spot_img
-3.3 C
Rapla
Esmaspäev, 5 dets. 2022
spot_imgspot_img
ArtikkelFilmifestival “Kaader”: „Topeltmäng” tõi topeltvõidu

Filmifestival “Kaader”: „Topeltmäng” tõi topeltvõidu

Järjestikuliselt 16. filmifestivali “Kaader” finaalüritusel linastus kokku neliteist lühifilmi ja jagati kümmekond auhinda. Peapreemia, Grand Prix’ pälvis meeskond nimega Viljandi mnt 69 esindustiim filmiga „Topeltmäng”. Samad filmitegijad võtsid kõrge tunnustuse vastu ka eelmisel aastal.

Filmifestival “Kaader” on traditsioonilise üritusena paljudele meie maakonnas hästi teada. Peamised tegelased on gümnaasiuminoored, kes moodustavad meeskondi ja veedavad ühe ööpäeva filmi luues. Lõppüritusel tuuakse valminud filmid kinolinale ja neid hindavad nii žürii kui ka publik. Kuigi parimaid tunnustatakse, ei ole oluline võistluslik element, vaid tegemise rõõm.

Selleks, et rõõmu saaks nautida rohkem noori, on mõned aastad korraldatud paralleelselt ka filmisprinti, kus põhikooliealised noored saavad omaloodud meeskondades loetud tundide jooksul luua lühikese filmi. Sel aastal võttis filmisprindist osa 17 meeskonda. Kolme filmi näidati ka finaalüritusel.
Õhtujuht Markus-Aleks Trofimov ilmus lavale ka justkui läbi filmi. Esimest korda oli filmifestivali korraldajameeskond ka oma lühifilmi loonud, mis juhatas lõppürituse sisse. “Kaadri” osalised filmisid reede, 22. oktoobri pärastlõunast kuni 23. oktoobri pärastlõunani ja õhtul oligi juba finaal. Kinosaalis toimunud üritust sai jälgida ka Raplamaa Sõnumite veebilehel otseülekandena.

Silmapaistvad olid must-valged filmid
Žüriiliikmed Maili Metssalu, Valter Uusberg ja Raigo Saariste hindasid filmisprindi kolme filmi sellises järjestuses: esimese koha tiitliga pärjati meeskond Simpsonid, kes väntasid filmi selliselt, et peaosaline suhtles kaameraga. Teise said 3c Imelised oma filmi eest „Ainus poiss klassis” ja kolmas koht läks Vesiroosi Vanimatele filmi eest „Võlg”.
Ööpäevaga valminud filmid olid oluliselt suurem ettevõtmine ning sel aastal võis näha juba väga kõrget kvaliteeti. Paroodia eripreemia sai Uue Põlvkonna film „Maalimisrõõm Joosep Rossiga”, parima idee preemia Eestimaiste film „Üksildased viirastused”. Žürii tõstis esile ka Mõistmatute filmi „1=0” kui üht parimat tervikut, millel oli kõige parem muusikaline lahendus, mis oli värske ja millest õhkus meeskondlikku terviklikkust.
Parima naisnäitleja tiitli võttis Betra Käsper filmist „Fastest Gun in Rapla”, mis oli olemuselt kui vestern. Vaade oli must-valge ja selles oli kasutatud väga ilusaid, huvitavaid ja klassikalisi filmivõtteid. Teine peaosaline, loo pahalane meenutas olemuselt multika “Käpapatrull” pahalast linnapea Humdingerit – ehk oli humoorikas, samas hästi mängitud. Nii arvas ka žürii, sest parima meesnäitleja tiitel anti just seda rolli ilmekalt etendanud noormehele.
Parima visuaali eest anti eriauhind Ergole ja Sandrile, kes olid loonud kujunemisloost tõeliselt paeluva põneviku, ning publiku lemmikuks valiti film „Acdc seiklused”. Kõige kõrgema auhinna, Grand Prix’ sai film, milles olid žürii hinnangul kõige paremini tasakaalus kõik filmi juurde kuuluvad elemendid. See film oli Viljandi mnt 69 esindustiimi „Topeltmäng”.
See oli samuti must-valge film huvitavate kaameranurkade ja väga hea kvaliteediga pildiga. Näitlejad olid samuti väga veenvad, õhustik oli pinev ning lõpplahendus ootamatu ja vaimukas. Eelmisel aastal sai sama meeskond samuti Grand Prix. Martin Lapin on oma sõpradega heas hoos, neil on teravad ideed ja võimekus luua väga häid lahendusi.
Osalistele olid auhinnad välja pannud Noorsooteater, Ugala teater, Teatrum, ajaloomuuseum, teater Must Kast, Märjamaa kino Helk, Forum Cinemas, Justfilm, 3Dlaser, Minna Sahver ja Kaire Magus Maailm.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused