9. Nädala sees kasutame vaktsineerimiseks Pfizeri vaktsiini ja laupäeviti Moderna vaktsiini. Moderna vaktsiini eelis on 4-nädalane intervall enne 2. doosi. Nii Pfizeril kui ka Modernal (Spikevax) on näidustus vaktsineerimiseks alates 12. eluaastast.
Soovitame jätkuvalt võimalusel aeg broneerida üleriigilises digiregistratuuris või Raplamaa Haigla telefonil 484 4050 (E-R kell 8-16).
Raplamaa Haigla emos saab 13.-19. septembril vaktsineerida ka pärast tööaega – kell 17-20.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare