1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArvamusKoduloolane: Pildi allkiri oli eksitav

Koduloolane: Pildi allkiri oli eksitav

Koduloolase kirjakastist

Lugesin huviga 6. oktoobri Koduloolasest koolide pidamise ja õpetajate palgaolude kohta tsaariajal ja Eesti Wabariigi algusaegadel. Väikest viisi lohutab ehk, et koolmeistrid vist ei kuulunud liisu alla, st nad ei pidanud kroonut teenima ja said ilma maksuta kasutada nn kooli talu maad.

Julgeks loetud mälestuste jm põhjal arvata, et aegade edenedes oli õpetajaameti peale juba tahtjaid kõvasti rohkem kui kohti. Kodila kauaaegne koolijuhataja Julius Kruus jõudis hoolsa töö ja teenistusega niikaugele, et sai Eesti aja lõpul endale Raplasse ruumika maja osta.

Nii, jõudsingi Kodila juurde ehk miks “sule haarasin”. Esiteks on foto allkirjas vale aastaarv. Ja teiseks, millest tuleb see märgitud “20 aastat”? Kodila vallakool asutati juba 1851. a, millega teeb silmad ette vaat et peaaegu kogu Rapla kihelkonnale. Hiljaaegu tähistasime 170. aastapäeva, 4. augusti Koduloolases ilmus ka vastav ajaloo-ülevaade. Kooliks muudetud endine Raka kõrts, millest sai mõneks ajaks ka Kodila valla kohtu- jm “administratiivhoone” (kus ei puudunud arestikambergi), asendati uue koolimajaga 20. sajandi algul. Aga jah, see, mida on nimetatud algse hingitsemise järel (seega siis 1851-1871?) Kodila uueks kooliks, oli ikka sama kõrtsihoone. See ehitati vaid hädapäraselt ümber.

Siin kohalik allikas ehk Karl Estrik (96) teab vanematest juttudest, et sel ajal peeti (valla)kohut Oela külas Peetri talus, õppetöö aga jätkus koolimajas (ei öeldud enam “kõrtsis”!). On ka pärimus, et millalgi olnud kõrtsihoone omadega nii läbi, et kui koolmeister ulakaid poisse nüpeldas, põgenesid need mitte uksest, vaid “läbi seina”, sest alumisi palke polnud enam ollagi. Sama teed kaudu pääsenud klassituppa koolmeistri sead, kes kaljaastja ümber ajasid…

Olid ikka ajad – ja praegu on Kodilas kaks koolihoonet (pool)tühjana seismas. Eks saab näha, mis tulevik toob.
Jõudu Koduloolasele, mis on alati oodatud.
Tervitustega E-A.S

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare