-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
TarbijaRetsept: Toorjuustu-kõrvitsakook karamellise kattega

Retsept: Toorjuustu-kõrvitsakook karamellise kattega

Jõululaualt leiab tavaliselt kõrvitsat, kuid seda marineeritud kujul. Mis aga oleks, kui seekord võiks kõrvits jõululaual olla koogi kujul? Karamellise katte ja toorjuustuga kõrvitsakook on oma siidisuse ja pehmusega ning soojade vürtside ja ingveriga piisavalt pidulik kook, et väärida kohta nii tähtsal söögilaual.
Tuuli Mathiseni toidublogis tuuliretseptid.ee on kooki küll nimetatud sügisesele ajale sobivaks, kuid minu arvates sobib see kuldne kook hästi ka talvisesse aega. Eriti, kui mõelda, et pärast talvist pööripäeva hakkavad päevad kukesammu võrra pikemaks minema ja üks päikesekuldne kook sobib selle aja tähistamiseks kui valatult.

Vaja läheb: Põhi – 150 g purustatud Digestive küpsiseid, 50 g võid, 0,5 dl demerara suhkrut, 1 tl jahvatatud ingverit; toorjuustukiht – 2,5 dl kõrvitsapüreed*, 1,5 dl rafineerimata roosuhkrut, 400 g toorjuustu, 2 dl Kreeka jogurtit, 4 muna, 1 tl kaneeli, 0,5 tl jahvatatud kardemoni, 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit, 2 sl tärklist; vahukoorekate – 2 dl 35%-list koort, 2 sl tuhksuhkrut, 1 tl vanillisuhkrut; karamellikaste** – 1 dl suhkrut, 2 dl piima või koort, 1 sl maisitärklist, näpuotsaga soola.
Tee nii: Põhja valmistamiseks purusta küpsised, sega sulavõi, suhkru ja ingveriga ning suru küpsetuspaberiga kaetud ca 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Küpseta umbes 8 minutit 180 kraadi juures. Toorjuustukihi valmistamiseks mikserda toorjuust koos jogurti ja suhkruga ühtlaseks, lisa ükshaaval munad, kõrvitsapüree, vürtsid ning tärklis.
Kalla täidis eelküpsetatud põhjale ja pane ahju 180 kraadi juurde küpsema. Küpsemisaeg peaks olema vähemalt 45-50 minutit. Kui kook hakkab liiga kiiresti pruunistuma, alanda kuumust. Liiga vara ahjust välja võetud kook võib olla seest liiga vedel. Tõsta kook ahjust ja jahuta. Vahukoorekatte jaoks vahusta koor koos suhkru ja vanillisuhkruga kohevaks vahuks. Määri jahutatud toorjuustukihile.
Karamellikastme valmistamiseks pruunista suhkur pannil, lisa kuum piim ja keeda, kuni suhkur on lahustunud. Lisa vähese külma piimaga segatud tärklis, kuumuta segades keemiseni ja lase veidi aega keeda. Maitsesta näpuotsatäie soolaga. Jahuta ja nirista siis jahtunud koogile vahukoorekihi peale.

* Kõrvitsapüree valmistamiseks puhasta kõrvits koorest ja seemnetest. Tõsta ahjuplaadile ning küpseta ahjus, kuni kõrvits on pehme. Püreesta.
** Lihtsamalt saad karamellikastme nii, et kuumutad karamellikondenspiima mõne lusikatäie koorega. Sega kõik ühtlaseks ja lase jahtuda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare