4.4 C
Rapla
Neljapäev, 2 mai 2024
UudisedOktoober on keelatud ja ohtlikest esemetest loobumise kuu

Oktoober on keelatud ja ohtlikest esemetest loobumise kuu

Oktoobris pööravad päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, kaitsepolitseiamet ja prokuratuur rohkem tähelepanu keelatud ja ohtlikele esemetele kodudes. Sel kuul kutsutakse inimesi üles teavitama nende valduses olevatest loata relvadest ning lõhkematerjalist.
Rapla politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Gert Kalmiste ütles, et Raplamaal pole oktoobris ohtlikest või keelatud esemetest märku antud. Tegelikult võetakse ohtlikke esemeid vastu terve aasta jooksul ja neist saab igal ajal märku anda.
Kampaania eesmärk on vähendada kodudes leiduva ohtliku lõhkematerjali ning seadusega keelatud relvade hulka, aga ka meelde tuletada, et lõhkematerjali ning relvade vabatahtliku loovutamise eest ei karistata.
Enamasti laekub politseile info vanemast perioodist pärit esemetest. Majade renoveerimise, hoonete lammutamise või maakaevamise käigus tulevad välja ohtlikud esemed. Neid leitakse laka pealt, aida või põrandate alt. „Saadi päranduseks üks maja. Tundub, et eelmine omanik oli militaarse huviga. Sealt tuli välja ämbritäis läbisegi padruneid. Teises ämbris olid erinevaid relvaraamid,” kirjeldab Kalmiste üht varasemat leidu.
Eelmistel aastatel on Rapla politseijaoskonnale teada antud mõnest revolvrist, aga valdavalt tuleb infot vanadest jahirelvadest. Kõige sagedasem leid on padrunid.
Selliste avastuste tegemisel ei tasu neid ise kuhugi viima hakata. „Kui inimesel puudub relvaluba, on tal keelatud relva kanda või seda omada,” ütleb Kalmiste. „Kõige targem otsus on ebaseaduslik relv loovutada, helistades 112 ja politsei tuleb kohale ning viib relva turvaliselt ära,” lisas ta.
Lõhkematerjali puhul reageerivad demineerijad. Aastakümnete vanuse lõhkeseadeldise ohtu on ehk esimese hooga keeruline hoomata. Kalmiste ütles, et aastate möödumine ei ole neid kindlasti ohutumaks muutnud ja oskamatutes kätes võivad kergesti tõsised õnnetused juhtuda. Isegi kahtluse korral tasuks siiski politseid teavitada, et eksperdid saaksid oma hinnangu anda. Mitte mingil juhul ei tohi omal käel leidu avama hakata.
Ohtlike asjade loovutamise eesmärk on luua turvalisem keskkond, sest ebaseaduslikud relvad ja lõhkematerjal on ohuks nii nende omanikele kui ka naabritele. Samuti võivad nad sattuda edasi kolmandate isikute kätte.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare