-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
TarbijaJuristi nõuanne: Kuidas korrektselt koormat laadida

Juristi nõuanne: Kuidas korrektselt koormat laadida

Lugeja küsib: Sel aastal on jõulukinke eriti rohkesti kogunenud. Kingid on praeguseks pakitud, neid on päris eri suurustes ja koorem ilmselt tuleb päris kõrge. Vastutan sel aastal esimest korda jõulusaani laadimise eest. Kuidas seda teha nii, et koorem koost ei laguneks ning töö käigus õnnetusi ei juhtuks?

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Koorma korrektne koostamine on kaubavedude puhul väga oluline. Statistika kinnitab, et kaubavedude puhul on tööõnnetuste üheks sagedaseks põhjuseks eksimused koorma laadimisel ja mahalaadimisel.
Hästi oluline on juhendada koorma koostajaid, kuidas ohutult laadida, ja nad selleks välja õpetada. Samuti peavad nad teadma, kuidas raskeid kinke teisaldada, neid koormasse panna ja kinnitada.
Esmalt soovitame teil üle vaadata saani ja vajadusel ka järelkäru kandevõime, et koorem seda ei ületaks. Samuti kontrollige, kas saanil on valgusti, mis pimeda ajal tööpiirkonda valgustaks. Kingitused tuleb panna saani ja järelkärule nii, et need on sõidu ajal paigal, vajadusel kinnitage näiteks koormarihmadega. Oluline on jälgida, et ei peaks ronima üle kingituste ehk viimasena laadige peale need pakid, mille annate üle esimesena. Raskete kingituste tõstmisel või nende kaugele viimisel võetakse appi näiteks käru. Vajadusel kasutage tõstukit. Laadimisel kandke kindlasti kaitsejalatseid ja -kindaid ning vajadusel märguriietust.
Jõuluõhtul sihtkohta jõudes leidke saanile sihtkohale võimalikult lähedane peatus- või parkimiskoht, kus see ei segaks teiste sõidukite ja jalakäijate liikumist. Kui kingisaajad elavad suure tee ääres, peatuge liiklusvoost eemale jääval küljel. Kui tegemist on mootorsaaniga, tõmmake enne laadimise alustamist peale seisupidur, pikemaajalisel peatumisel seisake mootor. Põtrade veetava saani puhul kinnitage ohjad turvaliselt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare