3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedKoroonapiirangud leevenevad esmalt lastele

Koroonapiirangud leevenevad esmalt lastele

Valitsus otsustas, et koroonapiiranguid hakatakse leevendama koolides ja huviringides. Alates esmaspäevast, 7. veebruarist ei kehti enam lastele lähikontakti korral isolatsiooni nõue juhul, kui laps on terve. Sarnane kord hakkab kehtima ka lasteaedades ja -hoidudes. Alates 14. veebruarist loobutakse alaealiste koroonatõendist.

Meenutuseks, et seni pidid haridusasutuses lähikontakti sattunud lapsed jääma karantiini olenemata, kas neil esines haigustunnuseid või mitte. Seejärel pidid nad viiendal karantiini päeval tegema koroonaviiruse kiirtesti ning negatiivse tulemuse korral said lihtsustatud karantiini korras haridusasutuses edasi käia. Pärast seitset päeva karantiini said nad jätkata tavapärast elu, kui haigusnähtusi ei olnud ilmnenud. Kehtinud korra tõttu saadeti koolides regulaarselt klassikomplekte karantiini.

Lisaks andis valitsus teada, et kui 17. veebruari seisuga on eelneva 10 päeva jooksul haiglasse jõudnud keskmiselt alla 25 sümptomaatilise koroonapatsiendi päevas, lõpetatakse koroonatõendite nõue kõigile alates 21. veebruarist.

“Mõistan inimeste väsimust ja soovi jätta koroonaaeg lõpuks selja taha. Ka valitsus tahab kontrollimeetmeid leevendada niipea kui võimalik,“ ütles peaminister Kaja Kallas. „On lootus, et lõpusirge paistab, ning nüüd on eriti oluline, et teeksime ühiskonnana neid otsuseid targalt ja kaalutletult, sest läbimõtlemata otsused võivad sõna otseses mõttes maksta elusid. Täna tegime leevenduste teekonnal esimesed sammud, edasised leevendused saame teha siis, kui viiruse levik pöördub langusesse – loodetavasti veel veebruari jooksul,“ ütles Kallas.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna rõhutas, et väga oluline on alustada ühiskondlike piirangute leevendamist lastest ja noortest. „Nii nagu ütlevad rahvusvahelised organisatsioonid, peavad ka Eestis COVIDi kriisis koolid olema viimased, mis lähevad kinni ja esimesed, mis lähevad lahti,“ märkis ta. „Valitsuse liikmed toetasid täna pragmaatilist lähenemist, et hariduse võimalikult laialdane andmine omikronviiruse leviku tingimustes saab jätkuda juhul, kui lubame koolis käia kõigil COVIDi haigustunnusteta lastel. Haiged lapsed peavad jääma koju.“

Minister täiendas, et praeguste reeglite järgi pärsib omikroni levik koolielu väga tugevalt. „Seoses omikroni kiire levikuga on suur osa õpilastest enamuse ajast lähikontaktsed ja üldjuhul on haigustunnusteta lähikontaktsete kiirtestid negatiivsed. Seetõttu on mõistlik, et loobume koolis õpilaste isoleerimisest kiirtesti tulemuste alusel.“

Minister rõhutas, et sellevõrra on eriti tähtis järgida koolikeskkonnas kõiki teisi koroonaviiruse leviku tõkestamise abinõusid, nagu maskikandmist, hajutatust, kätepesu, desinfitseerimist, ruumide head õhutatust.

Koroonaviiruse leviku monitoorimiseks jätkub kiirtestimine koolides kaks korda nädalas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare