-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
UudisedUtilitas tõstab detsembris Raplas soojuse hinda

Utilitas tõstab detsembris Raplas soojuse hinda

Utilitas on teada andnud, et maagaasi hinnatõus tõstab detsembrist Tallinnas, Maardus ja Raplas sooja hinda.

Konkurentsiamet kinnitas uueks soojuse piirhinnaks Utilitase Tallinna võrgupiirkonnas, kuhu kuuluvad Tallinn ja Maardu, 83,00 eurot ning Rapla võrgupiirkonnas 72,34 eurot MWh kohta. Soojuse piirhindade tõusu põhjustas maagaasi erakordselt suur hinnatõus.

Soojemate sügisilmade puhul sai Utilitas kogu vajamineva soojuse taastuvatest allikatest ja olmeprügist, aga tarbimise suurenemisel külmade ilmadega tuleb kasutusele võtta ka maagaas, mille hind on aasta algusest tõusnud 6 korda, eriti suured hinnakõikumised on olnud viimastel kuudel.

Uued soojuse piirhinnad hakkavad kehtima alates 1. detsembrist ja uute hindadega arved jõuavad klientideni jaanuaris. Selle ajani kasutatakse kehtivat piirhinda.

Viimase 12 aasta jooksul on Utilitas investeerinud üle 400 miljoni euro, et soojuse tootmisel minna üle taastuvkütustele ja vähendada sõltuvust äärmiselt kõikuva hinnaga imporditavatest kütustest. Kõikides Utilitase võrkudes tarbitavast soojusest toodetakse vähemalt 2/3 puiduhakkest ja olmeprügist. Tipukoormuste katmiseks kasutatakse fossiilkütust, mille hinnamuutus mõjutabki täna soojuse piirhinda. Puiduhake ja olmeprügi leevendab gaasi hinnatõusu mõju soojuse hinnale, ainult maagaasi kasutatavates piirkondades võib mujal Eestis soojuse hind ulatuda 150 euroni MWh kohta. Utilitase Haapsalu, Kärdla, Keila, Jõgeva, Valga kaugküttepiirkondades jätkatakse hetkel kehtivate piirhindadega.

Selleks et tulevikus vältida turul energiahindade šokki, on oluline jätkata investeerimist uutesse tootmisallikatesse. Imporditavate kütuste osakaalu vähendamiseks tuleb teha mahukaid investeeringuid. Utilitasel on plaanis luua uusi fossiilivabasid tootmisvõimsusi, et vähendada maagaasi osakaalu alla 5 protsendini aastasest kogutoodangust ja saavutada oma võrkude süsinikuneutraalsus hiljemalt aastaks 2030. Suuremahuliste investeerimisplaanide elluviimiseks on vajalik läbimõeldud ja konstruktiivne koostöö era- ja avaliku sektori vahel.

Utilitas tunnustab Vabariigi Valitsust, kes on leidnud võimalusi kompenseerida tarbijatele maagaasi hinnatõusust tulenevaid lisakulusid ning on vajadusel ise valmis koostöös korteriühistutega leidma ajutisi lahendusi talvekuude arvete ajatamiseks suveperioodile, mil soojuse tarbimine on oluliselt madalam.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare