4.4 C
Rapla
Neljapäev, 8 juuni 2023
TarbijaRetsept: Kaerahelbeküpsised

Retsept: Kaerahelbeküpsised

Kaerahelbeküpsised kuuluvad küpsiste kuldvaramusse. Neid on võimalik ka erineval moel teha. Meie pere on neid aga alati teinud selle lihtsa retsepti järgi, mis allpool toodud. Koostisosi on vähe ja meile meeldib, et neisse küpsistesse ei ole lisatud jahu. Suhkrukogust oleme ka vahel vähendanud.

Nende küpsistega seoses on mu emal aga üks lugu. See räägib küll jõuluajast, aga novembris on juba see jõuluootus ja elevus nii sees, et võib ehk rääkida küll. Lugu on ajast, kui ma olin kolmene ja me olime Viljandist alles Kanepisse kolinud, ema esivanemate tallu. See oli me esimene talv maal. Isa oli alles sõjaväest koju tulnud ja eluolu oli väga kesine. Jõuluõhtuks olid planeeritud ahjukartulid ja ema tahtis kangesti kaerahelbeküpsiseid teha, et oleks ikka midagi magusat ka. Sel ajal meil veel kanu ei olnud, nii et ema saatis hommikul isa alevisse poodi mune ostma.

Autot meil ka siis polnud, nii et isa läks perekonna väikese kokkupandava jalgrattaga. Töökaaslasi nähes aga pakkusid mehed talle kangema kraami pudelist lonksu ja isa ei öelnud pakutavast ära. Neid töökaaslasi kohtas ta teel rohkem kui ühte ja olles kodunt lahkunud tühja kõhuga, oli ta koju jõudes päris täis. Ema kirjeldas, kuidas ta tuli tuikudes mööda teed, lükates ratast käekõrval. Munad olid tal rohelises presendist seljakotis. Toona ei pandud mune karpidesse, vaid müüdi kilekotis. Ja selle kilekoti peale oli isa pannud kaks pudelit limonaadi. Emani jõudsid munad vedelal kujul. Ta saatis isa tahatuppa pead kaineks magama, nuttis oma nutu ära, lasi munad läbi sõela ja tegi jõuluõhtuks kaerahelbeküpsiseid.

Pärast sellise loo kuulmist olen kaerahelbeküpsiseid tehes neid hoopis teise pilguga vaadanud.

Vaja läheb: 500 g kaerahelbeid, 4 suurt muna, 150 g suhkrut, 150 g sulatatud võid, 1 tl vanillsuhkrut.

Tee nii: Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Maitsesta vanilliekstraktiga, lisa sulavõi, kaerahelbed ja rosinad. Sega hoolega, võimaluse korral lase umbes veerand tundi seista.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga tainaportsud ahjuplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on helepruunid. Lase veidi jahtuda, siis tõsta küpsised ettevaatlikult alusele.

2 KOMMENTAARID

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Alexis Aftonia
25/11/2022 14:00

Tore, saan nüüd ise teha kaera küpsiseid.

Karl Kasemägi
25/11/2022 14:02

Olen nõus.Я согласеH.

Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused