12.2 C
Rapla
Kolmapäev, 27 sept. 2023
TarbijaJuristi nõuanne: Töötasu alammäära tõusu pärast töölepinguid muutma ei pea

Juristi nõuanne: Töötasu alammäära tõusu pärast töölepinguid muutma ei pea

Lugeja küsib: Uuest aastast tõusis töötasu alammäär. Kas peame nüüd ka töölepinguid muutma? Kas töötasu alammäära tõus kehtib ikkagi kõigile töötajatele, isegi kui töölepinguid pole muudetud ja töötajaid pole teavitatud?

Vastab Sandra Kuus, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Töölepingu seaduse kohaselt lepivad töötaja ja tööandja töölepingu kirjalikus dokumendis kokku töötasu suuruses. Töötajad peavad teadma, kui suurt töötasu neile makstakse.

Vabariigi Valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu maksta ei tohi. Alates 1. jaanuarist 2022 on kuutasu alammääraks täistööajaga töötamise korral 654 eurot ja tunnitasu alammääraks 3,86 eurot.

Kui lepingus on kirjas, et töötajale makstakse töötasu alammäära, peab töötaja ka teadma, kui suur see on. Lepingusse võiks märkida, kui suur see hetkel on, ning selgituse, et töötasu alammäära muutumisel saab töötaja töötasu uue määra alusel. Samuti võiks märkida, kust leida infot kehtiva töötasu alammäära kohta. Määra muutumisest peab tööandja töötajatele teada andma näiteks e-kirjaga või teatega kõigile töötajatele kättesaadavas infosüsteemis. Oluline on, et töötajateni see info jõuaks. Töölepinguid muutma ei pea.

Töötajal on igal juhul õigus töötasu alammäära tõusule, isegi kui tööandja pole võtnud vaevaks töötajaid sellest teavitada.

Töötasu alammäär muutub 1. jaanuarist 2022, mis tähendab, et 2021. a detsembrikuu töötasu arvestatakse veel vana alammäära alusel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused