-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
ArtikkelPerearst Karmen Joller laste vaktsineerimisest: ohtlik on haigus, mitte vaktsiin

Perearst Karmen Joller laste vaktsineerimisest: ohtlik on haigus, mitte vaktsiin

Koroonaviiruse vastu vaktsineerimise järjekord on jõudnud 5-11-aastaste lasteni. Uurisime perearst Karmen Jollerilt, miks peaks iga lapsevanem oma lapse vaktsineerida laskma, millised ohud kaasnevad lastel koroonaviiruse läbipõdemisega ja millised vaktsineerimisega.

Lapsi vaktsineeritakse enamasti perearstikeskustes, aga ka osas haiglates ja uuest aastast ka juba koolides. Vaktsineerimiseks kasutatakse Pfizer/BionTechi Comirnaty vaktsiini väiksemat doosi.

Miks on vaja lapsi vaktsineerida?
Esimene põhjus on ikkagi see, et lapsed haigestuvad ja võivad haigestuda ka raskelt, st nende tervis võib muutuda nii kehvaks, et nad satuvad haiglasse. Teine asi on see, et nad võivad põdeda ka nn pikka Covidit, mis häirib elukvaliteeti väga, ja kolmas on niinimetatud multisüsteemne põletikuline sündroom. See on eluohtlik seisund, aga õnneks, kui laps õigel ajal arsti juurde jõuab, saab ta abi.
Eestis on üks eelnevalt täiesti terve 11-aastane laps ka surnud Covidisse. Umbes 260 last on olnud haiglas. Jah, Covid on lastele vähem ohtlik kui täiskasvanutele, aga minu meelest on üks surnud laps ja 260 haiglasse sattunud last ka liiga palju. See on peamine põhjus, et vaktsineerida lapsi. Me ju iial ei tea, kes sureb või satub haiglasse.

Kui palju põevad lapsed pikka Covidit?
Lastel esineb seda vähem kui täiskasvanutel, aga seda esineb. Samas mõjub see lastele jällegi rängemalt kui täiskasvanutele. Lastel pidurdub areng, õppimisvõime langeb, on ka seda, et lapse oskused isegi taandarenevad. Lastel halveneb mälu, meeleolu on kehv, rääkimata füüsilistest kaebustest: kõhu- ja peavalu, väsimus, koormustalumatus. Vaimselt on haigusest tingitud kurnatus laastav. Laps on harjunud mängima, ronima, hüppama ja siis äkki ei jaksa. Laps ei saa ju aru, mis juhtus.

Miks manustatakse lastele väiksem kogus vaktsiini?
Nende immuunsüsteem on aktiivsem, nad ei vaja nii suurt kogust kui täiskasvanud. Vaktsiin on aga sama tõhus.

Milliseid kõrvaltoimeid lastel esineb?
Kõik tavapärased, mis on teada ka täiskasvanute puhul, aga kõrvaltoimed tekivad vaid osal.

Kas lapse peaks koolist koju jätma vaktsineerimise järel?
Vastavalt enesetundele. Kõigil ju ei tekigi kõrvaltoimeid.

Kas vaktsineerimiseks on vaja mõlema lapsevanema nõusolekut?
Ei ole. Õiguslikust aspektist on meil õigus vaktsineerida, kui nõus on üks lapsevanem. Kui perearsti juurde tuleb laps üksi (üksi käivad arsti juures enamasti hilisteismelised) ja soovib vaktsiini ja laps on arsti hinnangul suuteline aru saama, mida vaktsineerimine tähendab, siis ta saab vaktsiini. Samas, väga oluline on säilitada häid suhteid perekonnas: laste vaktsineerimise otsus on perekonna otsus. Ja sunniviisiliselt me kedagi ei vaktsineeri.

Kus lapsi vaktsineeritakse?
Enamasti perearstikeskustes, aga ka lastehaiglates ja koolides uuel aastal.

Inimesed kõhklevad. Mida te neile julgustuseks ütleksite?
Vaktsiinid ei ole ohtlikud. Ohtlik on ikkagi haigus. Maailmas võivad kõik asjad olla ohtlikud. Ka vee joomine ja üle tee minemine võivad olla ohtlikud. Ometigi me joome vett ja läheme üle tee. Igasuguseid asju võib juhtuda. Kui hakkame võrdlema, siis sellega võrreldes, mis Covid on, on iga vaktsiin ikka väga-väga ohutu. Kes räägib universaalselt vaktsiinide ohtlikkusest, ei tea vaktsiinidest ja immuunsüsteemist suurt midagi. Loomulikult on vaktsiinidel kõrvaltoimed, aga me oskame tänaseks ohuolukordi ära tunda, ja vaktsiine ei tehtagi inimestele, kellele vaktsiin kahjulik võib olla.
Mina ootan väga, et oma lapsi vaktsineerida.
Ma ei taha, et mu lapsed haigeks jäävad. Ja lähikontaktsena isolatsiooni jäämine häirib nende huviringe ja koolitööd. Laste jaoks on väga oluline rutiin ja et nad saavad oma sõpradega koos olla.
Räägitakse, et lapsed ei põe raskelt. Kui räägime statistikast, siis raske põdemine tähendab, et inimene on haiglas. Me teame aga nii palju juhtumeid, kus inimene on nii-öelda kergelt põdenud, aga on 2-3-4 nädalat voodis, ei jaksa midagi teha, kardab, et ta sureb ära. Kes tahaks istuda oma haige lapse voodi kõrval, kui lapsel on päevade viisi näiteks kõrge palavik. Ma arvan, et see on iga lapsevanema jaoks raske. Statistikas see aga ei peegeldu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare