6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusKiri Märjamaa vallavolikogu esimehele ja liikmetele

Kiri Märjamaa vallavolikogu esimehele ja liikmetele

Autor: Teet Tomson, vallakodanik ja valija (ka kauaaegne volikogu liige)

Koalitsioonilepingust 2021
* Seisame maksumaksja raha vastutustundliku kasutamise eest

Tere! Kirjutan teile esimest korda. Kirja ajendiks on eelmises volikogus tehtud otsus, millega määrasite endisele volikogu esimehele (nüüdseks aseesimehele) hüvitiseks ca 10 000 eurot (koos maksudega) valla maksumaksja raha. Märjamaa vald kulutab aastas umbes sama palju raha Märjamaa gümnaasiumis inventarile või Valgu põhikoolis kõigi laste terve aasta koolitoidule.

Kui olete eelarvet vaadanud, siis tegemist on valla allasutuste jaoks väga suure summaga. Kindlasti lugesite eelnõuga tutvudes, et seda hüvitist võis, mitte ei pidanud maksma, ja seda hüvitist ei oleks pidanud tingimata eraldama võimalikku maksimumi tähistavas summas. Volikogu esimehel peavad olema teened, mida volikogu liikmed kaaluvad ja kui leiavad, et teeneid on olnud, siis võidakse otsustada, et makstakse ka väärika panuse eest hüvitist. Sellist hüvitist ei lepita kokku koalitsiooniläbirääkimistel ja ei lubata kellelegi sellepärast, et saaks koalitsiooni kokku panna või nagu volikogu sekretär väga tabavalt kirjutas teie istungi kutse päisesse, et kõigil oleks tunne, et on saanud kõige suurema tüki.

Kurb oli lugeda Raplamaa Sõnumitest, et vallavanemal ei olnud sellise suure hulga raha ärakulutamiseks (ma tahaks tegelikult öelda raiskamiseks) muud põhjust välja tuua, kui et ta on ju juba kaua aega volikogu esimees olnud. Aga see raha on nüüd kahjuks ära kulutatud ja kui te keegi just asja kohtusse ei anna või uuesti ei hääleta, siis ka jäädavalt vallakodaniku jaoks kadunud.

Kuid nüüd minu kirja teisest ajendist. Loen oma imestuseks, et juba tänasel (volikogu istung toimus eile, 7. detsembril – toim) volikogu istungil tuleb otsustamisele, et hiigelhüvitise saanud endisele volikogu esimehele, kes jätkab volikogu aseesimehena, on järgmiseks vaja eelnõu koostajate arvates ka volikogu aseesimehe igakuist töötasu, piiramatut telefonikasutust valla kulul ja lisaks ka sõidukompensatsiooni.

Lihtsalt informatsiooniks tuletan meelde, et Märjamaa vallas ei ole volikogu aseesimehe koht varem tasustatud olnud ning kaks viimast volikogu koosseisu on vaieldud selle üle, kas seda kohta ikka üldse vaja on. Lugedes Raplamaa Sõnumitest meie uue volikogu esimehe intervjuud, on näha, et tööülesandeid ei ole volikogu esimehel liiga palju, sest tubli ja hakkaja noor inimene plaanib pidada lisaks veel üheksat ametit. See muide ei ole kriitika, vaid tunnustus – oma koduvalda armastav kodanik peabki täie jõuga kaasa lööma ja vastavalt oma võimetele panustama.

Nüüd aga tagasi aseesimehe töötasu juurde. Urmas Kristal armastas volikogu esimehena alati rõhutada (kui keegi juhtus volikogus küsima, mida ta teeb volikogu esimehe palga eest), et teeb seadusest tuleneva miinimumi – üsna tähelepanuväärne suhtumine inimese poolt, kes peaks valla ja volikogu elu ja tööd vedurina eest tõmbama, aga tegelikult keeras selle asemel vaid eraäris erinevate masinate rooli 8 aastat. Praegusele volikogu esimehele tahan öelda (jällegi Raplamaa Sõnumite artiklile viidates), et eelmise volikogu esimehe käest küll midagi õppida ei ole.

Volikogule ega tema esimehele ei ole ülesandeid juurde pandud, seega ei ole kuidagi põhjendatav ka töötasu määramine volikogu aseesimehele. Kui praeguse volikogu esimehe töötasu ära jagate esimehe ja aseesimehe vahel, siis see on loomulikult teie parema äranägemise järgi tehtav kaalutlemisotsus.

Volikogu liige, ära raiska põhjuseta valla raha! Luba vahelduseks volikogu nüüdsel aseesimehel veidi aega ka vabatahtlikult ja tasuta valla arengusse panustada. Vastasel korral käsitleb arukas maksumaksja seda aseesimehe töötasu lihtsalt igakuise pistisena Urmas Kristalile, et koalitsioon koos püsiks. Kirjutasin meelega sõna pistis, mitte altkäemaks, sest esimest makstakse asjade mugavama sujumise ja teist ebaseaduslikult tehtavate toimingute tegemise eest.

Tarku ja vallakodaniku huvisid kaitsvaid otsuseid soovides, ikka vastavalt koalitsioonilepingus lubatule.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Märjamaalane
8. dets. 2021 12:30

Mille eest hüvitis? Tegi oma tööd minimaalselt ju.Kaotas koha ja leppigu sellega. Sama hästi võiks vanad volikogu liikmed ka nõuda hüvitist.

Maksumaksja
8. dets. 2021 19:00

Mis seal imestada valla raha kulutamises.Kui eelmine vallavanem tegi oma lahkumispeo ka maksumaksja raha eest,siis miks mitte Kristalile maksta

Kohalik
9. dets. 2021 11:21

Muidu armastab Tomson niisama lobiseda, siis seekord on jutt täiesti õige! Oleks teadnud võtaks valimisliidult hääle tagasi!