-1.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
ArtikkelTäiskasvanud õppija nädal Raplamaal

Täiskasvanud õppija nädal Raplamaal

Traditsiooniline täiskasvanud õppija nädal (TÕN) oli sel aastal 6.-15. oktoobrini. Selle eesmärk on populariseerida täiskasvanuharidust, tutvustada õppimisvõimalusi, tähistada elukestvas õppes osalemist ning tunnustada inimeste õppimisalaseid saavutusi ning õpitegusid. TÕN-i koordineerib ETKA Andras koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga.
Üleriigiline tunnustamisüritus oli 8. oktoobril Tallinnas Kultuurikatlas. Seal pälvis aasta õppija eripreemia Maarja Võrk Kehtna vallast. Rapla maakonna tänuüritus on täna, 20. oktoobril Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskuses.

Rapla maakonna nominendid

AASTA ÕPPIJA

Anneli Ostrat, 31, reklaamimüügi projektijuht. Lõpetas 2021. aasta kevadel Rapla Täiskasvanute Gümnaasiumi 11. klassi, jätkab õpinguid täiskasvanute gümnaasiumis.

Elerin Kaselt, 32, Kehtna lasteaia Siller direktor. Õppis 2016-2021 Tallinna Ülikoolis klassiõpetaja magistrantuuris.

Eve Lend, 66, klaveriõpetaja, 2018 õppis uue erialana orelit Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis. 2019. aastast jätkab õpinguid Usuteaduse Instituudis kirikumuusika osakonnas oreli erialal ja õpetab orelimängu Kohila Koolituskeskuses.

Ivika Priidel, 42, Vana-Vigala Põhikooli inglise keele õpetaja ja sekretär. Lõpetas 2021. aastal Tartu Ülikoolis inglise keele õpetaja magistriõppe.

Jaanika Adra, 41, õmbleja. Lõpetas 2021. aastal Rapla Täiskasvanute Gümnaasiumi.

Kaili Tuul, 40, Jäämari OÜ juhatuse liige. Omandas Kehtna Kutsehariduskeskuses koka eriala 4. taseme, osales 2021. aastal erinevatel koolitustel Seikluskohviku ruumides.

Kristi Sarapuu, 44, Kohila valla logopeed. Kaitses 2020. aastal Tartu Ülikoolis magistrikraadi eripedagoogika ja logopeedia õppekaval ning sai logopeedi 7. taseme kutse. Koos Merit Hallapiga andis sel aastal välja raamatu “Aitame lapse rääkima”.

Kuldar Soitu, 39, Pooleli OÜ juhatuse liige, ehituspuusepp ja plaatija. Omandas Tallinna Ehituskoolis ehituspuusepa 4. taseme.

Liisi Karuoja, 32, Kehtna lasteaia Siller lasteaiaõpetaja. Õppis 2018-2021 Tallinna Ülikoolis alushariduse pedagoogika erialal.

Maarja Võrk, 49, MTÜ Töömaja teenusejuht. Loe tema kohta lk 8-9.

Maria Mettas, 33, TaevaniMaani OÜ kutseline keraamik. Lõpetas 2021 jaanuaris cum laude keraamiku 4. taseme õpingud Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis.

Mariann Saar, 42, Hageri hooldekodu hooldusjuht. Omandas 2021. aastal Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis terviseteaduse magistrikraadi spetsialiseerumisega terviseõenduses. Läbinud 2021. aastal erinevaid meditsiinivaldkonna koolitusi Tartu Ülikoolis, Medicumi koolitus- ja nõustamiskeskuses ning Lääne-Tallinna keskhaiglas.

Martin Rosenvald, 38, Hagudi Põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja, Raplamaa Jalgpallikooli treener. Omandab 2019. aastast Tallinna Ülikoolis kehalise kasvatuse õpetaja elukutset.

Ruth Estrin, 33, lapsehoolduspuhkusel, lõpetas 2021. aastal Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli magistriõppe cum laude terviseõenduse erialal. Magistriõpingute ajal, 2020. aastal osales Belgias Artevelde Ülikooli Genti kolledžis koolitusel “Interdisciplinary Programme on Palliative and End-of-Life Care (IPPE)” (palliatiivse ja elulõpu hooldusteenuse interdistsiplinaarne programm). Tema magistritöö valiti ka kogumikku “Teaduselt praktikale: arendused terviseteadustes”.

Teele Tammik, 32, Alu kooli eripedagoog ja eriklassi õpetaja. Lõpetas 2020. aastal Tallinna Ülikooli eripedagoogika magistrantuuri, saades eripedagoogi-nõustaja kutse. Sellest aastast osaleb ühena Alu kooli kuueliikmelisest meeskonnast Tallinna Ülikooli kaasava hariduse koolitusprogrammis.

AASTA KOOLITAJA

Elle Pool-Juhkanson, Vigala TTK kondiitri eriala õpetaja. Lisaks õpilaste õpetamisele koolitab ta koolitajaid, juhendab praktikante ja on mentor. Muuhulgas juhendab ta kooli pidustusteks kondiitritoodete valmistamist.

Jaanika Kuldmaa, koerakoolitaja, Kõik Sõbrale OÜ groomer. Ta õpetab täiskasvanud koeraomanikke tundma ja lugema koera kehakeelt ning seda, kuidas omaniku käitumine muudab ja selgitab koera käitumist. Enam kui kümme tema koolitatud koerajuhti Raplamaalt on sooritanud koos oma koeraga rahvusvahelise ühiskonnakõlbulikkuse katse BH.

Janne Liidik, Ulata Käsi MTÜ koolitaja, Eesti Lapsehoidjate Kutseliidu asutaja ja kauaaegne juhatuse liige. Ta on 13 aastat koolitanud lapsehoidjaid ja viinud ellu isiksuse arengu kursusi. 2020. aastal viis ta Raplas esmakordselt läbi Ulata Käsi MTÜ korraldatava koolituse lapsehoidjatele ning kõik kursuslased sooritasid edukalt kutseeksami, saavutades 5. taseme kutsekvalifikatsiooni. Lisaks oli ta mitmele pikaajalisele töötule praktikajuhendaja enda juhitud lapsehoiuteenust osutavas ettevõttes.

Liis Läll, Kehtna Kutsehariduskeskuse toitlustuse valdkonnajuht, vastab 7. taseme kutseõpetaja nõuetele. Ta õpetab 4. taseme kutseõpet koka õppekaval ja 5. taseme jätkuõpet toitlustuskorralduse õppekaval täiskasvanud õppijatele ning on toitlustusvaldkonna uute kutseõpetajate mentor. Väga paljud täiskasvanud õppijad on tänu koolis tegutseva õpperestorani kogemustele alustanud ise väikeettevõtjatena toitlustuses. 2021. aasta aprillis viis Liis läbi kuuetunnise praktikajuhendajate koolituse Teamsi keskkonnas, mis sai väga hea tagasiside. Ta on õpikute “Kulinaaria” ja “Praktiline kulinaaria” üks autoreid. Eesti Peakokkade Ühenduse töörühmaliige.

Raul Rokk, maamõõdutehnikute geodeesia valdkonna õpetaja Kehtna Kutsehariduskeskuses, Geospatial OÜ projektijuht, Eesti Geodeetide Ühingu (EGÜ) juhatuse liige ja aseesimees. Erasektoris viib koolitajana läbi geoinfosüsteemidega seotud koolitusi, korraldab valdkonnapõhiseid EGÜ täiendkoolitusi ning seminare. On oma valdkonnas kõrgelt hinnatud spetsialist.

AASTA ÕPITEGU

Galerii kui kunstihariduse keskus. Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskuse eestvedajate Riin Palloni ja Kairi Orgusaare tegevuse tulemusena on kunst saanud Raplamaa inimestele kättesaadavamaks ja lähedasemaks, mis motiveerib neid ka ise rohkem kunstist huvituma ja ennast kunsti kaudu väljendama. Keskusest on saanud ainulaadne kunstihariduskeskus Eestis – ühes Eesti väikelinnas asub suuremõõtmeline kunstisaal, kus soovivad oma näitusi korraldada tippkunstnikud ja kunstirühmitused ning kus saavad koos käia kohalikud kunstihuvilised, et arendada oma kunstioskusi kutseliste kunstnike juhendamisel.
Eelmisel aastal tähistas Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskus (RKKK) oma 10. sünnipäeva. Kümne tegevusaasta jooksul on toimunud kümneid kunstinäitusi, kohtumisi kunstnikega, kursusi lastele ja täiskasvanutele, kunstilaagreid, filmiõhtuid ja etendusi.
Näitused kunstikeskuses ei ole ainult n-ö pildid seintel, vaid neil on ka suur kunstihariduslik sisu. Publikuprogrammide raames toimuvad ekspositsioonide tutvustused ja kunstnikega kohtumised. Viiakse läbi ka kunstihuviliste gruppide vastuvõtte väljaspool RKKK lahtioleku aegu.
Keskuses õppivad kursuslased saavad väga hea ülevaate kaasaegse kunsti hetkeolukorrast ja suundumustest, mis lisab hariduslikku väärtust ka kunstikursuslaste tegevusse. Igal aastal korraldatakse kursuslaste valminud töödest näitus, kus saavad oma töödega osaleda ka varem kunstikursustel osalenud.
RKKK asutajaliikmed väärtustavad ka ise elukestvat õpet. Riin Pallon omandas hiljuti Eesti Kunstiakadeemias kunstiõpetaja magistrikraadi ja Kairi Orgusaar, kes on sama akadeemia klaasikunstimagister, täiendas end Olustvere TMK-s klaasipuhumise erialal.

Hageri rahvamaja savitöö õpitoad. 2020. aasta septembrist kuni 2021. aasta veebruarini toimusid Hageri rahvamajas savitöö ja portselani õpitoad erinevate esemete – taldrik, tass, küünlahoidjad ja kann – valmistamiseks. Koolitajad olid Merle Beljäev (Merlenda Lambad), Merke Lange (TaevaniMaani Meistrikoda), Leili Randjärv (Mulgi Savikoda), Astra Põldmaa (Vana-Vigala RM juhataja). Osales kuni 20 naist, neist paljud osalesid kõigis koolitustes. Saades õpitubadest innustust ning avastades uue kutsumuse, läks kaks kursuslast edasi õppima Vana-Vigala TTK-sse keraamikat.

Heategevuslik müük Eesti Vähiliidule. Peakorraldaja oli Rapla Täiskasvanute Gümnaasiumi abiturient Lisette Jõgiso. 20. oktoobril 2020 toimus heategevuslik müük Eesti Vähiliidule RTG saalis. Müüdi erinevate firmade ja eraisikute annetatud tooteid ja teenuseid. Müümata jäänud kaup sai müüdud järgmisel Rapla hooviOTT-il. Koguti 1590 eurot. Inimesed said teha head ja selline algatus võeti väga soojalt vastu. Osalejad said suhtlemis- ja müügikogemuse, samuti kogemuse teha midagi algusest lõpuni, organiseerida ehk olla ettevõtlikud, et kedagi aidata.

Kohila valla lasteaedade assistentide lapsehoidja kutseõppe läbimine töökohapõhiselt. Kohila valla kolme lasteaia – Männi, Sipsik ja Põnnipere (kokku 21), lisaks Saku vallast kaks ja Tallinnast üks assistent läbisid Valgamaa Kutseõppekeskuses töökohapõhise õppe lapsehoidja erialal. Koolitus toimus üle nädala reedeti, sellele lisaks oli 782 tundi töökohapõhist praktikat ning õpe lõppes kutseeksamiga (EKR tase 4) augustis 2021.
Õpetajate kvalifikatsiooninõuded on väga täpselt määratletud, aga assistentide ja abide kvalifikatsiooninõudeks on vaid keskharidus. Assistendid töötavad lasteaia rühmameeskonnas koos õpetajaga – üks õpetaja ja kaks assistenti. Assistendilt oodatakse lisaks abi ülesannetele olemist rühmaõpetajale partner õppetegevuste ettevalmistamisel ja läbiviimisel, vanematega suhtlemisel, nende nõustamisel jpm. Selleks, et kõike seda osata, on vaja lisaks lihtsalt keskharidusele ka erialaseid oskusi.

Vabatahtlikud abistajad eriolukorra ajal Rapla Hooldekeskuses. Oktoobris 2020 kutsus Rapla Hooldekeskus endale appi abilisi, sest asutuses tekkinud eriolukorra tõttu oldi silmitsi kriisiga, kus iseenda jõududega enam hakkama ei saadud. Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli esimese kursuse tudengid Siim Kasari ja Kenert Karm tulid julgelt hooldustöötajatele sellel raskel ajal appi. Noormehed abistasid, kus vaid said, olid igati osavõtlikud ja säilitasid samas optimistliku meele. Nende innukus ning rõõmsameelsus andis uue hingamise hooldekeskuse perele.

Õlimaali kursuse käivitamine Kabalas, läbiviija harrastuskunstnik Avo Päädam. Kursus annab võimaluse kogenud õpetaja juhendamisel õppida tundma õlimaali ja kompositsiooni. Avo Päädami sõnul on selleks parim võimalus proovida kätt koopiamaaliga. Koopiamaal on registreeritud ainena ka EKA õppekavas. Koroonaepideemia on üldiselt pärssinud inimeste vaba aja veetmise võimalusi. Kursuslased on väitnud, et maaliringis käimine on andnud neile täiesti uue võimaluse näha elu tervemat poolt ka ootamatutes tingimustes.

AASTA ÕPPIJASÕBRALIK TÖÖANDJA

MTÜ Rapla Korvpallikool. MTÜ-s töötab 21 inimest. Treeneritele ja töötajatele pakutakse võimalusi end pidevalt erialaselt täiendada. Korraldatakse ka ise koolitusi, kuhu kutsutakse treenerid üle kogu Eesti. Treenerikutsete tõstmiseks või taastaotlemiseks vajalikud koolitused on treeneritele alati tasuta. Lisaks on Rapla Korvpallikoolis madala kutsetasemega treeneritel alati võimalus õppida kõrgema tasemega treeneritelt. Ka kontoritöötajaid innustatakse end erialaselt koolitama. Erialaste koolituste ja õpingute puhul tasub ettevõte nende kulud. Samuti leitakse alati töögraafikutes paindlikult võimalused ühendada õppimine ja töö.

Raplamaa aasta 2021 võitjad

AASTA ÕPPIJA Maarja Võrk
AASTA KOOLITAJA Liis Läll
AASTA ÕPITEGU Galerii kui kunstihariduse keskus (Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskus)
AASTA ÕPPIJASÕBRALIK TÖÖANDJA MTÜ Rapla Korvpallikool

Õppija eripreemia: Mariann Saar. Lõpetas 42-aastasena magistriõppe. Töökohaväline väga aktiivne tegevus kohaliku kogukonna tervisealasel arendamisel – Adila-Pihali külaseltsi tegevuse juhtimine, tervisepäevade korraldamine.

Õppija eripreemia – karjäärimuutja: Eve Lend. Asus kolm aastat tagasi 63-aastasena õppima uut eriala – orelit. Tahtejõud osaleda aktiivselt ühiskonnas. Lisaks jätkab õpinguid Usuteaduse Instituudis kirikumuusika osakonnas oreli erialal. Tema kaks õpilast on olnud edukad vabariiklikus voorus.

Õppija eripreemia: Jaanika Adra. Pärast 23-aastast vahet alustas Rapla TG-s õppimist ja lõpetas 2021. a gümnaasiumi hõbemedaliga. Äärmiselt kohusetundlik.

Õppija eripreemia: Martin Rosenvald. Õpetaja, kes armastab lapsi, haarab kiirelt uut õpitavat ja läheb ka koolielus muutustega kaasa. Distantsõppe ajal koostas klassidele Classroomis kehalise tunnid ja kasutas erinevaid veebilahendusi õpilaste sportimise õpetamiseks ja suunamiseks.
Õppija eripreemia: Kristi Sarapuu. Asus õppima täiskasvanuna väga oodatud erialal – eripedagoogika ja logopeedia, kus valitseb riigis krooniline puudus kvalifikatsiooniga spetsialistidest. Julgus teha kannapööre elus ning asuda õppima hoopis teisel erialal ning omandada kutse, mis on väga oodatud ja vajatud.

Õppija eripreemia: Kuldar Soitu. Järjepidev õppimine, uute erialade omandamine.

Koolitaja eripreemia: Elle Pool. Töötanud õpetajana Vana-Vigala TTK-s 20 aastat.

Koolitaja eripreemia: Raul Rokk. Hinnatud erialaõpetaja.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare