10.5 C
Rapla
Esmaspäev, 8 aug. 2022

Tänast eesti kirjanduse päeva tähistatakse „Naksitrallide” lugemisega

Täna, 30. jaanuaril on kirjanik A. H. Tammsaare sünniaastapäev. Täpsemalt, tema sünnist möödub 144 aastat. Kultuuriministeerium on teinud ametliku ettepaneku määrata Tammasaare sünniaastapäev eesti kirjanduse päevaks, riiklikuks tähtpäevaks. Eesti Instituut, Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Tuglase Selts on aga alates eelmisest aastast ellu kutsunud kooslugemise päeva, et Tammsaare sünniaastapäeva tähistada üleilmse eesti kirjanduse lugemisega. Kui eelmine aasta lugesid üle maailma eesti pered ja Eesti sõbrad Aino Perviku “Kunksmoori”, siis selle aasta raamatuks on valitud Eno Raua “Naksitrallid”.

Pole vist eestlast, keda ei oleks puudutanud “Naksitrallide” raamatud ja multifilmid ja kel poleks kustumatuid mälestusi Edgar Valteri kujundatud tegelastest ning Sven Grünbergi muusikast multifilmides. “Naksitrallid” on tõlgitud viieteistkümnesse keelde. Lisaks suurematele keeltele ka gruusia, mari, moldaavia, slovaki ja ukraina keelde. Sõna “naksitrallid” tähistab eesti keeles kedagi või midagi toredat ja vahvat. Näiteks Tammsaare on juba 1932. aastal “Tõe ja õiguse” IV osas kirjeldanud selle sõnaga üht maja.

Selleks, et kooslugemise päeva tähistada, on Eesti Lastekirjanduse Keskus välja valinud lõigu „Naksitrallide” raamatu algusest. Selle saab alla laadida siit. Kellel võimalik, tasub raamaturiiulist või raamatukogust välja otsida “Naksitrallide” raamatud ja neid koos sõpradega lugeda. Samal ajal võib loetu-kuuldu üles joonistada ning et üleilmne kooslugemise tunne eriti mõjus oleks, tasub pilte jagada sotsiaalmeedias teemaviitega #loemekoos2022. Kooslugemise jaoks on loodud ka Facebooki sündmus, millest osa tasub võtta.

Kooslugemise päeva korraldajad on seda meelt, et vana hea lastekirjanduse lugemine teeb ka ammu suureks kasvanuil tuju optimistlikumaks ning vanade multifilmide ülevaatamine kas või Youtube’ist toob meelde lapsepõlve muretud mängud, nii et talvine rõskus läheb vaat et hoopis meelest.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised