3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
TarbijaRetsept: Napoleoni kook

Retsept: Napoleoni kook

Mäletan, et vanasti oli Napoleoni kook pidupäevade, enamasti just minu sünnipäevaaegne roog, mida kõik külalised väga ootasid. Veel aastaid hiljemgi meenutas üks klassiõde õnne soovides just seda Napoleoni kooki. Aja jooksul on igasugu teisi häid kooke me pere pidulauale nii palju tulnud, et Napoleonit ei tehtud päris mitu aastat. Eks selle tegemine oli ka vaevarikkam, kuna lehttainas tuli ise teha ja iga põhi tuleb eraldi küpsetada. Imestangi, kuidas ema seda teha viitsis. Siis oli kõik muu söögitegemine ju samuti tema õlul. Nüüdsel ajal saab koogitegu natukene lihtsustada külmutatud lehttainast kasutades.
Klassikalise Napoleoni koogi vahele moosi tegelikult ei panda, kuid meil on alati ühe kihi vahele pandud pohlatoormoosi. Kook on hea ka tegemise päeval süües, kuid kui vähegi kannatlikkust on, võiks lasta sellel üle öö seista, siis läheb see veel paremaks.

Vaja läheb: 500 g lehttainast; võikreemi jaoks: 200 g võid, 100 g suhkrut; keedukreemi jaoks: 1,5 l piima, 6 muna, 100 g suhkrut, 10 spl jahu, 2 tl vanillsuhkrut; vahukoore jaoks: 400 ml vahukoort, 8 tl suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut; soovi korral ühe kihi vahele haput moosi (nt pohlamoos).
Tee nii: Jaga lehttainas seitsmeks võrdseks osaks. Rulli need lahti, suurus vastavalt oma soovile ja küpsetusplaadi suurusele. Torka tainalehtedesse kahvliga augud sisse ja küpseta 180-200-kraadises ahjus, kuni need on kuldpruunid. Plaatide ääres olevad üleliigsed osad murra ära ja jäta alles, neid läheb pärast vaja.
Koogi vahele käiv kreem koosneb kolmest osast. Võikreemi jaoks hõõru või suhkruga vahule. Pane see ootele. Keedukreemi jaoks vahusta munad suhkru ja vanillsuhkruga, lisa juurde jahu ja 200 ml piima. Aja potis 1,3 l piima keema ja vispelda muna-jahu-piima-suhkrusegu selle sisse. Kuumuta segu kuni paksenemiseni (ära keema lase) ja pane jahtuma. Vahukoore jaoks vahusta vahukoor suhkru ja vanillsuhkruga. Kui keedukreem on jahtunud, siis segada võikreem ja vahukoor sellega kokku.
Lao koogipõhjad kreemiga vaheldumisi kandikule või tordialusele. Kata kuus plaati kreemiga. Ühe kihi vahele võid soovi korral panna mõnd haput moosi. Üks plaat pudista koos allesjäänud äärtega peeneks, jäta umbes veerand sellest päris lõpuks pealepuistamiseks ja sega ülejäänud puru allesjäänud kreemiga. Kata selle seguga koogi servad. Puista koogi peale allesjäänud puru. Lase koogil mõni aeg enne serveerimist seista. Kõige parem on kook järgmisel päeval.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare