-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
TarbijaRetsept: Küpsisekook

Retsept: Küpsisekook

Miks mitte alustada uut aastat magusaga ja küpsisekook on selleks ideaalne, kuna on kerge valmistada ja üldjuhul maitseb kõigile. Minu ülikooliajal oli see kook täielik hitt, kõik kursusekaaslased nõudsid, et see kook peab minult igal üritusel olema. Meenub ka juhus, kus sõber sõi seda kooki ja kiitis, teadmata, et selles on hapukoor, mida ta tegelikult üldse ei söönud.

Mõned küpsisekoogi variandid on ka sellised, kus kohupiim on vahustatud vahukoorega kokku segatud, kuid selline kook on minu arvates natuke liiga magus ja kreemine. Kui just suhkruga ei liialda, tagabki hapukoor selle, et kook ei saaks üleliia magus. Suhkrukogused ongi retseptis antud umbmäärased, kuna õige koguse peab maitse järgi igaüks ise leidma.
Küpsiste puhul olen jäänud pidama Selga küpsiste juurde, kuna millegipärast Kalevi küpsistest nii head kooki ei saa. Retsepti on lisatud ka moos ja banaan, kuid need võib ära jätta või võtta neist kasutusele vaid ühe.

Vaja läheb: 4-5 pakki küpsiseid (Selga, mõned küpsised jäta kaunistamiseks), tass musta kohvi, umbes 300 g hapukoort, 300 g vanillikohupiimakreemi, 1-2 tl suhkrut, 1-2 tl vanillisuhkrut, 1-2 banaani, meelepärast moosi, kaunistuseks natukene šokolaadi ja nonparelle

Tee nii: Valmista tass musta kohvi ja lase sel jahtuda. Vala osa kohvist mõnda kõrgemate äärtega kaussi. Sega omavahel kokku kohupiimakreem ja hapukoor, lisa suhkur ja vanillisuhkur. Kasta küpsised korraks kohvi sisse ja laota vaagnale (näiteks 3×5). Määri peale osa kohupiimakreemi-hapukooresegust. Kiht ei pea olema väga paks, kuid piisav, et küpsised ära katta. Laota peale järgmine kiht kohvist läbi käinud küpsiseid ja kata kreemiseguga. Jätka kihtide loomist. Ühele kihile lisa juurde ka banaanilõigud ja ühe kihi puhul võib kreemisegu asendada moosiga. Need kaks võib ka ühte kihti kokku segada.

Koogi kihtide arv oleneb küpsiste hulgast. Enamasti on kihte 4-5. Kata viimane kiht kohupiimakreemi-hapukoore seguga, kuid niimoodi, et natukene segu jääks ka külgede jaoks. Kõige kergem on külgi katta tömbi otsaga noa abil.

Kaunistamiseks purusta alles jäetud küpsised ja puista koogile. Vaba käega puista peale ka nonparellid ja kõige peale riivi natukene šokolaadi. Lase enne serveerimist vähemalt mõni tund külmas seista.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare